Virtuvės šefo patarimai grilio mėgėjams: laisvė eksperimentams ir dėmesys detalėms | KaunoDiena.lt

VIRTUVĖS ŠEFO PATARIMAI GRILIO MĖGĖJAMS: LAISVĖ EKSPERIMENTAMS IR DĖMESYS DETALĖMS

  • 0

Grilio sezonui įgaunant pagreitį, maisto žinovai dalijasi patarimais, padėsiančiais nustebinti artimuosius vasariškais ant grotelių keptais patiekalais ir išvengti dažnai pasitaikančių klaidų. Jų teigimu, nors didžioji dalis lietuvių grilį vis dar sieja su šašlykais ar dešrelėmis, nesibaiminama išbandyti ir naujų receptų, kurių sėkmę užtikrinti gali net tinkamai parinktas padažas.

„Kepimas ant grilio ar kiti gaminimo ant tiesioginės ugnies būdai – vieni populiariausių tautiečių pasirinkimų vasaros sezonu. Juk kone kiekviena šeima turi unikalų šašlykų receptą, o eksperimentuoti gaminant patiekalus ant grilio yra labai nesunku, mat įvairiausi receptai lengvai pasiekiami ranka – jų apstu tiek internete, tiek receptų knygose“, – teigia virtuvės šefas Gabrielius Račys.

Pasak jo, nors kepimas ant grilio vis populiarėja, ne visi susimąsto, kad tokiu būdu galima paruošti beveik viską – mėsos bei bulvių patiekalus, jūros gėrybes, žuvį, daržoves, kepti duoną ar net desertus. G. Račys pastebi, kad svarbu pasitelkti fantaziją ir žinoti, kaip nesuklysti pritaikant tam tikrus patiekalo gaminimo procesus.

Praėjusių metų Lietuvos grilio ir barbekiu čempionato dalyvis patikina, kad dažnai grilio mėgėjams nepavyksta išvengti ir klaidų, kurios gali sugadinti patiekalo skonį.

„Norint, kad netektų nusivilti ant grilio kepamu patiekalu ir nuliūdinti išalkusios artimųjų bei draugų kompanijos patartina įsigilinti į keletą detalių. Visų pirma, reikia žinoti, kiek laiko turi būti kepamas tam tikras produktas bei nepamiršti naudoti termometro, leisiančio užtikrinti, kad į lėkštę nepateks pusžalis ar perkeptas patiekalas. Nemažiau svarbu ir teisingas marinavimas, tinkamų ingredientų bei padažo parinkimas“, – kalba G. Račys.

Gabrielius Račys.

Šefas pažymi, kad teisingai panaudojus padažus, patiekalas gali atsiskleisti naujomis spalvomis. Jis rekomenduoja padažus pasirinkti ne tik pagal savo skonį, bet ir pagal gaminamą patiekalą – mėsainiams, šašlykams ar šonkauliukams labiau tiks aštresni, sodrūs padažai, o daržovėms – švelnesni, žolelėmis ar medumi gardinti padažai.

Vieno populiariausių Lietuvoje pagardų gamintojo UAB „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius pastebi, kad padažų svarbą gardžiam patiekalui supranta vis daugiau lietuvių. Jo teigimu, šiltuoju sezonu ženkliai išauga pomidorų bei BBQ padažų pardavimai, žmonės parduotuvių lentynose žvalgosi ir majonezinių padažų, gardintų įvairiausiais ingredientais, salotų pagardų.

„Daugelis neįsivaizduoja populiarių gamtoje gaminamų patiekalų be sodraus skonio, kokybiško padažo. Padažų vartojimas tapo neatsiejama vasariškų patiekalų ruošimo ant grilio dalimi. Pomidorų, BBQ, majoneziniai padažai puikiai tinka ne tik mėgstamų patiekalų pagardinimui, bet ir jų marinavimui – patiekalas tampa sultingesniu, įgauna norimą skonį“, – pasakoja D. Grinkevičius.

Domas Grinkevičius.

„Daumantų“ maisto technologė Sigita Naujokaitytė pabrėžia, kad ieškodami, kuo gardinti vasariškus patiekalus vartotojai vis daugiau dėmesio skiria ir produktų sudėčiai, ieško aukščiausios kokybės gaminių.

„Siekdami nustebinti vartotojus neįprastais ingredientais ir turtingais skoniais, nepamirštame nuolat investuoti į produkcijos tobulinimą. Daugelyje gaminių atsisakome konservantų, saldiklių, krakmolo, siūlome ir ekologiškus pagardus. Matome, kad vartotojai tai įvertina“, – teigia S. Naujokaitytė.

Norintiems pasilepinti vasariškos išvykos metu, virtuvės šefas G. Račys siūlo išmėginti vasarišką BBQ šonkauliukų receptą su išskirtine marinato ingredientų sudėtimi.

BBQ šonkauliukų receptas

Jums reikės:

Kiaulienos šonkaulių

Marinatui:

• Rudojo cukraus

• Himalajų druskos

• Aitriosios paprikos miltelių

• Rūkytos paprikos miltelių

• Česnako miltelių

• Svogūnų miltelių

• Juodojo malto pipiro

• Maltos kavos

Gaminimas:

1. Nulupame vidinę šonkaulių pusę dengiančią plėvelę.

2. Sumaišome prieskonių mišinį iš visų ingredientų ir gautu marinatu gerai įtriname šonkaulius iš visų pusių.

3. Šonkaulius paliekame marinuotis bent 1 val. – galima ir ilgiau.

4. Išsimarinavusią mėsą ant grilio kepame 1,5 val., vartant kas 10 min.

5. Jau apkepusius šonkaulius šluotele aptepame „Daumantų“ „WOW MAMA BBQ Black Garlic“ padažu ir kepame dar 10 min.

GALERIJA

  • Gabrielius Račys
  • Domas Grinkevičius
Asmeninio arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS