„Jaunystės“ šventė – su malda tėvynei | KaunoDiena.lt

"JAUNYSTĖS" ŠVENTĖ – SU MALDA TĖVYNEI

Kai 1990-ųjų kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą, aštuoniolikmetė Danguolė Beinarytė mokėsi muzikos. Šiandien ji – garsiojo KTU akademinio choro "Jaunystė" meno vadovė ir dirigentė.

Kai 1990-ųjų kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą, aštuoniolikmetė Danguolė Beinarytė mokėsi muzikos. Šiandien ji – garsiojo KTU akademinio choro "Jaunystė" meno vadovė ir dirigentė. Energija trykštanti žinoma chorvedė 25 metų nepriklausomybės sukaktį pažymės taip, kaip moka geriausiai, – su daina.

"Daina visada išlaisvina, visada paguodžia, suteikia daug emocijų. Šios šventės metu klausytojai turės progą išgirsti dainas, kurios daugelį metų skambėjo mūsų lūpose ir širdyse", – sako D.Beinarytė. Jau rytoj jos vadovaujamas kolektyvas pakvies kauniečius į išskirtinį šventinį koncertą.

– Ką jums asmeniškai reiškia Kovo 11-oji ir atkurta Lietuvos nepriklausomybė? – paklausėme D.Beinarytės.

– Tai didelė šventė Lietuvai ir kiekvienam lietuviui, leidžianti pažymėti 25-uosius nepriklausomybės atgavimo metus. Daugumai dabartinio jaunimo sunku įsivaizduoti, kokiu patriotizmu ir vienybe tuo metu kvėpavo Lietuva. Su ašaromis akyse ir vieningi dainoje stovėjome, laikydamiesi rankomis ir tvirtai tikėdami, kad būsime laisvi. Kovo 11-oji – tai atgimimo ir apmąstymo akimirka, kurios akivaizdoje suprantame, kokie turime būti, kuo galime būti naudingi tėvynei, koks turi būti savo šalį gerbiantis lietuvis. Meilė, tikėjimas ir viltis turi vienyti mus darbuose, kuriant kuo stipresnę valstybę, kurioje būtume saugūs, laimingi, galėtume kurti ir realizuoti savo idėjas, darbus, siekius, gyvenimą padaryti prasmingą.

– Kokios jūsų vadovaujamo KTU akademinio choro "Jaunystė" dainos skambės per iškilmingą Kovo 11-osios minėjimą?

– Daina visada išlaisvina, visada paguodžia, suteikia daug emocijų. Šioje šventėje klausytojai turės progą išgirsti dainas, kurios daugelį metų skambėjo mūsų lūpose ir širdyse. Bus giedamas Lietuvos himnas, kurį pavadinčiau malda tėvynei, bei kiti kūriniai. Daug skambių jaunų žmonių balsų suvirpins širdis tų, kurie ateis pabūti kartu, paklausyti "Jaunystės" choro atliekamų dainų.

– Jaunimas dažnai kviečiamas įsijungti į muzikinę veiklą (chorai, vokaliniai ir instrumentiniai ansambliai) jau nuo mokyklos laikų, o akademinius chorus turi ir ne vienas Lietuvos universitetas. Kuo KTU choras "Jaunystė" išsiskiria nuo kitų?

– Visame pasaulyje darželiai, mokyklos ir universitetai turi savo meno kolektyvus, nes tai yra itin svarbi kultūros meka, kurioje kuriamas ir vystomas menas ir kultūra. Būtų skurdu vadintis universitetu, neturint meno kolektyvų, kuriuose studentas galėtų pasisemti kūrybiškumo, savarankiškumo, kolektyviškumo, atsakomybės, pasiaukojimo ir meno suvokimo. Tai asmenybės, šeimos ir tautos pagrindas.

KTU akademinis choras "Jaunystė" – kaip visada jaunas, visada geros nuotaikos, su geromis emocijomis, su šiluma artimam žmogui, su daina širdyje, su gyvenimo džiaugsmu, atsidavimu ir pasiaukojimu. Mes neišsiskiriame, mes tiesiog esame "Jaunystė".


"Jaunystė" – ryški universiteto žvaigždė

1926 m. įkurto KTU akademinio choro, vadovaujamo D.Beinarytės, gretose – kūrybiškos sielos studentai ir studijas baigę, bet muzikos nepamiršę, choristai. "Jaunystė" – vienas seniausiomis tradicijomis ir gilia istorija apipintų chorų Lietuvoje, skaičiuojantis jau 90-erius veiklos metus.

Choras nuolat dalyvauja Dainų šventėse, tarptautiniuose "Gaudeamus" festivaliuose, įvairiuose koncertuose ir projektuose. Apie šį chorą žino ne tik Lietuvos publika, bet ir daugelis užsienio šalių bei jų kolektyvų.

D.Beinarytės vadovaujami dainininkai 2014 m. buvo pripažinti geriausiu Lietuvos suaugusiųjų choru. Šiuo skambiu titulu "Jaunystė" bus vadinama ketverius metus.


Kas? Iškilmingas minėjimas "Atsitiesę ir nepalaužti" ir išskirtinis KTU akademinio choro "Jaunystė" koncertas.
Kur? KTU Kultūros centro (Laisvės al. 13) didžiojoje salėje.
Kada? kovo 10 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

senjorai

Mes jau Jaunystės senjorai, bet MYLIM mes vadovę D. Beinorytę. Duok Dieve jai sveikatos, energijos ji nestokoja - ir dar daug kūrybinės išmonės, didelių darbų. Mylim.

Visai net ne Pranas

Pažįstu šitą moterytę- šaunuolė!

Pranas MO

Žaviuosi žmonėmis, kurie negaili laiko dainuoti, šokti, deklamuoti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS