„Impro Kaunas“: improvizacija – vaistas nuo baimės | KaunoDiena.lt

„IMPRO KAUNAS“: IMPROVIZACIJA – VAISTAS NUO BAIMĖS

„Improvizacija yra dalykas, kurį smagu daryti. O kas smagu, dažniausiai yra ir saldu, todėl ir vadinamės „Impro džemas“, – su šypsena atsakė „Impro Kaunas" vadovas Evaldas Černiauskas.

Šeštadienio vakarą pasimėgauti šiuo saldėsiu sugužėjo keliolika žmonių. Vieni jų sėdosi ant kėdžių žinodami, kad galės ramiai stebėti pasirodymus. Kiti nekantraudami laukė savo eilės žengti į sceną, kur poromis ar mažomis grupelėmis turėjo sukurti etiudą pagal vedėjų duotą užduotį.

„Dabar būsiu žiūrovas, bet kas gali žinoti, gal kitą kartą lipsiu į sceną kaip dalyvis“, – dalijosi pirmą kartą „Impro džeme“ apsilankęs Karolis.

Nors gali pasirodyti, kad vaidyba nėra sporto treniruotė, tačiau apšilti prieš pasirodymus yra svarbu. „Su improvizatoriais apšylame, kad išlaisvintume improvizacijos raumenį. Jį būtina treniruoti, kad neatbuktų“, – pabrėžė E. Černiauskas.

Improvizacijai svarbu megzti ryšį su partneriu – reikia ne tik išgirsti, bet ir suprasti kolegą. Svarbu nekurti taisyklių vienas kitam, bet, atvirkščiai, rasti būdą prisitaikyti. „Labai svarbu priimti partnerį ir prisitaikyti prie jo. Nes improvizatorius yra ne tik aktorius, bet ir žiūrovas, kuris lygiai taip pat nežino, kas dabar įvyks“, – tikino renginio vedėjas.

Kaip teigė septyniolikmetė Goda, kiekvienas scenos partneris skirtingas, todėl turi ieškoti kelio, kaip užmegzti ryšį. „Jeigu kolega scenoje sutinka su tavo idėjomis, tada labai lengva ir etiudas vystosi. Tačiau jei šis viską neigia, tada turi mąstyti, kaip išsisukti iš situacijos“, – sakė moksleivė.

Improvizacijai svarbu megzti ryšį su partneriu – reikia ne tik išgirsti, bet ir suprasti kolegą.

„Impro džemas“ – ne tik smagus laisvalaikio praleidimo būdas, garantuojantis gerų emocijų pliūpsnį. Improvizacija leidžia atrasti pasitikėjimą savimi, mažina baimę suklysti, lavina kūrybiškumą ir toleranciją vieni kitiems.

„Nors mūsų senoliai mus mokė, kad reikia devynis kartus pamatuoti, o dešimtą – pjauti, improvizacijoje viskas atvirkščiai. Čia ateini ir sakai, kas tau ant liežuvio galo, o tai gyvenime padeda greičiau priimti sprendimus ir suktis iš padėties“, – pažymėjo E. Černiauskas.

Pasak renginio dalyvės Virginijos, improvizacija jai tapo pagalba kovoje su viešu kalbėjimu. „Man su vienu žmogumi kalbėti lengva, tačiau kai yra grupė, viskas tampa sunkiau. Todėl improvizacija pasirodė tas kelias, kuris galėjo mane išmesti iš komforto zonos ir lavinti mano įgūdžius“, – pasakojo ji.

Vienąkart pabandžius, negali sustoti. Panašiai nutiko ir ištikimai improvizatorei Agnei, kuri sprendimu atvykti čia nesigailėjo nė sekundės.

„Iš savo pirmo „Impro džemo“ išskridau lyg ant sparnų. Tąkart buvau pamiršusi visas savo asmenines bėdas ir pasijutau tokia cool. Dėl tokio gero jausmo siūlau kiekvienam paragauti improvizacijos“, – dalijosi moteris.

„Impro Kaunas“ savo veiklą pradėjo dar 2017 m. „Impro Kaunas“ prasidėjo nuo improvizatorių grupelės, kurie viešais renginiais Kauno gatvėse ragino prisijungti ir kitus. „Mūsų tikslas yra skleisti žinią, kad kuo daugiau žmonių susipažintų ir patirtų, kas yra improvizacija“, – pabrėžė improvizacinio teatro vadovas.

Be nemokamų renginių, čia organizuojami ir improvizacijos kursai, kuriuose skatinama išsilaisvinti iš baimės rėmų. „Mūsų mokymo metodas – sukurti jaukią atmosferą. Siekiame, kad tai būtų saugi terpė, kurioje kiekvienas jaustųsi drąsiai ir nebijotų klysti“, – dalijosi E. Černiauskas.

Kursuose teorijos labai mažai – didžiąją dalį jų užima praktika. „Improvizacijos meno daugiausia išmokstama per praktiką. Svarbu, kad žmogus pajustų, kas vyksta su juo ir kaip scenoje elgtis su partneriu“, – aiškino pašnekovas.

Lietuvoje improvizacijos mokymų nedaug, todėl savo žinių „Impro Kauno" improvizatoriai važiuoja gilinti į užsienyje esančias mokyklas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS