Festivalio koncertuose – garsūs vardai ir išskirtinės melodijos | KaunoDiena.lt

FESTIVALIO KONCERTUOSE – GARSŪS VARDAI IR IŠSKIRTINĖS MELODIJOS

  • 0

Skaičiuodamas antrąją savaitę XXVI Pažaislio muzikos festivalis pakvies į muzikinę kelionę, kurios metu skambės ir romantikos, baroko, klasicizmo legendų kūriniai, ir genialios didžiajam ekranui skirtos kompozicijos.

Tiltas į Slovėnija

Birželio 22 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje rečitalį surengs  talentingas slovėnų pianistas Petaras Milićas. Programoje, pavadintoje "Romantikos vakaras", skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, romantizmo genijaus Frédérico Chopino ir Lietuvoje dar negirdėto slovėnų kompozitoriaus Lucijano Marija Škerjanco, neoromantikos stiliumi kūrusio XX a. viduryje, kūriniai. Šis koncertas kultūriniais mainais susies du miestus: Kauną ir ant Dravos upės krantų įsikūrusį antrą pagal dydį Slovėnijos miestą Mariborą.

P.Milićas – vienas ryškiausių šiandieninės Slovėnijos jaunosios kartos pianistų. Jo interpretacijos kritikų vadinamos "šiuolaikiškomis ir jaudinančiomis", o atlikimo stilius apibūdinamas kaip "techniškai žėrintis ir aistringai žavus". Gimtajame Kranio mieste pirmąsias fortepijono pamokas jis ėmė lankyti būdamas septynerių. Vėliau jo studijų kelias suko per Liublianos muzikos akademiją ir Berlyno menų universitetą.

Neapsiribodamas studijų programa pianistas lankė žymių atlikėjų meistriškumo kursus ir dar studijų metu surengė ne vieną koncertą ar rečitalį. Iš gausybės pelnytų apdovanojimų atlikėjas išskiria sėkmingą pasirodymą Nikolajaus Rubinšteino konkurse Paryžiuje, kur jam pavyko iškovoti pirmąją vietą. Nuo to laiko jaunajam pianistui atsivėrė Slovėnijos ir užsienio šalių koncertų salių durys: kaip solistas jis pasirodė Hanoveryje, Paryžiuje, Briuselyje, Bratislavoje, Berlyne ir kituose kultūros sklaida garsėjančiuose miestuose.

P.Milićo įrašai ir tiesioginės koncertų transliacijos dažnai skamba visos Europos radijo stotyse, nes atlikėjas yra bendros Yehudi Menuhino įkurto Bratislavos muzikos festivalio ir Europos radijo stočių susivienijimo programos kviestinis svečias. Prieš aštuonerius metus pianistas išleido puikiai muzikos kritikų įvertintą kompaktinę plokštelę, kurioje skamba F.Chopino kūriniai. P.Milićas – ne tik atlikėjas, bet ir pedagogas, vedantis meistriškumo kursus jauniesiems pianistams bei dirbantis docentu Liublianos muzikos akademijoje.

Itališka dvasia

Birželio 26 d. festivalis pakvies į Birštoną, kur Kurhauze skambės bene žinomiausio kino filmų muzikos kūrėjo Ennio Morricone kūriniai. Į šią įspūdingą kelionę su kruopščiai parengta programa "Oskarų naktis" publiką kvies svečiai iš saulėtosios Italijos: fleitininkas Giuseppe Nova ir pianistas Luigi Giachino.

Turbūt nėra žmogaus, kuriam būtų negirdėtas italų kompozitoriaus ir dirigento E.Morricone vardas. Iš daugiau nei 500 kino filmų jo sukurtų garso takelių geriausiai žinomi: serialas "Aštuonkojis", filmai "Geras, blogas ir bjaurus", "Misija", "Kartą Laukiniuose Vakaruose", "Už saują dolerių", "Neliečiamieji", "Grėsmingasis aštuonetas". E.Morricone dažniausiai bendradarbiaudavo su italų režisieriais: Quentinu Tarantino, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasoliniu ir kt. Beje, prieš trylika metų Lietuvos klausytojai turėjo unikalią progą gyvai susitikti su šiuo kūrėju – tuomet Vilniaus Vingio parke įvyko vienintelis Baltijos šalyse E.Morricone koncertas, kuriame jis dirigavo Romos simfoniniam orkestrui, jungtiniam chorui ir solistams.

Pelnęs tris "Grammy" apdovanojimus, tris "Auksinius gaublius", šešis BAFTA prizus ir gausybę kitų pripažinimo ženklų, "Oskarui" E.Morricone buvo nominuotas šešis kartus, bet tik 2016 m. jis tapo vyriausiu žmogumi, kada nors gavusiu "Oskaro" apdovanojimą. Tuomet jam buvo 85-eri.

Į kelionę po kino filmų muziką pakviesiantis fleitininkas G.Nova – nuolatos puikių kritikos atsiliepimų lydimas atlikėjas. "Švytintis pasirodymas", "magiškas virtuoziškumas", "tiesiog dieviška" – tai po pasirodymų įvairiose pasaulio šalyse išspausdintų atsiliepimų citatos. Baigęs Turino ir Liono konservatorijas atlikėjas tapo vienu ryškiausių savo kartos Italijos fleitininku. Debiutavęs su RAI simfoniniu orkestru, jis sėkmingai tęsė karjerą, koncertuodamas solo su žymiausiais kolektyvais. Jo pasirodymai skambėjo prestižinėse Europos, Amerikos ir Azijos salėse. Jo įrašų su Tokijo Kamerata kolektyvu galima pasiklausyti "iTunes" platformoje, G.Nova pasirodymo klausėsi G20 viršūnių susitikimo Gvatemaloje dalyviai, jis yra pelnęs ne vieną prestižinį apdovanojimą. Fleitininkas dėsto Aostos slėnio konservatorijoje, o kaip baigiamųjų egzaminų ekspertas yra kviečiamas į Lozanos ir Liono konservatorijas.

Pianistas L.Giachino atlikėjo ir kompozicijos studijas baigė Turino Giuseppe Verdi vardo konservatorijoje. Vėliau mokslus tęsė Neapolyje, kur įgijo kompozitoriaus, aranžuotojo ir dirigento kvalifikacijas. Jo kameriniai, simfoniniai ir vokaliniai kūriniai yra pripažinti ir dažnai atliekami, publikuojami žymiausiose natų leidyklose. Įvairių organizacijų užsakymu jis kuria baletus, muziką spektakliams ir kino filmams. Atlikėjas dažnai koncertuoja, veda meistriškumo kursus, dirba konkursų komisijose. Kurį laiką buvo Turino ir Genujos universitetų profesorius, dažnai prodiusuoja muzikos projektus, skambančius bene visoje Europoje, Brazilijoje ar net Japonijoje. L.Giachino su fleitininku G.Nova išleido kompaktinę plokštelę, jau daugiau nei 30 metų dėsto kompoziciją Genujos Niccolò Paganini vardo konservatorijoje.

Susitikimas su D.Geringu

Birželio 27 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks išskirtinis festivalio koncertas: Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos visame pasaulyje pripažintas violončelininkas Davidas Geringas.

Lietuvoje gimęs violončelės virtuozas D.Geringas priklauso šiuolaikiniam pasaulio klasikinės muzikos elitui. Platus artisto repertuaras, apimantis laikotarpį nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinės muzikos, išryškina nepaprastą muziko smalsumą, ypač aukšto lygio techninę meistrystę ir vidinį lankstumą. Intelektualus tikslumas, stilistinis įvairiapusiškumas, intuityvus melodijos ir tonų pajautimas mylimiausiam Mstislavo Rostropovičiaus mokiniui atnešė ypatingą pagarbą ir pripažinimą visame pasaulyje.

Šiame koncerte violončelininkas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks tris kūrinius: Franzo Schuberto sonatą a-moll jis kaip solistas grieš violončele, o vėliau diriguos orkestrui Wolfgango Amadeus Mozarto simfoniją Nr. 25 g-moll ir Ludwigo van Beethoveno simfoniją Nr. 6 F-dur.

F.Schuberto sonata arpedžionui ir fortepijonui – vienintelis žymus kūrinys, parašytas šiam, jau dabar išnykusiam, instrumentui. Arpedžionas (kartais vadinamas "Meilės gitara") – XIX a. sukurtas styginis instrumentas, turėjęs gitaros ir violončelės savybių – dydžiu jis prilygo violončelei, bet turėjo šešias stygas ir grifo skirsnius. Pirmasis virtuoziškai įvaldęs naująjį instrumentą atlikėjas buvo geras F.Schuberto bičiulis Vinzenzas Schusteris, kuriam ir dedikuota sonata. Arpedžionui neprigijus, sonata gyveno toliau ir tapo vienu mėgstamiausių stygininkų kūrinių. Sonata, kurią F.Schubertas rašė jau sirgdamas, yra labai intymaus, švelnaus charakterio, klausytoją giliai paliečia aiškiai juntamas trapumas.

Septyniolikmečio W.A.Mozarto 25-oji simfonija vadinama pirmuoju tragišku jo kūriniu, pakeitusių kompozitoriaus statusą iš vunderkindo į menininką. Simfonija sukurta vadinamuoju audros ir proveržio (vok. "Sturm und Drang") stiliumi – muzikoje ekspresyviai reiškiamos dramatiškos emocijos, naudojami staigūs tempo, dinamikos pasikeitimai, muzikiniai efektai, išreiškiantys gilų jaudulį.

L.van Beethoveno šeštoji, "Pastoraline" vadinama simfonija, pirmą kartą publikai buvo pristatyta 1808 m. Vienoje. Kompozitorius labai mėgo gamtos prieglobstį, tad dažnai išvykdavo į užmiestį, kad daugybę laiko galėtų praleisti vaikštinėdamas ir ramiai atsidėdamas darbui gamtos apsuptyje. Šeštoji simfonija – vienas iš nedaugelio programinių L.van Beethoveno darbų, vaizduojantis kaimo kasdienybę ir gamtos scenas. Visgi, kaip rašė pats kompozitorius, ši muzika yra "labiau jausmų išraiška nei tapyba". Apie tai byloja simfonijos dalių pavadinimai: "Džiaugsmingi jausmai atvykus į kaimą", "Scena prie upelio", "Kaimiečių linksmybės", "Griaustinis, audra" ir "Piemenų daina. Džiugūs ir dėkingi jausmai po audros".

Puošnusis barokas

Birželio 27 d. festivalio maršrutas nusidrieks iki Molėtų rajono Dubingių Šv.Jurgio bažnyčios, kur vyks nemokamas koncertas "Puošnusis barokas". Jį publikai dovanos Vytauto Lukočiaus diriguojamas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinis orkestras ir sopranas Raminta Vaicekauskaitė.

Prieš dešimtmetį VDU Muzikos akademijoje įkurtas kamerinis orkestras veiklą pradėjo kaip studentų kolektyvas, vėliau jis palaipsniui augo ir šiuo metu jo sudėtyje groja dabartiniai Muzikos akademijos magistrantai ir buvę auklėtiniai – profesionalūs muzikantai. Orkestro susikūrimą inspiravo noras Kauno mieste išlaikyti jaunąją talentingų ir perspektyvių muzikantų kartą, kuri galėtų kartu kurti ir atstovauti lietuviškai kultūrai. Per trumpą laiką orkestras tapo reprezentaciniu universiteto kolektyvu ir šiuo metu tai yra vienintelis profesionalus Kauno mieste reziduojantis kamerinis orkestras.

Pirmuoju orkestro vadovu tapo Robertas Bliškevičius, nuo 2015 m. orkestrui vadovavo Jonas Janulevičius, o prieš dvejus metus kolektyvo vairą perėmė V.Lukočius. Orkestro repertuaro strategija plati: nuo baroko laikų kompozicijų iki naujausių šiuolaikinių kūrinių. Kolektyvas neapsiriboja vien klasikiniu repertuaru, drąsiai imasi neįprastų projektų, koncertuoja su žymiausiais Lietuvos džiazo muzikantais, šiuolaikinio šokio kolektyvais. VDU kamerinis orkestras didžiuojasi bendradarbiavimu su partneriais Vokietijoje, Norvegijoje ir Italijoje, jis viešėjo Kipro Respublikoje, gastrolių maršrutai vedė per prestižinius Šlezvigo-Holšteino (Vokietija) ir Ochrido (Makedonija) muzikos festivalius, buvo išleista lietuvių kompozitorių kūrybos kompaktinė plokštelė "Ekspresija".

Tarptautinių konkursų laureatė, "Fortūnos" prizu ir "Auksiniu scenos kryžiumi" apdovanota solistė R.Vaicekauskaitė skaičiuoja jau antrą dešimtį pagrindinių vaidmenų, sukurtų Kauno valstybiniame muzikiniame teatre ir kituose meno kolektyvuose. Dainavimą studijavusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Graco (Austrija) muzikos ir parodomųjų menų universitete bei meistriškumo kursuose pas žymiausius dainavimo pedagogus, dainininkė kuria vaidmenis ne tik Kaune, bet ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kitose teatrinio meno įstaigose. Jos įkūnytų herojų sąraše puikuojasi Liučija (Gaetano Donizetti opera "Lucia di Lammermoor"), Violeta (Giuseppe Verdi opera "La Traviata"), Rozalinda (Johanno Strausso operetė "Šikšnosparnis"), Ledi Makbet (G.Verdi opera "Makbeth") ir daugelis kitų soprano aukso fondui priklausančių partijų. Įspūdingu balsu apdovanota dainininkė – nuolatinė muzikos festivalių dalyvė, kantatų ir oratorijų soprano partijų atlikėja, kamerinės muzikos projektų iniciatorė. "Kiekvieną dieną gyvenu muzika. Ir ji labai skirtinga. Tačiau aš stengiuosi atlikti muziką, kurią myliu" – sako solistė.

Koncerto metu skambės baroko epochos grandų, reprezentuojančių savitą kultūrą puoselėjusias Europos šalis, kūryba: italų baroką atstovaujantis Antonio Vivaldi, didžiąją gyvenimo dalį Anglijoje kūręs Georgas Friedrichas Händelis, subtiliąją Prancūziją muzikos garsais tapantis Jeanas-Philippe Rameau ir tarp vokiškojo baroko bei klasicizmo laviruojantis Carlas Philippas Emanuelis Bachas.


Kas? Romantikos vakaras

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? birželio 22 d. 18 val.


Kas? Koncertas Oskarų naktis".

Kur? Birštono kurhauze (B.Sruogos gatvė 2, Birštone).

Kada? birželio 26 d. 19 val.


Kas? Koncertas Puošnusis barokas".

"Kur? Dubingių bažnyčioje.

Kada? birželio 27 d. 17 val.


Kas? Koncertas "D.Geringas: violončelininkas ir dirigentas".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? birželio 27 d. 17 val.

GALERIJA

  • Davidas Geringas
  • Festivalio koncertuose – garsūs vardai ir išskirtinės melodijos
  • Festivalio koncertuose – garsūs vardai ir išskirtinės melodijos
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS