Atsiminimais apie dailininkę J. Petkevičienę pasidalys ir V. Landsbergis | KaunoDiena.lt

ATSIMINIMAIS APIE DAILININKĘ J. PETKEVIČIENĘ PASIDALYS IR V. LANDSBERGIS

  • 1

Penktadienį Istorinėje prezidentūroje Kaune įvyks knygos „Gyvenimo juostos: Julija Jablonskytė-Petkevičienė“ pristatymas.

Renginyje dalyvaus istorijos mokslų daktarės Birutė Salatkienė ir Anelė Butkuvienė, M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius menotyrininkas Osvaldas Daugelis. Atsiminimais apie J. Petkevičienę pasidalys seserėnas prof. Vytautas Landsbergis su dukra Jūrate Landsbergyte, ilgametė muziejininkė Kazimiera Galaunienė. Žodį tars knygos sudarytoja, vaikaitė, taip pat muziejininkė Eglė Lukėnaitė-Griciuvienė. Renginio metu muzikuos J. Landsbergytė ir Vytautas Oškinis.

Ši knyga – apie J. Petkevičienės nueitą gyvenimo kelią ir kūrybinę veiklą. Ji užaugo žymaus lietuvių kalbininko Jono Jablonskio ir Konstancijos Sketerytės šeimoje. Knygoje labai netradiciškai pateiktas dailininkės tapybos darbų spalvotas katalogas, atskirais straipsniais aptartos meno studijos ir knygų vertimai iš kitų kalbų. Per publikuojamus laiškus ir atsiminimus knygoje lyg margaspalvėje gyvenimo juostoje atgyja ir kitų giminių bei artimiausių bičiulių šeimų istorijos: brolių Konstantino ir Vytauto Jablonskių, sesers Onos Landsbergienės, Laucevičių, Lozoraičių, Gustaičių, Vandos Sruogienės, Paulinos Valavičiūtės, nuo nacių išgelbėtos žydaitės Avivit-Birutės ir kt.

Knygos žanras yra sunkiai apibrėžiamas. Tai nėra memuarai, nors pateikiami dukterėčios, sūnėnų, anūkės ir amžininkų atsiminimai. Tai ne dokumentų rinkinys, nors cituojami archyviniai išrašai, gausu nuotraukų, sudaryta labai išsami asmenvardžių rodyklė. Didžiausia knygoje yra epistolinė dalis, kuriai parengti tik trumpi komentarai ir pastabos, stengiantis pasikliauti ir nenustelbti pirminių liudijimų autentiškumo. Rašyti ne viešam skaitymui, jie atviri ir nuoširdūs.


Kas? Knygos „Gyvenimo juostos: Julija Jablonskytė-Petkevičienė“ pristatymas

Kur? Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune

Kada? Vasario 28 d., penktadienį, 16 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuva

gali didžiuoti turėdami tokį išsilavinusių žmonių, žinomų ir tėvyynėje, ir už jos ribų, būrį. Jų vaikai ir anūkai nepamynė tos gražios ir labai tautiškos šeimos tradicijų, eina savo protėvių takais, rodo pavyzdį visoms lietuviškoms šeimoms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS