Japoniškas dangoraižių griovimas: be sprogimų, dulkių ir generuojant elektrą | KaunoDiena.lt

JAPONIŠKAS DANGORAIŽIŲ GRIOVIMAS: BE SPROGIMŲ, DULKIŲ IR GENERUOJANT ELEKTRĄ

  • 0

Greitas darbo tempas statybų pramonėje dažnai reiškia, kad kai kurie pastatai turi būti sunaikinti ir pakeisti naujomis konstrukcijomis. Tam pasitelkiamos įvairiausios technologijos, tačiau japonai efektyvumu pralenkė jas visas.

Dažniausiai namų griovimo technologijas įsivaizduojame, kaip sprogdinimus ar kranų smūgius, kas akimirksniu nugriauna pastatą, tačiau yra ir kur kas tvaresnis būdas. Tokijuje dangoraižiai yra naikinami lėtai – po vieną aukštą. Toks metodas taip pat atneša ir naudos, nes yra gaminama elektros energija.

Pradėjus procesą, viskas iš pastato viršutinio aukšto yra nukeliama į žemesnįjį ir jis yra sunaikinamas. Kad pastatas nenugriūtų į šonus, jo struktūra yra uždengiama specialiais pastoliais. Aukštas po aukšto, pastatas lėtai žemėja, o jo stogas išlieka nepažeistas iki žemiausiojo aukšto.

Maža to, tokiam procesui yra naudojama tik pačios griovimo technikos (kranų) pagaminta elektros energija. Ji generuojama panašiu į stabdymą automobiliuose principu – žemyn slenkanti didžiulė statinio masė tuo pačiu generuoja elektros energiją.

Šis griovimo metodas 23 decibelais sumažina triukšmą aplinkiniuose rajonuose, jau nekalbant apie dulkes, kurių išsiskiria net 90 proc. mažiau. Tokiu būdu siekiama visiškai pakeisti pastatų naikinimą miestų teritorijose. Kitose pasaulio šalyse atliekant šiuos darbus nukenčia arti esantys objektai ir viso miesto infrastruktūra.

Vienintelis šio naujo griovimo būdo trūkumas yra laikas. Tačiau, turint omenyje, kad proceso metu yra generuojama elektros energija, atsiranda motyvacija palaukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS