Amžinai jauno klasiko V. Mačernio metams – premjerų trilogija | KaunoDiena.lt

AMŽINAI JAUNO KLASIKO V. MAČERNIO METAMS – PREMJERŲ TRILOGIJA

  • 0

Dvidešimt treji gyvenimo metai. Daugiau kaip 200 eilėraščių. Šimtai perskaitytų knygų. Septynios užsienio kalbos. Be viso to – nepailstantis siekis gyventi, studijuoti ir mąstyti. Tokia galėtų būti vizitinė poeto Vytauto Mačernio kortelė, kurią kiekvienas mūsų papildytų dar ir asmeniniais štrichais.

2021-ieji metai paženklinti poeto Vytauto Mačernio. Jo gimimo šimtmetį mini visa Lietuva: nuo eilėraščių skaitymo ir maršrutų V. Mačernio keliais iki muzikos ir literatūros sąveikų, naujų muzikinių opusų.

Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ (vadovas Vaidas Andriuškevičius) kolektyvai, norėdami priartėti prie amžinai jauno lietuvių literatūros klasiko, ir norėdami muzikos kalba jam nusilenkti, sumanė meninį triptiką „Atminties keliais: Vytauto Mačernio stotelės“. Tai tarsi monumentalus trijų dalių muzikinis paveikslas, kuris kviečia atrasti naujas poetinės išminties interpretacijas Renginių ciklas skleidžiasi trijų kolektyvų dėka, prie kurių prisijungė ir žinomi menininkai – kompozitoriai, aktoriai bei režisieriai. Visas tris menines idėjas jungia muzikos ir literatūros menų sąveika.

Pirmoji V. Mačerniui skirto meninio triptiko dalis – naujo kūrinio premjera. Dar 2020 metais Lietuvos kompozitoriai buvo pakviesti generuoti kūrybines idėjas naujo muzikinio kūrinio sukūrimui. Geriausia jų skambės jau lapkričio 20 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje, Kauno pučiamųjų instrumento „Ąžuolynas“ jubiliejiniame koncerte „Ąąąąąąžuolissimo!“. Konkursą laimėjusio kompozitoriaus Raimundo Martinkėno kompozicija „Songs for Myself“, pasak kūrėjo, perteiks retrospektyviai poetinį V. Mačernio žvilgsnį į save ir jį supusią aplinką. Kūrinį su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ (vyr. dirigentas Giedrius Vaznys) atliks solistas Giedrius Prunskus (baritonas).

Vytautas Mačernis. / Organizatorių nuotr.

Lapkričio 21 d. 18 val. Kauno kameriniame teatre aktoriai Saulius Čiučelis ir Saulius Bagaliūnas kartu su Kauno muzikos ansambliu „Ainiai” kvies sustoti antrojoje V. Mačernio stotelėje. „Laiškai“ – tai intymus išsikalbėjimo aktas, kamerinis spektaklis, kuriame V. Mačernis susitinka pats su savimi savo laiškuose sužadėtinei Bronei Vildžiūnaitei.

Dvi poeto tapatybės pusės – išmintingoji (aktorius Saulius Bagaliūnas) ir jaunatviškai šėliojanti (aktorius Saulius Čiučelis) žodžiais ir garsais bus tapomos subtilių ir aštrių prisiminimų pustoniais, kol užges paskutinio laiško virpesiuose. Savo laiškuose poetas – lyg gyvenimo, kūrybos, vienišumo ir lemties metafora. Spektaklyje ją lydės Arvydo Lebeliūno sceniniai ir gyvai improvizuojami garsiniai kompozitorės Zitos Bružaitės sprendimai.

Šviesūs, persmelkti meile, su nuotaikingomis istorijomis, įtūžiu ir jautriai išreikštu santykiusu skirtingomis aplinkomis, išgyventu laiku... Vidiniai monologai, žaižaruojančios žodžio ir emocijos kreivės, mintyse nuolat besisukanti mylimoji – štai tokia bus antroji stotelė prie lyriškai gilių V. Mačernio minčių.

Organizatorių nuotr.

Trečias nusilenkimas poetui – tai virtualus V. Mačernio skaitinių ciklas, pavadintas pagal poeto eilėraštį „Linksmo valkatos pasipasakojimas liūdnam poetui“. Šioje skaitmeninu būdu žiūrovus pasieksiančioje programoje liūdnai filosofiniam poeto įvaizdžiui bus priešpastatomas džiazuojančio Kauno bigbendo kontrapunktas. Aktoriaus Dainiaus Svobono ir Kauno bigbendo duetas ves Vytauto Mačernio aprašytos tuštybės ir pamišimo takais – juk juose nematomas režisierius manevruoja mūsų gyvenimus...

Poeto ir mūsų likimų paralelėse visi bus kviečiami pasivaikščioti virtualiai: kūrinio premjera numatoma koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ „YouTube“ kanale lapkričio 25 d. Ši trečioji stotelė vainikuos mačerniškų premjerų triptiką ne tik lyrine, bet ir ugninga poeto dvasia, liudijančia, jo paties žodžiais – „Mano gyvenimas yra degantis gyvenimas...“

GALERIJA

  • Amžinai jauno klasiko V. Mačernio metams – premjerų trilogija
  • Vytautas Mačernis ir Bronė Vildžiūnaitė
  • Vytautas Mačernis
  • Amžinai jauno klasiko V. Mačernio metams – premjerų trilogija
  • Vytautas Mačernis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS