Įspūdingi „Mozaikos“ potyriai Italijoj | KaunoDiena.lt

ĮSPŪDINGI „MOZAIKOS“ POTYRIAI ITALIJOJ

Neseniai iš Italijos Alpėse įsikūrusio svetingo "Pra Catinat" centro grįžo čia trečią kartą čia viešėję Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos jaunieji muzikantai – styginių kvarteto "Mozaika" nariai: Marija Raisanen, Jonė Barbora Laukaitytė, Dovydas Bulota, Norbertas Veršulis ir meno vadovė smuikininkė Ilona Klusaitė.

Aukščiausio lygio pamokos

"Minėtas centras jau 20-ąjį kartą surengė kamerinės muzikos styginiams kursus "Xenia". Juose dalyvavo jaunieji muzikantai iš įvairių pasaulio šalių. Dešimt dienų šiuose kursuose, kupinuose muzikos, bendravimo, bičiulystės, prabėgo nepastebimai. Šių metų "Xenia" kursus rengė trys muzikės iš Italijos miesto Turino ir Pinerolo miesto vicemerė. Tobula kursų struktūra, rūpestingai parinkti dėstytojai ir studentai lėmė "Xenia" sėkmę", – sakė I.Klusaitė.

Šiemet kursų specialusis svečias buvo garsaus "Orlando" kvareto narys, violončelininkas Stefanas Metzas su žmona Izabele (Prancūzija, Nyderlandai). I.Klusaitė buvo viena iš devynių Europos profesorių, vedusių "Xenia" . Šiam darbui ji buvo pakviesta jau trečią kartą.

"Man šie kursai – tiesog atgaiva. Čia per dešimt dienų išgirdau daug nuostabios kamerinės muzikos. Man  labai buvo įdomu stebėti mano patyrusių kolegų darbo ir bendravimo su vaikais kultūrą, džiaugtis labai draugiškais kursų dalyvių tarpusavio santykiais. Esu nepaprastai laiminga, kad galėjau groti ansambliuose su tokiais gerais muzikantais kaip Giacomo Agazzini ir jo žmona Claudia Ravetto (Italija), Prunella Pacey (Nyderlandai), Andre Swanepoelas (Airija, Pietų Afrika)", – vardijo I.Klusaitė.

Judantys koncertai

Kiekvienais metais kursų programoje numatomi trys studentų ir du dėstytojų koncertai, kurie vyksta didžiausio Vakarų Europoje Fenestrelės forto bažnyčioje, senovinio Fenestrelės miestelio gatvėse, kalnų prieglobstyje – italai labai mėgsta judančius koncertus.

"Muzikinis pasivaikščiojimas po mišką" – vienas iš tradicinių renginių kursų metu. Skirtingose miško aikštelėse įkurdinome ansamblius. Žiūrovai, išklausę vieną kūrinį, pereidavo  į kitą vietą ir taip apeidavo ratu nemažą teritoriją gamtoje, skambant muzikai", – įspūdžiais dalijosi I.Klusaitė.

Jos vadovaujamas kvartetas "Mozaika" jau antrąsyk atstovavo  "Xenia" kursams, surengdamas koncertą Turino miesto Tesorieros parke, į kurį susirinko šimtai klausytojų. Beje, italų publikai ypač patiko mūsų kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus Lietuvių liaudies dainos styginių kvartetui. Kursų metu viename iš nacionalinės muzikos vakarų pristatytas minėtas G.Kuprevičiaus kūrinys buvo labai šiltai sutiktas.

Po šio pasirodymo "Mozaika" pakvietė kursų dalyvius sušokti porą lietuvių tautinių šokių, kurie tiesiog sužavėjo kursų dalyvius, smagiai straksėjus pagal "Griečenikės" ir "Gransveros" melodijas.

Nauda ir padėka

M.Raisanen ne kartą kursuose praturtinto savo muzikinę patirtį. Tai padėjo jai nurungti kelis šimtus smuikininkų iš kitų šalių ir šiemet tapti J.Sibelijaus akademijos Helsinkyje studente. O štai J.Laukaitytė, griežianti kvartete antruoju smuiku, pastebėjo, kad minėti kursai dar labiau padidino jos motyvaciją smuikuoti ir mylėti kamerinę muziką.

Už galimybę propaguoti lietuvių nacionalinę kultūrą ir patiems tobulėti "Xenia" kursuose "Mozaika" dėkinga rėmėjams, kuriuos, o sykiu ir visus kauniečius – kviečia rugsėjo 16 d. 13.30 val. prie "Miesto sodo" pasiklausyti bendro su svečiais iš Italijos muzikavimo.

GALERIJA

  • Ilona Klusaitė
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

meno vadovė

Kliauzaitė :)

Taigi

Sėkmės jaunimui!

Saulius

Mokytojai dabar vadinasi meno vadovais?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS