Garsūs Ukrainos menininkai dalyvaus Pažaislio muzikos festivalio programoje | KaunoDiena.lt

GARSŪS UKRAINOS MENININKAI DALYVAUS PAŽAISLIO MUZIKOS FESTIVALIO PROGRAMOJE

  • 0

„Operos Oskaro“ laimėtoja Oksana Lyniv Lietuvoje diriguos  muzikiniame projekte „Pasaulio muzikos žvaigždės Pažaislyje“. Ukrainai skirtas koncertas, kurį rengia XXVII Pažaislio muzikos festivalis, talkinant projektui „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“, vyks rugpjūčio 12-ąją Pažaislio vienuolyno didžiajame kieme.

Šiame muzikiniame projekte pasaulinio garso dirigentė ukrainietė Oksana Lyniv pasirodys kartu su savo tautiečiais – baritonu Andrei Bondarenko bei smuikininku Andrii Murza, taip pat su Kauno miesto simfoniniu orkestru (vyr. dirigentas Constantine Orbelian, JAV, vadovas Algimantas Treikauskas) bei Kauno valstybiniu choru (vyr. dirigentas ir meno vadovas Robertas Šervenikas). Kovojančiai prieš agresorių Ukrainai skirtame koncerte greta žinomų klasikos kūrinių skambės ir ukrainiečių kompozitorių muzika.

Anot Pažaislio muzikos festivalio direktorės Giedrės Mikaitienės, visos lėšos, surinktos už parduotus bilietus į šį koncertą, bus skirtos nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams paremti.

„Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vyksta daug akcijų palaikyti Ukrainą ir jos žmones šio brutalaus karo akivaizdoje. O Pažaislio festivalyje koncertuosiantys ukrainiečiai atlikėjai neabejotinai yra vieni garsiausių savo šalies ambasadorių pasaulyje. Su Oksana susipažinome dar Miunchene, jai asistuojant Kirillui Petrenko, vėliau susitikimo Lvive jos įkurto muzikos festivalio koncerte. Su Andrejumi ne kartą esame dainavę kartu, tapome artimais draugais. Pakviečiau juos kartu koncertuoti Pažaislio muzikos festivalyje šią vasarą ir maloniai nustebau, kad tiek Oksana, tiek Andrejus, nepaisant jų didelio užimtumo, išsyk sutiko atvykti į Kauną ir yra labai dėkingi Lietuvos žmonėms už šiltą ir nesumeluotą palaikymą. Beje, šiųmetis „LvivMozArt“ festivalis įvykti negalės, tad, pasak Oksanos, bent simboliškai koncerto pas mus dėka vienam vakarui Lvivo festivalis bus perkeltas į Kauną“, – sako Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas, operos dainininkas Edgaras Montvidas.

Primename, kad sekmadienį Kaune vykusiose Tarptautinės teatro dienos minėjimo iškilmėse E. Montvidas apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi.

O. Lyniv savo šalyje yra festivalio „LvivMozArt“ bei Ukrainos jaunimo simfoninio orkestro (YsOU) įkūrėja, dirigentė ir meno vadovė. Tarptautinį pripažinimą pelniusi menininkė taip pat yra pirmoji italų operos teatro „Comunale di Bologna“ orkestro vyriausioji dirigentė moteris, o nuo 2022-ųjų – ir šio teatro muzikos vadovė. Ji tapo pirmąja moterimi dirigente „Bayreuth Baroque Opera Festival“ istorijoje, kuriame pernai debiutavo su opera „Skrajojantis olandas“. O. Lyniv pasiekimai bei talentas gavo aukščiausią įvertinimą ir 2020 metais, – Tarptautiniuose operos apdovanojimuose („International Opera Awards“) O. Lyniv pelnė „operos Oskarą“ geriausios dirigentės kategorijoje.

Dera pabrėžti, kad ši menininkė, kartu su savo tauta išgyvenanti tamsiausią laiką, daro viską, kad padėtų savo šaliai. Interviu, neseniai publikuotame „Deutsche Welle“ portale, Oksana Lyniv sako: „Kultūrinis frontas – ne mažiau svarbus nei realusis.“ Jos iniciatyva ir pastangomis įkurta stovykla jauniesiems menininkams, dėl jų šalyje Rusijos pradėto karo priverstiems palikti Ukrainą. Slovėnijos sostinėje įkurtą stovyklą „Muzika ateičiai“ jau pasiekė pirmasis šimtas jaunuolių. Jie čia turės visas galimybes tęsti savo muzikinį kelią, taip apsaugodami ukrainiečių kultūrą nuo šiuo metu vykstančio agresyvaus naikinimo.

Viena svarbi ir menininkei labai brangi aprangos detalė, su kuria dirigentė O. Lyniv pasirodo koncertuose, – plati Ukrainos vėliavos spalvų juosta aplink juosmenį. Visur, visada ir visiems ji aiškiai primena: Ukraina yra, ir ji niekada nepasiduos.

Koncerte Pažaislyje pasirodysiantys kiti Ukrainos atlikėjai – baritonas Andrei Bondarenko ir smuikininkas Andrii Murza, O. Lyniv sutuoktinis, taip pat yra tarptautinėse scenose puikiai žinomi ir pripažinti menininkai. 2011-aisiais A. Bondarenko laimėjo aukščiausią apdovanojimą prestižiniame „BBC Cardiff Singer of the World“ konkurse metų dainos atlikėjo kategorijoje. Solisto repertuare yra visos pagrindinės baritono partijos, o jo pasirodymais gėrėjosi „Carnegie“ (JAV), „Wigmore“ (D. Britanija) koncertų salių, Kelno, Berlyno, Miuncheno, Štutgarto, Ciuricho, Sidnėjaus bei kitų žinomų pasaulio operos teatrų žiūrovai. Lietuvos operos mylėtojai taip pat puikiai prisimena A. Bondarenkos sukurtą Onegino vaidmenį Dalios Ibelhauptaitės 2016 metais režisuotoje P. Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“.

Smuikininkas A. Murza greta solinės ir kamerinės muzikos atlikėjo karjeros yra tarptautinio Odesos smuikininkų konkurso įkūrėjas bei meno vadovas. Jis yra dalyvavęs tarptautiniuose Heidelbergo, Santandero, „LvivMozArt“ festivaliuose, koncertavęs daugelyje Europos, Azijos ir JAV koncertų salių. Kaip solistas A. Murza koncertavo su Baden-Badeno filharmonijos, Kordobos, Ukrainos nacionaliniu simfoniniu, Odesos simfoniniu orkestrais, bendradarbiavo su žymiais pasaulio dirigentais: Oksana Lyniv, Azizu Shokhakimovu, Pawelu Przytocki, Hobartu Earle bei Peteriu Csaba.

Pažaislio vienuolyno didžiajame kieme vyksiantis muzikinis projektas „Pasaulio muzikos žvaigždės Pažaislyje“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022 “ programos dalis, primena rugpjūčio 12-ąją numatyto koncerto rengėjai.

Gairės: karas Ukrainoje, Pažaislio muzikos festivalis, Oksana Lyniv, koncertas, Pasaulio muzikos žvaigždės Pažaislyje, KEKS2022
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS