Apie partizaną primena paroda „Laikom frontą!“ | KaunoDiena.lt

APIE PARTIZANĄ PRIMENA PARODA „LAIKOM FRONTĄ!“

  • 2

Savaitgalį Kaune Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos tarybos posėdyje pristatyta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus darbuotojų parengta paroda „Laikom frontą!“.

Ši edukacinė kilnojamoji paroda skirta partizanui, politiniam kaliniui, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos ilgamečiam vadovui ir Garbės pirmininkui, Prienų krašto garbės piliečiui, legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto broliui, dimisijos kapitonui Antanui Lukšai-Arūnui (1923 05 31–2016 01 02) atminti.

Parodą pristatė LGGRTC Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vyresnioji patarėja muziejinei veiklai Ramunė Driaučiūnaitė.

„Antano Lukšos gyvenimas yra pavyzdys mums visiems. Kaip liudija parodos nuotraukos ir artimųjų pasakojimai, kiekviena diena jo gyvenime buvo įkvepianti mylėti Lietuvą ir jos žmones. Jis visuomet pabrėžė per gyvenimą sutiktus gerus žmones: kurie jam nors kartą pasakė gerą žodį, ilgai laikė juos širdyje“, – pasakojo LGGRTC istorikė R. Driaučiūnaitė.

A. Lukša buvo politinių kalinių ir tremtinių, gyvų ir žuvusių partizanų balsas, neleidęs pamiršti jų aukos ir žadinęs tautos atmintį, kad 50 metų okupacijos nenustumtų kovojusių ir gyvybes paaukojusių Lietuvos nepriklausomybei už istorinės atminties paraščių. Vienintelis likęs gyvas iš keturių brolių partizanų, ištvėręs beveik 10 metų Sibiro lageriuose, A. Lukša sulaukė gražaus amžiaus.

Antano Lukšos gyvenimas yra pavyzdys mums visiems.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, savo gyvenimo ir veiklos metus jis skyrė pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvių atminimui išsaugoti, nuveikė didžiulį darbą rengiant „Lietuvos partizanų kovų istoriją ir kartografiją“, kurioje pažymėtos visos vietos, susijusios su pasipriešinimo kova „kare po karo“, kai prie Stalino režimo partizanai sugebėjo dešimt metų išsilaikyti miškuose ir pogrindyje.

Būdamas 90-ies metų A. Lukša dar rūpinosi Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių bėdomis. Ilgą laiką vadovavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, vėliau buvo jos Garbės pirmininkas. A. Lukša viešino sovietinių okupantų slepiamus faktus, nesitikėdamas už tai nei atlygio, nei apdovanojimų. Daugelis yra girdėję jo galingą balsą ir dainas, skambančias salėse ir gamtoje per žuvusiesiems atminti skirtus renginius.

LPKTS tarybos pirmininkė V. V. Margevičienė padėkojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui už parengtą parodą Antano Lukšos 100-ųjų gimimo metinių proga.

Planuojama, kad paroda, pasakojanti apie Antaną Lukšą, bus pristatyta rugpjūčio 5 d. Raseinių rajone, Ariogaloje, Dubysos slėnyje vyksiančiame Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir laivės kovų dalyvių sąskrydyje „Su Lietuva širdy“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

partizanas krokodilas Dandis

o ten lanzbergio fotografijos miškuose nėra ?

Pagarba

Lukšių giminei realiai kovojusiai su okupantais komunistiniais koloborantais, štai tokiems Lietuviams reikia paminklų o ne tiems kurie giedojo internacinalą ir kūrė abstraksčias eiles apie meilę Lietuvai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS