Istorijų festivalis kvies apmąstyti pertrauktus gyvenimus | KaunoDiena.lt

ISTORIJŲ FESTIVALIS KVIES APMĄSTYTI PERTRAUKTUS GYVENIMUS

  • 0

Metų pradžią paženklinusi pandemija tapo visuotinių lūžių laiku: sugriuvo mūsų planai, kasdieniais palydovais tapo nerimas, nežinomybė ir netikrumas. Mūsų gyvenimas tapo tarsi pertrauktas. Spalio 8–11 d. vyksiantis Istorijų festivalis pakvies kauniečius iš naujo apmąstyti šios patirties pasekmes.

Paremianti atmintis

Istorijų festivalis yra vienas didžiųjų "Kaunas 2022" renginių, siekiantis prisiminti daugiatautę Kauno ir Kauno rajono praeitį, skatinti pasididžiavmą vieta, kurioje gyvename, stiprinti dialogą atvirumą ir empatiją.

Festivalis ragins per garsus, vaizdus ir pasakojimus permąstyti, kaip pandemijos išgyvenimai paveikė šiandieninius mūsų įpročius ir tarpusavio santykius; kartu išgyventi bendrystę su tais, kurie gimė ir gyveno Kaune, tačiau negailestingi istorijos smūgiai pakeitė jų likimus, ištrynė jų gyvenimo pėdsakus.

"Apmąstydami netikėtai užklupusius šių metų išgyvenimus suvokiame, kad, istorijos požiūriu, jie nėra unikalūs ar išskirtiniai. Karai, tremtys, okupacijos ir persekiojimai – tai daugybė drastiškai pertrauktų mūsų tėvų, senelių, kauniečių likimų", – sako festivalio organizatorė, "Kaunas 2022" programos "Atminties biuras" kuratorė Daiva Citvarienė. Ji viliasi, kad prisimindami savo artimuosius galbūt su didesne empatija įsiklausysime į prieš mus gyvenusių kartų istorijas ir patirtis.

Tarsi kitomis akimis

Festivalis iš naujo pakvies išeiti į miestą ir naujomis akimis pažvelgti į savo miesto ir miestelių užkulisius, įsiklausyti į jų istorijas. Šių metų festivalio programa – ekskursijos, parodos, teatralizuoti pasakojimai, meniniai susitikimai ir pokalbiai leis prakalbinti miestą, jo gatves ir sienas, prikels istorijas, kurios užsimiršo.

Vienu iš Istorijų festivalio akcentų šiemet tampa meninės intervencijos viešosiose miesto erdvėse. Gatvės meno kūriniai, garso ir šviesų instaliacijos atkels užmaršties uždangą. Ir neatsitiktinai, nes miesto gatvės, pastatai ir jų sienos yra nebylios praeities liudininkės. Bus prisiminti mylimiausia Izraelio poetė Lėja Goldberg, prancūzų filosofas Emmanuelis Levinas, Kauno mokytojas ir išradėjas, geto fotografas George’as Kadishas, tarpukario, karo ir pokario istorijų veikėjai, rezistencijos partizanai ir disidentai, praėjusių laikų herojai ir kasdienybės liudininkai.

Kelionė laiko mašina

Festivalyje nebus pamiršti vaikai, pasakos ir kitos neįtikėtinos istorijos, o vienas labiausiai netikėtų festivalio projektų suteiks galimybę įsivaizduoti savo likimą kitomis istorinėmis aplinkybėmis. Projektas "Veidrodis iš amžinojo įšalo. Tremties istorijų generatorius" – dirbtinio intelekto instaliacija, kurioje lankytojas gaus specialiai jam sugeneruotą jo paties tremties istoriją. Tai lyg veidrodis, kuris lyg kreivų veidrodžių kambarys, pateiks žiūrovui jo atspindį, iškreiptą šalčiu, kančia ir pertrauktais gyvenimais.

Miestiečių pamėgtos istorijos pietums – festivalio ekskursijos vidurdienį – šiemet vėl pasklis po visą miestą ir rajoną nuo Centro bei Žaliakalnio iki Aleksoto. Kačerginė ir Linksmakalnis atvers savo primirštas istorijas. O dar viena svarbia festivalio dalimi tampa nauji šiuolaikinės literatūros – prozos ir poezijos – tekstai, gimę rašytojams interpretuojant nepaprastus kauniečių gyvenimus karo ir pokario metų Kaune.

Istorijų festivalis truks keturias dienas, jame numatyta daugiau nei 30 renginių, į festivalio programą įsitraukė daugiau nei 20 partnerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS