Vaiduoklis – sėkmės simbolis? | KaunoDiena.lt

VAIDUOKLIS – SĖKMĖS SIMBOLIS?

Nepaisant sveiko skepticizmo, vaiduokliai užima svarbią vietą kai kurių šalių kultūroje. Vienur jie netgi garbinami, o kitur laikomi sėkmės talismanais.

Vaiduokliai daro įtaką net ir kasdieniniams įpročiams. Pavyzdžiui, anksčiau žmonės tikėjo, kad čiaudulys sukelia žmogaus sielos išvarymą iš kūno, todėl frazė nusičiaudėjus „telaimina tave Dievas“ buvo vartojama kaip apsauga nuo velnio, kuris neva pagrobia sielą.

Vaiduoklių apstu ne tik kino filmuose ar knygose. Londono rajone Covent Gardens yra daug teatrų, kuriuose, tikima, kad iki šiol vaidenasi.

Vienas tokių teatrų – „Theatre Royal Drury Lane“ veikia daugiau nei 350 metų. Garsiausias šio teatro vaiduoklis – Žmogus pilku drabužiu, apsirengęs pilku apsiaustu, su skrybėle, peruku. Jis dažniausiai pasirodo dieną, pasivaikščiojęs po tam tikras teatro vietas, tarsi ištirpsta sienoje. Sakoma, kad jį mato ištisi aktorių būriai.

Kas tas žmogus – lieka paslaptimi, nors tikima, kad 1870-aisiais, remontuojant teatrą, statybininkai įsilaužė į slaptą patalpą, kurios viduje rado peiliu subadytą lavoną, apsuptą pilku audiniu.

Nepaisant šiurpios istorijos, manoma, kad Žmogus pilkuoju drabužiu pranašauja sėkmingą teatro darbą, todėl režisieriai džiaugiasi jį išvydę.

Tarp kitų vaiduoklių, teatre pasirodo ir Josephas Grimaldis – klounų ir visos britų pantomimos tradicijos tėvas. Tikima, kad jį pamatę teatro aktoriai įgija komedinį šmaikštumą.

Pasak istorikų, klounas pageidavo būti palaidotas su atskirta nuo kūno galva, o tai paaiškina, kodėl teatro darbuotojai mato tik šmėklos veidą, o ne visą kūną.

Apie „Lyceum“ teatrą sklando gandai, kad 1880-aisiais, vieną vakarą teatre apsilankiusi ir balkone sėdėjusi pora išvydo nukirstą vyro galvą, žiūrinčią į juos iš apačioje sėdinčios damos glėbio. Kas tas vyras – nežinia, bet manoma, kad jis priklausė šeimai, kuriai kadaise priklausė žemė, ant kurios stovi teatras, ir kuriam už išdavystę buvo nukirsta galva.

„Garrick“ teatre vaidenasi buvusio vadybininko Arthuro Bourchierio, valdžiusio teatrą XX a. pradžioje, vaiduoklis. Sakoma, kad teatre yra laiptai, ant kurių visi išvysta jo dvasią.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS