Jaunos menininkės parodoje – istorijos ir fantazijos lobynas | KaunoDiena.lt

JAUNOS MENININKĖS PARODOJE – ISTORIJOS IR FANTAZIJOS LOBYNAS

"Dauguma mano paveikslų arba turi siužetą, arba vaizduoja asmenybę, skirtingus kūrinius, skirtingą skambesį. Tai yra tikra istorija. Šioje parodoje eksponatai susiję su lietuvybe, su pasakomis, su kunigaikščių epocha", – tokiais žodžiais grafikos dizainerė Aurėja Jucevičiūtė pristato pirmąją personalinę parodą.

Šventinė dedikacija

Jaunos menininkės parodą "Kunigaikščių giesmės", skirtą Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai, pradėjo fortepijono melodija, pasveikinusi į Kauno karininkų ramovės rūmus susirinkusius smalsuolius.

"Šiandien turime nuostabų renginį, skirtą Lietuvos valstybės dienai. Jaunoji menininkė, grafikė, dizainerė A.Jucevičiūtė turbūt neįsivaizdavo, kad būdama karininkės dukra įžengs į ramovę ir savo darbais papuoš mūsų rūmus", – pasveikino Karininkų ramovės atstovas Gediminas Reutas.

Vaikštant tarp A.Jucevičiūtės kūrinių, galima pajusti, kad istorinė atmintis niekur nedingo, o pavirto paveikslais, kurių kiekvieno istorija yra unikali ir svarbi.

Dar šiais metais besigilindama į lietuvių istoriją ir lietuvių kompozitorių kūrybą, parodos paveikslų autorė savo darbais siekė pagerbti Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, kuri, pasak jos, yra valstybės sambūrio šventė. Menininkė teigia, kad žmogiškieji ryšiai ir tautinė savimonė skatina judėti tolyn.

Parodos pristatymo renginyje A. Jucevičiūtė sulaukė gausaus buvusių mokytojų palaikymo. Viso renginio metu parodoje koncertavo Kauno 1-osios muzikos mokyklos, kurią baigė ir pati menininkė, mokiniai.

"Sakyčiau, kad ji mūsų jaunasis Čiurlionis, kuris išvystė tokią stiprią ir savitą menų kryptį, Norėčiau palinkėti, kad mūsų valstybė tokių žmonių turėtų daug, nes jaunų žmonių indėlis į mūsų valstybę yra be galo didelis", – sakė Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto lektorė Gražina Šutienė.

Nuo tradicijų iki fantastikos

A.Jucevičiūtė – jauna lietuvių dizainerė, iliustratorė, baigusi grafinio dizainos studijas ir šiuo metu dirbanti kaip laisvai samdoma grafikos dizainerė. Dar studijų metais menininkė susidomėjo abstrakčia muzikos vizualizacija, tad ir kurdama mėgsta improvizuoti. Baigiamasis darbas A.Jucevičiūtei buvo sėkmingas – jis įvertintas tarptautiniame kontekste.

Paroda pristatoma nuo abstrakčios muzikos vizualizacijos iki asmenybių portretų. Ji paremta įvairiais motyvais: skaitmeniniais konceptualiais projektais, kinetika, fantastinėmis iliustracijomis su aliuzija į etnografiją ir tradiciniais meno kūriniais. A.Jucevičiūtės darbuose susipina skirtingos meno technikos – fotografinis koliažas, vaizdo menas, pieštukas, tapyba.

A.Jucevičiūtės darbuose susipina skirtingos meno technikos – fotografinis koliažas, vaizdo menas, pieštukas, tapyba.

A.Jucevičiūtės kūrybos tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo aiškus – autorės darbai susiję su istorija, kunigaikščių epocha, karališkumu. Jos kūriniuose abstrakčiai vaizduojama XV a. dvarų muzika, atvaizduojami Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės portretai, kuriuose gotikiniu šriftu ranka užrašyta Martyno Mažvydo "Katekizmo" eilutė "Gyvenimą tas turės pašlovintą".

Pasakų motyvai įžvelgiami kūrinyje "Eglė žalčių karalienė" ir "Nakties karaliai", kurių technika – minimalistinė tapyba. Vis dėlto atvaizduojami ir skirtingi muzikiniai kūriniai, kuriuose susipina religiniai ir filosofiniai žmogaus gyvenimo motyvai.

Ieško atsakymų

"Mane įkvepia kurti muzika, žmonių tarpusavio santykiai, menas, gamta, asmeniniai išgyvenimai, tikriausiai daugelis kitų dalykų, kurie mane supa aplinkui. Todėl dauguma mano paveikslų vaizduoja asmenybę, skirtingus kūrinius, skirtingą skambesį", – apie savo kūrybos inspiracijas sako menininkė.

Parodos autorė ieško atsakymų į daug platesnius, visiems žmonėms skirtingai suvokiamus klausimus. Ji nori daugiau suprasti apie pasaulio suvokimą, žmogų, vertybes ir visa tai perteikti prasmingai, šviesiai ir muzikaliai.

"Manau, menas turi įkvėpti žmogų keistis į gerąją pusę", – įsitikinusi dizainerė.

GALERIJA

  • Jaunos menininkės parodoje – istorijos ir fantazijos lobynas
  • Jaunos menininkės parodoje – istorijos ir fantazijos lobynas
  • Jaunos menininkės parodoje – istorijos ir fantazijos lobynas
  • Jaunos menininkės parodoje – istorijos ir fantazijos lobynas
Autorės darbai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS