Gaivinama I. Karpio legenda: pirmasis dvarininkas, išdrįsęs panaikinti baudžiavą | KaunoDiena.lt

GAIVINAMA I. KARPIO LEGENDA: PIRMASIS DVARININKAS, IŠDRĮSĘS PANAIKINTI BAUDŽIAVĄ

  • 4

Bubiuose (Batniavos sen.) grupė žinomų menininkų pristatys muzikinę-literatūrinę viziją „1808 m. Ignacijaus testamentas. Legenda“. Šiuo pasirodymu siekiama pagerbti LDK veikėją, filantropą ir mecenatą, Upytės vėliavininką Ignotą Karpį (1780–1809).

Joniškėlio dvare gimęs ir vos 29 metus gyvenęs dvarininkas į istoriją pateko pirmiausiai todėl, kad pirmasis carinėje Rusijoje ir vienas pirmųjų Europoje panaikino baudžiavą. Šį faktą poemoje „Ponas Tadas“ apdainavo ir Adomas Mickevičius. Paštuvos kapinėse yra I. Karpio kapavietė su paminklu, nors abejojama, ar jis čia iš tiesų palaidotas.

„Šis žmogus nusipelnė šviesaus atminimo: vos keturiolikos metų dalyvavo Tado Kosciuškos sukilime, gausiai aukojo sukilėlių kariuomenei, vėliau išlaisvino 7 tūkst. savo valstiečių, rėmė kultūrą, švietimą, pastatė pirmąją Lietuvoje žemės ūkio mokyklą, nemokamą ligoninę. Be to, graži I. Karpio meilės istorija, kurią taip pat mėginsime papasakoti žiūrovams“, – tvirtino spektaklio režisierius Arvydas Lebeliūnas.

Dalyvavo sukilime, aukojo sukilėlių kariuomenei, vėliau išlaisvino 7 tūkst. savo valstiečių, rėmė kultūrą, pastatė pirmąją Lietuvoje žemės ūkio mokyklą.

 

Tekstą teatralizuotam pasirodymui parašė Vytautas Balsys, muziką sukūrė kompozitorius Jonas Sakalauskas. Kūrybos procese taip pat dalyvauja skulptorius Tadas Vosylius, operos solistė Agnė Sabulytė, aktoriai Indrė Taločkaitė-Endriukaitė, Remigijus Endriukaitis, akordeonininkas Darius Gustaitis ir Bubių bendruomenės nariai.

Gyvenvietės centre esančiame pastate veiks T. Vosyliaus dervinių skulptūrų paroda „T. V. Vol. 2: Paminklai / Monuments“. Vakarą vainikuos Lietuvos, Latvijos ir Armėnijos muzikantus vienijančios grupės „U’Elements“ koncertas.

Menininkus subūręs Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis puoselėja sumanymą surengti Batniavos kraštą identifikuojančių kultūros renginių ciklą, kuris ateityje galėtų virsti festivaliu, o gyvenvietės centre esantį negyvenamą pastatą paversti menininkų kūrybos laboratorija.

„Batniavos kraštas įdomus savo istorija, turtingas kraštovaizdžiu, lankytinomis vietomis. Čia yra Paštuvos ir Virbaliūnų senovės gyvenvietės, driekiasi piligrimų keliai, todėl norisi, kad vietos bendruomenė dar labiau pažintų savo krašto istoriją ir ja didžiuotųsi“, – kalbėjo seniūnas.

Batniavos seniūnija aktyviai dalyvavo programos „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė“ projektuose. Italų režisierius Roberto Magro kartu su vietos bendruomene čia kūrė Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui ir Vytautui Mačernio skirtą spektaklį „Vizijos“. Bubiai patenka į Smaragdo kelią, kuris jungia įvairiose Kauno rajono vietose sukurtus meno objektus, tarp jų ir T. Vosyliaus stilizuotą I. Karpio skulptūrą.


KAS? Muzikinė-literatūrinė vizija „1808 m. Ignacijaus testamentas. Legenda“.

KUR? Parko g. 10, Bubių k., Batniavos sen., Kauno r.

KADA? Birželio 10 d. 20 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vaje

Legenda kalba, kad kol jaunasis bajoraitis buvo išvykęs, jo mama liepė negyvai nuplakti jo meiluže baudžiauninke.

tai

reik netik baudzuava naikint visur kur ji egzistuoja kol bus monarhai su dvarininkais /runkeliu/ islaikomi is kuriu uzsicykline kgb sizofrenikai pa slaugiai savo s tatusa dalina visiems pries kuriuos danti griezia -;;-;;-;;-;;-;;-;;-;;-;;-

tai

jau setonpediku kom is pacio pragaro ir su tuo turetu sv Gabrielius kov ot bet matomai ir si pakeite necista sila kuri zmonems suteike /runkel/ termina tuo paciu uzombinta anukeli paversdams keiksmazodziu z=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS