Dizainas kaip įvykis Kaune: nuo pandemijos vaizduotės iki ateities miesto vizijų | KaunoDiena.lt

DIZAINAS KAIP ĮVYKIS KAUNE: NUO PANDEMIJOS VAIZDUOTĖS IKI ATEITIES MIESTO VIZIJŲ

  • 2

Įsibėgėjant Kauno kelionei šiuolaikinės sostinės link, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ „Dizainas laimei“ programa pristato naują, debiutuojantį renginį mieste – Kauno DIZAINO įvykį. UNESCO dizaino kūrybinių miestų tinklui priklausančiame Kaune spalio 23–31d. vykstančių renginių dėmesys nukryps į dizaino misiją įvairiais aspektais nuo grožio ir patogumo iki mokslinio ateities vizijos prototipavimo. Kas yra geras dizainas mieste, kokia yra dizaino misija, kuriant ateities miestą, ar miestiečiai jaučia pridėtinę dizaino vertę? Šis, savaitės trukmės renginių – paskaitų, diskusijų, parodų – ciklas sieks diskutuoti šiais ir kitais klausimais, susipažinti su gerosiomis šalies ir užsienio miestų praktikomis bei konkrečiais dizaino pavyzdžiais.

„Miestai keičiasi itin sparčiai. Priklausomai nuo aplinkybių kinta ir įsivaizdavimai apie galimus jo ateities scenarijus: nuo globalaus kaimo idėjos iki grįžimo prie pirmykščių kolektyvinio sugyvenimo formų. Šiandien susidūrus su pandemijos realybe, stebime, kad miestas gali tapti taip pat ir dramatiškos atskirties vieta, o poreikis turėti saugių ir harmoningų, įvairioms visuomenės grupėms prieinamų erdvių, iškyla ypač aštriai. Dizainu kaip įvykiu mieste sieksime atskleisti, kad dizainas, sujungiantis meną, kultūrą, industrijas ir technologijas, šiame kontekste slepia didelę jėgą ne tik funkcionuoti kaip grožio ar patogumo kūrėjas, bet ir spręsti socialines problemas ar atliepti ateities miesto poreikius“, sako „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Dizainas laimei“ kuratorė dr. Jūratė Tutlytė.

Pačiose netikėčiausiose ir tuo pačiu kasdieniškiausiose miesto erdvėse Kauno dizaino renginio metu įsikurs dizaino artefaktų paroda „Pandemijos vaizduotė“, skirta atspindėti pandemijos laikotarpiu iššauktus kūrybinės vaizduotės vaisius: kritinių situacijų dizaino sprendinius, kūrybiškus atsakus į karantino suvaržymus. „Pandemijos vaizduotė“ leis susidurti su kuriama nauja tikrove – įkvepiančia ir suprojektuota dizaino praktikų bei vizionierių iš Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų, Lietuvos ir kitų šalių.

Kaip reikia planuoti miestus šiandien, kad juose patogiai galėtume gyventi ir rytoj, ar išsaugosime asmeninę erdvę, kai skaitmeninimas radikaliai keičia mūsų gyvenimo būdą ir kaip atrodys gyvenamoji fizinė aplinka? Į šiuos klausimus atsakymų ieškos ir mokslo bei Kauno miesto ateities viziją kurti mokysis, naudodami fantastinį prototipavimo metodą, kita Kauno dizaino įvykio programos dalis – mokslinio prototipavimo dirbtuvės, kuriose dalyviai mokysis kurti ateities verslo, mokslo, miesto vizijas, naudojantis fantastinio prototipavimo metodu. Dirbtuves ves biologijos mokslų daktaras Rolandas Maskoliūnas kartu su svečiais iš Didžiosios Britanijos.

Visą Kauno dizaino įvykio programą: diskusijas, dirbtuves, pokalbius bei parodas – galima rasti čia.

GALERIJA

  • A. Lukėnas ir J. Garmus „Miesto pirtis“
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Oho

Oho, kiek oro pilių žodžiais bus aptarta. Ir kas per programa - joje neįrašyta nei vieta, nei laikas. Lankytojai nepageidaujami?

LIETUVĄ PADENGĖ TAMSUMA

KGB ir Sorošas laimejo Lietuvoje,tad nesvaikit apie jokias vizijas,naujos valdžios vizija Kaunui,tai tik gėjų paradas.Koncervų fašistai ir revanšistai dabar keršys Kaunui,žymiai nurėždami lėšas musų miestui.Dabar klestės Austėjos daržai,kas dar buvo valdiška,taps privačiu verslu,jau Vilniaus kgbistai prakalbo apie darbo kodekso keistimą ir t.t.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS