Festivalio Rumšiškėse magija žavi ir vaikus, ir suaugusiuosius: pasijunta lyg pasakoje | KaunoDiena.lt

FESTIVALIO RUMŠIŠKĖSE MAGIJA ŽAVI IR VAIKUS, IR SUAUGUSIUOSIUS: PASIJUNTA LYG PASAKOJE

  • 6

Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje, pasibaigus darbo laikui prasideda tikra pasaka – čia įkurtas šviesų festivalis, praneša LNK.

„Vaikams, tai turbūt tikrai pasakos ir stebuklų pažinimo jausmas bei viltis, kad stebuklai pildosi“, – šyptelėjo žurnalistų kalbinta moteris. „Tikrai praturtina, pradžiugina, šviesesnes dienas padaro“, – antrino kita.

Atvykę į Rumšiškes papulsite tarsi į stebuklingą pasaką. Čia rasite 230 įvairiausių šviečiančių skulptūrų ir aplankysite magišką mišką. 

„Šviesų festivalyje“ užtruksite, nes dekoracijos išdėstytos kone trijų kilometrų atstumu. Nukeliausite iki Žemaitijos regiono, kur netoliese yra didžiausią įspūdį paliekantis avataru pramintas miškas. Žmonės pasakojo nenorėję iš čia išeiti – vaikščioję pirmyn atgal gėrėdamiesi užburiančiomis lazerių švieselėmis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Labiausiai patiko švieselės. Vaikščiojome kaip pasakoje“, – sakė dar viena kalbinta moteris. „Man labiausiai irgi patinka miškas, kur daug švieselių. Dar labai patiko spalvoti sparnai. Viskas labai patiko“, – vardijo mergaitė.

Vaikai sako, kad jiems apšviestas parkas atrodo tarsi pasaka. „Priminė pasaką apie fėjas, nes ten mačiau fėją, karietą. Atrodo, kaip iš knygos ar filmo“, – pridūrė ji.

Vaikai teisūs – festivalyje galima rasti pasakų motyvų. Pavyzdžiui, akmenį tempiantį Pinčiuką ar laivą-Kurėną. Muziejaus direktorė atskleidžia, ką reiškia šviečiančios puošmenos.

„Simbolizuoja tai, kas užmigę po sniegu. Yra labai graži tradicinė kalėdinė giesmė „Kalėdų rytą rožė pražydo“. Tad muziejuje dabar galite pažiūrėti į tuos augalus, kurie įmigę po sniegu. Tuos vabalėlius, kurie čia akimirkai pasirodė nušvitę“, – pasakojo Lietuvos liaudies buities muziejaus direktorė Gita Šapranauskaitė.

Muziejaus direktorė sako, kad apšvietus teritoriją, visai kitomis akimis pasimatė ir Žemaitijos kaimas. „Figūros sudaro visos mūsų dabartinės ekspozicijos tik maždaug 30 procentų. Dar yra šviesos. Šviesomis, specialiu apšvietimu papildytos realybės ir ekspozicijos žibintų galioje jūs galite matyti nušviestą įvairiausiomis spalvomis Žemaitijos kaimą“, – tarstėlėjo ji.

Atskirtoje pamiškėje išsiskirsčiusios skulptūros ir muzika sukuria dar paslaptingesnę nuotaiką. Figūras kūrė Lietuvos menininkai pagal specialų užsakymą. „Tai gali būti pasivaikščiojimo, atsipalaidavimo, sveikatinimosi ir įspūdingų reginių praturtinta realybė“, – sakė G. Šapranauskaitė.

Organizatoriai sako, kad „Šviesų festivalio“ idėja brandinta ne vienerius metus. „Keliavome, žiūrėjome ir Europoje, kur vyksta žibintų festivaliai. Idėja buvo atvežta į Lietuvą. Idėja – atrasti žiemos sutemas iš naujo ir patirti geras emocijas“, – pasakojo Kultūrinės veiklos vadybininkas Valentas Pilionis.

Rumšiškėse šviesos užges vasario 20-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ramutė

Labai patiko, ypač magiškas takas per mišką, kur labai daug švieselių, atrodė, kad aplinkui pilna "jonvabalių".Nerealu, pagarba organizatoriams

Greta

Kaip tik buvau vakar. Žmonių buvo labai daug, bet jie tikrai netrugdė. Vaizdas tikrai priminė pasaką,įspūdingai atrodė. Vaikams taip pat labai patiko.

Buvau

Mes irgi buvome vieni iš tų durniukų, kurie susigundė reklama gražiais aprašymais. Tad mano patarimas: geriau už tuos pinigus su šeima nueikite į spektaklį teatre ar koncertą, negu šitą kičinį šlamštą žiūrėti ir grūstis tarp žmonių, kurie net nesupranta, kad šviečiančiais eksponatais reikia grožėtis iš tolo, o ne lipti ant jų ir apsikabinti. Svarbiausia - visos instaliacijos kažkoks kratinys, chaosas be jokios temos. Kičas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS