„ConTempo“ festivalis žiūrovo akimis: ypatinga miesto šventė | KaunoDiena.lt

„CONTEMPO“ FESTIVALIS ŽIŪROVO AKIMIS: YPATINGA MIESTO ŠVENTĖ

Į Kauną sugrįžo penktasis tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“, žadantis daug netikėtumų. Per penkerius metus festivalis jau tapo svarbiu Kauno kultūros reiškiniu, kurio nekantriai laukia scenos menų gerbėjai. Vienas jų – kaunietis Kęstutis Pušinaitis, „ConTempo“ aktyviai lankantis nuo pat pirmojo festivalio 2019-aisiais.

Ilgam išliekantys pasirodymai

K. Pušinaitis pripažįsta festivalio „ConTempo“ laukiantis kiekvienais metais, nes šis renginys mieste sukuria tikrą šventę. Pašnekovui patinka ne tik žiūrėti menininkų pasirodymus, bet ir stebėti kitų žiūrovų reakcijas. Ypač tų, kurie netikėtai atsiduria spalvingo gatvės meno veiksme.

K. Pušinaičio manymu, festivalio gebėjimas mieste sukurti šventę ir nekasdienę atmosferą yra svarbiausia jo stiprybė. Pašnekovui itin įsiminė pernykštis ispanų teatro grupės „Xirriquiteula“ pasirodymas „Žirafos“, kurio metu įspūdingais žirafų kostiumais apsirengę menininkai vaikščiojo Laisvės alėja.

„Buvo labai smagu stebėti praeivių, kurie netyčia pakliuvo į šį linksmą ir netradicinį vyksmą, nuostabą. Ypač džiaugėsi vaikai, kuriems mieste klajojančios žirafos priminė tikrus savanos gyvūnus“, – prisiminė K. Pušinaitis.

Pašnekovui įspūdį paliko ir pernai Kaune pasirodymą „Fugit“ surengęs menininkų kolektyvas iš Katalonijos „Kamchàtka“. Norėdami atskleisti svetimoje šalyje atsidūrusių emigrantų patirtį, menininkai kartu su žiūrovais klaidžiojo Kauno gatvėmis, bandydami perteikti jausmą, kai žmogus būna priverstas palikti savo namus.

„Pradžioje mes, žiūrovai, į tai žvelgėme kaip į žaidimą. Tačiau greitai išties pasijutome beteisiais emigrantais, kurie buvo priversti pradėti naują gyvenimą svečioje šalyje. Šis pasirodymas sukėlė itin stiprių jausmų ir apmąstymų, kaip patys elgtumės tam tikrose situacijose. Spektaklis buvo toks įtaigus, kad tikriausiai jis įstrigo visam gyvenimui“, – mintimis dalijosi ištikimas „ConTempo“ žiūrovas.

Kęstučio atmintyje ilgam išliko ir prancūzų akrobato Boriso Gibé spektaklis „L'absolu“. Menininkas Kaune pastatė du 12 m aukščio bokštus – vieną prie Žalgirio arenos, o kitą Steigiamojo Seimo aikštėje, juose buvo specialios vietos žiūrovams. Bokšte judantį akrobatą žiūrovai stebėjo iš viršaus.

Pirmenybė – šokiui

K. Pušinaitis lankėsi visuose festivaliuose nuo pat 2019-ųjų. Kiekvienais metais pašnekovas dar gerokai prieš prasidedant festivaliui išsinagrinėja jo programą ir išsirenka pasirodymus, kuriuos norės pamatyti. Jei tik gali, stengiasi nueiti į kuo daugiau festivalio renginių.

K. Pušinaitis daug metų šoko KTU tautinio meno ansamblyje „Nemunas“, yra tautinių šokių kolektyvo „Pušynėlis“ vadovas, tad  labiausiai jį domina šokio spektakliai. „Šokis yra labai universalus menas, kuriuo kartais galima pasakyti kur kas daugiau nei dramos kūriniu“, – pastebi jis. Tačiau pašnekovui taip pat įdomus ir cirkas, gatvės menas, performansai, instaliacijos.

Šiais metais K. Pušinaitis tradiciškai stengiasi pamatyti kuo daugiau festivalio pasirodymų. Pirmąją dieną jis apsilankė trijuose renginiuose, o kitomis dienomis planuoja nueiti bent į vieną. „Šiek tiek gaila, kad šiais metais daug renginių persikėlė į Kauno rajoną, tad be automobilio kai kuriuose jų sunku apsilankyti. Kita vertus, džiugu, kad festivalis plečiasi ir suteikia galimybes daugiau žmonių pamatyti meno pasirodymus“, – sako jis.

Šiais metais pašnekovas nekantrauja vėl pamatyti iš Italijos kilusio cirko menininko Andrea Salustri pasirodymą „Materia“. Šis kūrėjas lankėsi ir pirmajame „ConTempo“ festivalyje, tad spektaklį K. Pušinaitis jau matė. Tačiau jam labai smalsu dar kartą įvertinti menininko atlikimo meną. „Džiugina ir festivalyje pasirodantys lietuvių kūrėjai. Visada labai daug tikiuosi iš vaikinų šokio trupės „Nuepiko“, kuri festivalyje pristato šokio spektaklį "„4 Viktorai“. Jau esu matęs ne vieną šių vaikinų spektaklį, man jie labai patiko. Tad pažiūrėti „Nuepiko“ važiavau net į Domeikavą, kur ši trupė pasirodė“, – atskleidė jis.

Sukelia diskusijų

K. Pušinaičiui džiugu, kad festivalyje „ConTempo“ lankosi ne tik jaunimas, bet ir įvairaus amžiaus žiūrovai. Per penkerius metus festivalis jau užsiaugino ištikimų savo gerbėjų būrį, tad, atėjęs pažiūrėti pasirodymo, Kęstutis mato jau ir pažįstamų scenos meno gerbėjų veidų. Pasak pašnekovo, po pasirodymų žiūrovai nevengia karštai diskutuoti, dalytis savo mintimis. Tad visada būna smagu pasiklausyti, ką mano kiti, ar pačiam išsisakyti.

Rudenį labai laukiu „Scanoramos“ kino festivalio, pavasarį – „Kino pavasario“, o vasarą nekantrauju išvysti „ConTempo“ pasirodymus.

„Būna spektaklių, kurie sukelia audringų diskusijų. Pernai su vienu pažįstamu lankėmės jau minėtame trupės „Kamchàtka“ pasirodyme. Po jo dar ilgai, gal valandą, diskutavome apie savo požiūrį į emigrantus ir  apie tai, kaip patys elgtumės, jei tektų jais tapti. Karštai diskutavome, netgi ginčijomės, nes nuomonės tam tikrais klausimais nesutapo. Manau, „ConTempo“ į Kauną atneša labai daug vertės, nes jo žiūrovams siūlomi spektakliai yra netradiciniai, kitokie, sukeliantys daugybę minčių ir apmastymų“, – nuomonę išsakė jis.

Kęstutis pripažįsta, kad „ConTempo“ jam jau tapo vienu laukiamiausių metų renginių. „Kaune turiu didžiąją savo renginių trijulę – rudenį labai laukiu „Scanoramos“ kino festivalio, pavasarį – „Kino pavasario“, o vasarą nekantrauju išvysti „ConTempo“ pasirodymus. Iš anksto domiuosi programa ir skubu laiku įsigyti bilietą. Tikrai nesu toks vienas, nes šis festivalis jau tapo svarbiu Kauno kultūrinio gyvenimo reiškiniu“, – įsitikinęs jis.

Kultūros turistas

Kultūrinius renginius vertinantis K. Pušinaitis lankosi ne tik „ConTempo“ festivalyje. Kiekvienais metais jis keliauja ir į Vilniuje vykstantį šokio festivalį „Naujasis Baltijos šokis“. Dėl įdomių kultūrinių renginių pašnekovas nevengia nukeliauti ir į kitus Lietuvos miestus.

„Gintarės Masteikaitės organizuojamas „Naujasis Baltijos šokis“ mane labai žavi, tad kasmet vykstu į šį festivalį ir vis viliuosi, kad dalį pasirodymų organizatoriai kada nors atveš ir į Kauną, – sako jis. – Į Vilnių važiuoju labai dažnai – vykstu į premjeras Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, keliauju žiūrėti spektaklių į Jaunimo, Mažąjį, Senąjį teatrus. Vertinu Jono Vaitkaus, Gintaro Varno, Oskaro Koršunovo spektaklius. Bent kartą metuose apsilankau ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Dėl kultūrinių renginių nuvažiuoju ir į Klaipėdą, o pastaruoju metu pradėjau dažniau lankytis Panevėžyje, nes šio miesto teatro gyvenimas labai atsigavo, teatrai siūlo išties įdomių spektaklių.“

Kaunas turtingas renginių

Pasak pašnekovo, reginių gausa Kaunas negali skųstis, tad net ir nevažiuojant į kitus miestus galima turiningai leisti laiką.

„Šiuo atžvilgiu tikrai esame turtingi, kartais net tenka pasukti galvą, mąstant, į kurį renginį eiti, nes vienu metu vyksta bent du verti dėmesio, – pastebėjo jis. – Labai puikiai dirba kino teatras „Romuva“, rodantis išties įdomius kino filmus, Kauno valstybinėje filharmonijoje būna nuostabių koncertų, o Nacionaliniame Kauno dramos, Valstybiniame muzikiniame ir Kameriniame teatruose – puikių spektaklių.“

Kaunietis sako kasmet laukiantis ir tarptautinio šokio festivalio „Aura“. „Visko, kas vyksta Kaune, net neįmanoma išvardyti. Gyvename išties įdomiai, miesto kultūrinis gyvenimas yra puikus, tad, jei tik netrūksta noro, galima į renginį eiti kone kas vakarą. Gal tik trūksta geros, didelės koncertinės salės, tad labai laukiu M. K. Čiurlionio koncertų centro“, – pastebi pašnekovas.

GALERIJA

  • „ConTempo“ festivalis žiūrovo akimis: ypatinga miesto šventė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

„ConTempo“ o kaip būtų lietuviškai? Anksčiau buvo rusiškai , o dabar kaip?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS