Dirigentas: choro virusu užsikrėtusių žmonių yra daug | KaunoDiena.lt

DIRIGENTAS: CHORO VIRUSU UŽSIKRĖTUSIŲ ŽMONIŲ YRA DAUG

  • 0

Žinomas chormeisteris ir dirigentas Saulius Liausa vienu iš šviesulių mūsų šalies kultūriniame gyvenime vadina tarptautinį aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkursą "Juventus", kuris po metų pertraukos vyks gegužės 8–10 d. Kaune.

"Vadiname save dainų ir chorų šalimi, turime stiprių dainininkų kolektyvų, kurie skina laurus įvairiuose forumuose, festivaliuose ir konkursuose. Tačiau norisi, kad Lietuva būtų atrasta ne tik kaip gerų meno kolektyvų, bet ir kaip gerų renginių šalis", – sako Lietuvos liaudies kultūros centro vadovas Saulius Liausa.

Žinomas chormeisteris ir dirigentas vienu iš šviesulių mūsų šalies kultūriniame gyvenime vadina tarptautinį aukštųjų mokyklų mišrių chorų konkursą "Juventus", kuris po metų pertraukos vyks gegužės 8–10 d. Kaune.

Daugiau nei prieš keturis dešimtmečius Kauno technologijos universiteto (KTU) ir KTU akademinio choro "Jaunystė" inicijuotas konkursas per savo gyvavimo metus nutiesė tarptautinio akademinio bendravimo tiltus, subūrė įvairių šalių dainos mylėtojus, leidžia pažinti kaimyninių kraštų kultūrą, skatina domėjimąsi chorine muzika.

– Šiais metais "Juventus" konkursas vėl atgimsta KTU akademinio choro "Jaunystės" choro vadovės Danguolės Beinarytės ir universiteto iniciatyva. Kaip vertinate šį jau dešimtą kartą vyksiantį tarptautinį konkursą-festivalį? – paklausėme S. Liausos.

– Linkiu, kad po sugrįžimo šiais metais"Juventus" įsilietų į stipriausių Europos konkursų sąrašą, įvairias tarptautines organizacijas, kurios jungia konkursus į tam tikrą tinklą. Tokiu būdu yra lengviau pasiekti žinomumą, pasaulinių ekspertų pripažinimą. "Juventus" konkursui linkiu užaugti ir įsilieti į chorinių konkursų ratą, tuomet galimybės užtikrinti pačių geriausių ir žinomiausių chorų dalyvavimą neabejotinai padidės.

– 1997 m. ir pats dirigavote "Juventus" konkurse Kaune. Kokie jūsų atsiminimai?

– Buvau tuomečio Vilniaus pedagoginio universiteto choro "Ave Vita" chormeisteris ir dirigentas. Prisiminus konkursą užplūsta labai geros emocijos, nes ten, kur jaunimas, ten ir jaunatviškas veržlumas, energija ir ekspresyvumas. Tokiuose forumuose kaip "Juventus" malonu susitikti su kolegomis ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių.

– Ko reikia, kad choras išsiskirtų iš kitų?

– Daug kas priklauso nuo kolektyvo vadovo darbštumo, talento, galimybių, ambicijų. Visa tai pakelia ir kolektyvo tonusą. KTU akademinio choro "Jaunystės" vadovė Danguolė Beinarytė yra viena iš stipriausių chorvedžių Lietuvoje, turinti ir puikių organizacinių gebėjimų.

Svarbu mokėti sukurti tokią terpę, kad studentams kaskart būtų malonu ateiti į repeticijas ir choras galėtų sėkmingai gyvuoti. Šiais pragmatiškais laikais jaunimą nelengva įtraukti į su menu ir kultūra susijusią veiklą po paskaitų, nes studentai aktyviai ir gan anksti ima ieškotis darbo, labiau domisi mokslu, technologijomis.

Vadovas turi mokėti pritraukti jaunimą, turėti pedagoginių sugebėjimų suformuoti užduotis ir sužadinti norą siekti aukštų tikslų, o ne tik išvykų su chore kartu dainuojančiais draugais ar galimybės linksmai praleisti laisvalaikį. Tikrasis džiaugsmas aplanko parengus gerą koncertinę programą, puikų koncertą, kai laimimas konkursas. Tik dedant pastangas, atkakliai dirbant pasiekiamas rezultatas ir aplanko džiaugsmas. Ne mažiau svarbus ir universiteto požiūris į kultūrą, kultūrines tradicijas.

– Esate įvairių konkursų žiuri narys. Kokie atlikėjai ir pasirodymai gali sulaukti jūsų simpatijų ir įvertinimo?

– Chorai per konkursinius pasirodymus turi atkreipti žiuri dėmesį į savo stipriąsias puses: repertuarą, profesinius įgūdžius, strategiškai suformuotą pasirodymą, atliekamą kūrinį ir jo pateikimą.

Chorų vadovai turi labai atidžiai pasirinkti repertuarą. Kiekvienas choristų atliekamas kūrinys pirmiausia turi atsakyti į klausimą, kodėl jis atsidūrė toje konkursinėje programoje ir atskleisti skirtingas choro galimybes. Kiekvieno kolektyvo gyvenime chorinis konkursas yra pakilimas.

– Tarp tarptautinio "Juventus 2015" konkurso dalyvių – chorai iš užsienio valstybių. Ar tarp jų daug konkurentų lietuviams?

– Pastarąjį dešimtmetį labai stiprūs yra latvių chorai, dažnai įvairiuose konkursuose ir festivaliuose laimintys prizines vietas. Konkurentų yra, tačiau Lietuva taip pat turi puikių chorų, kurie gali pakovoti dėl aukščiausių vietų.

– Kuo KTU choras "Jaunystė" išsiskiria iš kitų Lietuvoje veikiančių ir koncertuojančių chorų?

– "Jaunystė" yra vienas iš geriausių ir stipriausių studentų chorų Lietuvoje, turintis gražią ir turtingą istoriją ir sveikintiną tradiciją organizuojant "Juventus" konkursą. Ilgamečio KTU "Jaunystės" choro vadovo maestro Roberto Varno inicijuotas konkursas pirmą kartą surengtas dar 1968 m. Per renginio gyvavimo istoriją jame dalyvavo svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos, Gruzijos, Vokietijos, Čekijos.

KTU akademinis choras "Jaunystė" 1975 ir 2013 m. tapo ne tik konkurso-festivalio "Juventus", bet ir Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso nugalėtoju, o tai labai didelis pasiekimas.

Net ir keičiantis vadovams, senesnius ir jau patyrusius choro narius keičiant dar žaliems pirmakursiams, choras išlaiko stabilumą ir profesionalumą. Tai rodo, kad "Jaunystė" dirba sėkmingai.

Vienas iš septynių Kauno technologijos universiteto meno kolektyvų, akademinis choras "Jaunystė", rūpinasi ne tik savo istorija, veikla, koncertais ar universiteto garsinimu, tačiau turi ir misiją rūpintis chorine kultūra apskritai.

– Kodėl universitetui yra svarbu turėti savo chorą?

– Kauno technologijos universitetas seka europietiškų universitetų tradicijomis. Tiek Europoje, tiek ir visame pasaulyje universitetai yra ne tik mokslo, bet ir kultūros židiniai. Prestižiniai universitetai turi savo meno kolektyvus, kultūros centrus, puoselėja kultūrą ne tik universitete, bet ir mieste, kuriame jie veikia. KTU yra vienas ryškiausių universitetų Lietuvoje, siejantis savo vardą su kultūra.

"Juventus" konkursas yra graži europietiška universiteto tradicija. Jame dalyvaujantys ir į Kauną atvykstantys chorai koncertuoja ne tik universiteto erdvėse, bet ir pačiame mieste, dėl to pamatyti chorų pasirodymus ir pasiklausyti atliekamų kūrinių turi progą ir miestiečiai.

Pasaulyje – daug choro virusu užsikrėtusių žmonių. Tokie konkursai kaip "Juventus" yra galimybė susitikti bendraminčių, keistis kontaktais.


"Juventus 2015" programa:

Gegužės 8 d.

17 val. – chorų atvykimas ir registracija. Kauno technologijos universiteto III rūmai (Laisvės al. 13), 2 a. salė.
19 val. – atidarymo koncertas. Kauno technologijos universiteto III rūmai (Laisvės al. 13), 2 a. salė. Visi chorai atlieka po laisvai pasirinktą (ne konkursinį) kūrinį a cappella.

Gegužės 9 d.

14–16 val. – konkursas Kauno valstybinėje filharmonijoje (L.Sapiegos g. 5). Žiūrovams įėjimas nemokamas.
17.30–19.30 val. – sakralinės muzikos koncertai Kauno bažnyčiose.

Gegužės 10 d.

11–12 val. – sakralinės muzikos koncertai Kauno bažnyčiose.
14 val. – konkurso "Juventus 2015" rezultatų paskelbimas, apdovanojimai ir laureatų koncertas Kauno karininkų ramovėje (A.Mickevičiaus g. 19).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS