Nors saulė toli gražu nekepina, o termometro stulpelį pakelti iki 30 laipsnių jai kol kas neįveikiama misija, virtuvėje – seniai laukti vasaros sezono malonumai, tarp kurių – lengvi, skanūs ir sveiki šerbetai.
Šis rytietiškas skanėstas kilmingiems lietuviams pažįstamas dar nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikų – XIV a., o plačiau tarp jų paplito po Nesvyžiaus kunigaikščio Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio ir būrio Lietuvos didikų bei bajorų kelionės į Šventąją žemę, Siriją ir Egiptą. Šiandien karališku desertu gali mėgautis bet kuris mirtingasis, kurio namuose galima rasti vandens, cukraus ir vaisių ar uogų. Juokaujama, kad apie šerbeto naudą geriausiai žino dietomis save kankinančios moterys, – jis puikiai malšina ne tik troškulį, bet ir alkį, turi mažai kalorijų, bet yra lygiai toks pat malonumas kaip riebūs grietinėlės ledai, o dar organizmą aprūpina vitaminais, mineralais bei mikroelementais.
Be to, pagaminti šerbetą gali net virtuvės naujokai ar vaikai. Žinoma, norint svečius priblokšti kokosų šerbetu su žaliosiomis citrinomis, vanile ir migdolais, juodųjų pomidorų šerbetu su rozmarinais ir miško uogomis ar agurkų ir rūkytos lašišos „ledais“, teks labiau pasistengti. Bet jei jums aktualu, kaip greitai ir paprastai pagaminti nepaprasto skonio desertą. Ir dar prideda ne vienos mamos išbandytą greitųjų ledų receptą, atvėsinantį net įnoringas atžalas: 2 bananus ir stiklinę uogų palikti šaldiklyje kelioms valandoms ar nakčiai, ištraukus leisti patirpti kelias minutes, tada tiesiog suplakti plaktuvu ir patiekti. Skanaus!
Citrinų ir bazilikų šerbetas
Reikės
200 g cukraus;
200 ml vandens;
200 ml citrinų sulčių;
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės;
10 baziliko lapelių.
Išvirkite sirupą: į puodą supilkite vandenį, cukrų ir nuolat maišykite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir sirupą pavirkite apie 5 minutes. Nugriebkite putas, atvėsinkite. Į ataušusį sirupą įmaišykite citrinų sultis, įberkite tarkuotą citrinos žievelę ir iki vientisos masės ar labai smulkiai supjaustytus baziliko lapelius. Mišinį pilkite į išskobtas citrinas ir 3 valandoms palikite šaldiklyje. Šerbetą kas valandą pamaišykite. Puoškite baziliko lapeliais.
Rožinė braškių vėsa
Reikės:
400 g braškių;
300 g cukraus;
250 ml vandens;
3 žaliųjų citrinų sulčių;
2 a. š. rožių likerio.
Braškes sutrinkite iki vientisos masės, į ją įmaišykite žaliųjų citrinų sultis ir rožių likerį. Paruoškite sirupą: cukrų pilkite į vandenį, maišykite, kol ištirps ir užvirs. Tada viryklę iškart išjunkite, į sirupą pilkite braškių ir žaliųjų citrinų sulčių masę. Mišinį dėkite į indą ir šaldykite 3 valandas. Kas valandą šerbetą pamaišykite. Jei nepilsite rožių likerio, išeis paprastas nuostabaus skonio braškių šerbetas.
„Šampaninis“ šerbetas
Reikės
160 g cukraus;
125 ml vandens;
125 ml apelsinų arba baltųjų vynuogių sulčių;
1 a. š. citrinų sulčių;
300 ml šampanizuoto vyno;
1 kiaušinio baltymo.
Į vandenį berkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Vos jam užvirus išjunkite. Sirupą atvėsinkite, tada į jį pilkite apelsinų ar vynuogių bei citrinų sultis, šampanizuotą vyną. Įmaišykite lengvai išplaktą kiaušinio baltymą. Gautą mišinį supilkite į indą ir šaldykite 2 valandas. Apstingusį šerbetą išplakite maišikliu, palikite šalti dar apie 6 valandas. Patiekite šampano taurėse.
„Serbentainis“
Reikės:
600 g juodųjų serbentų;
175 g smulkaus cukraus;
200 ml vandens;
1 a. š. citrinų sulčių.
Juoduosius serbentus apie 10 minučių pakaitinkite puode su šlakeliu vandens, kol suminkštės. Uogas sutrinkite trintuvu, perkoškite per sietelį, kad atsiskirtų odelės. Paruoškite sirupą: 200 ml vandens ištirpinkite cukrų ir laukite, kol užvirs. Sirupą virkite 4–5 minutes. Tada į jį pilkite uogų masę bei citrinų sultis. Mišinį atvėsinkite ir šaldykite 2 valandas. Apstingusį šerbetą gerai išmaišykite trintuvu ir šaldykite dar 4 valandas.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]
Naujausi komentarai