Ką į Europos kultūros sostinę atneš meno audra? | KaunoDiena.lt

KĄ Į EUROPOS KULTŪROS SOSTINĘ ATNEŠ MENO AUDRA?

Viešose erdvėse skambanti iki tol negirdėta muzika ar netikėti jos deriniai, instaliacijos, po atviru dangumi pristatomi skirtingų meno disciplinų projektai, kviečiantys pažinti ir patirti, – nuo karščio apsnūdusį Kauną šią savaitę išjudins festivalis „Audra“.

Prikelti iš nebūties

Birželio 29–liepos 3 d. skirtingose miesto vietose vyksiančius renginius organizatoriai – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda kartu su kolegomis iš VšĮ „Kylantis Kaunas“, VšĮ „Freimas“, naktinio klubo „Lizdas“, Pažaislio muzikos festivalio, Kauno miesto kamerinio teatro, partneriais iš užsienio vadina tikra meno stichija. Tik neigiamos žalos ji nepadarys. Atvirkščiai: netikėtu rakursu atskleis andainykščių funkcijų neatliekančias erdves, supažindins su pasaulinio garso kūrėjais.

Pirmąjį festivalio vakarą Kauno taksi parkas vienai dienai taps italų elektroninės muzikos kompozitorės Caterinos Barbieri pasirodymo vieta ir Kamilės Rimkutės, Naurimo Michailiuko, Domo Veriko, Viliaus Smalinsko ir Pauliaus Varonenkos išskirtinės audiovizualinės instaliacijos „Hiding From The Inside“ erdve.

1978 m. Vilijampolėje pastatytą objektą dėl itin vaizdingos lokacijos svarstoma nugriauti. Tad garsų ir vaizdo projektas, anot organizatorių, gali būti pirma ir, greičiausiai, paskutinė proga jame išvysti kultūrinį renginį. Po atidarymo audiovizualinę instaliaciją bus galima išvysti visomis likusiomis festivalio dienomis 14–22 val. (liepos 3-iąją – iki 18 val.).

„Audra“ trumpam atgaivins ir senąją metalo gamyklą „Pergalė“.  Penktadienį ir šeštadienį nuo 22 val. čia šėls elektroninės šokių muzikos žvaigždės.

Pasaulis mieste

Visame pasaulyje tarp elektroninės muzikos gerbėjų linksniuojama Berlyno radijo stotis HÖR vienai dienai persikelia į Kauną. Birželio 30 d. nuo 18 val. iki vidurnakčio šios radijo stoties transliacijos visam pasauliui bus filmuojamos tiesiai iš Mykolo Žilinsko dailės galerijos. Transliacijos metu galima bus gyvai apsilankius pamatyti arba internete klausytis pačių berlyniečių atrinktų Lietuvos didžėjų pasirodymų – Manfredo, Mario Moretti, Marios Paskevic su Meri Hov, Mamiko Motto ir VHS Library.

Tie, kuriems artimesnė kitokia muzika, laukiami japonų kompozitorės, perkusininkės ir minimalistinės muzikos pionierės Midori Takados kūrinio „Silent Birds“ pasaulinėje premjeroje. Jį pasaulinio garso ambiento muzikos kūrėja keletą mėnesių ruošė kartu su vietos sutartinių ansambliais „Gaudė“ ir „Devyniaragė“.

M.Takada jį kūrė galvodama apie Rusijos agresijos nusikaltimus Ukrainoje. Paukštis japonų atlikėjai yra laisvės simbolis, kurio skleidžiamas giesmes ir garsus ji atkurs pasitekusi tradicines lietuviškas ir japoniškas sutartines. Renginys vyks birželio 30 d. 20 val. VDU didžiojoje salėje.

Vienas įspūdingiausių viešų, atvirų ir visiškai nemokamų festivalio renginių – didysis muzikinės dalies uždarymo koncertas Santakoje. Liepos 3 d. 17–23 val. čia pasirodys estų repo superžvaigždė Tommy Cashas, o jį apšildys post-punk ir alternatyviąją muziką grojanti grupė „ba.“, lietuvos R&B muzikos pirmūnas Free Finga ir kaunietiško roko pažibos „Flash Voyage“.

Sukurti savą muziką

Festivalio metu trumpam duris lankytojams atvers ir prieš dvejus metus rekonstruoti uždaryta Mykolo Žilinsko dailės galerija, tapsianti pagrindine festivalio meninių veiklų erdve.

Birželio 30–liepos 2 d. galerija bus nemokamai atvira visiems nuo 12 iki 22 val., o liepos 3 d. – iki 18 val.

Vienas iš svarbiausių eksponatų – muzikologo, robotų inžinieriaus Moritzo Simono Geisto instaliacija „MR-808“, kurioje pristatoma didžiulė robotizuota būgnų mašina, gyvai programuojama pačių žiūrovų ir leidžianti parodos lankytojams realiuoju metu kurti muziką. Čia veiks Jurgos Marcinauskaitės instaliacija „(ne) išsakyti. (ne) žodžiai“, menininkės Gia Ram paroda, virtualiosios realybės VR zona, o liepos 1-ąją vyks Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Me two / Savoj Krūvoj“. Bendradarbiaujant su prancūzų VR patirčių platintojais „Diversion Cinema“, į kultūros sostinę bus atvežti trys įtraukiantys filmai.

M.Žilinsko dailės galerijoje veiksmas vyks ne tik dieną. Du vakarus iš eilės, birželio 29–30 d., ant galerijos fasado išryškės audiofestivalio „Banguoja“ vizualizacijos. Naktinės perklausos metu renginio organizatorius „Nepatogus kinas“ pristatys naktinę audiodokumentikos programą po atviru dangumi. Tarptautinių ir vietos audiomenininkų kūrinių lankytojai galės išgirsti originalo kalbomis per belaides ausines.

Rasti save ir kaimyną

Kas esame mes – karta iš kartos Kaune gyvenantys, skirtingais keliais į jį atkeliavę, niekada nesusikertančiais kasdienybės takais einantys žmonės? Vieni – tebegyvenantys tarpukario istorija, kiti – įstrigę XX a. paskutiniojo dešimtmečio kultūroje ar bandantys iš praeities duženų lipdyti naują mozaiką, pasirinkę ne miestą, bet gyventi patogią erdvę. Atrasti homo kaunensis – Kauno žmogų – pakvies „Parko galerijoje“ pristatomas projektas.

Miesto bendruomenę jungianti dailės paroda pakvietė menininkus mėgėjus, mokinius, studentus ir profesionalus eksponuoti savo sukurtus portretinius ir autoportretinius dailės darbus, įamžinančius Kauno gyventojus.

Šiuolaikinis miestas ne vien tik gražios gatvės ar modernūs pastatai. Miestui reikalinga audringa, visada gyva ir jaunatviška kultūra.

Kauno menininkų namų organizuojamų fotografijos dirbtuvių metu Kauno praeiviai turės galimybę fiksuoti miesto aplinką ir žmones analoginiais fotoaparatais. Fotografuodami ir megzdami neverbalinį dialogą praeiviai kurs kontrastingą miesto identitetą, kuris bus pristatytas liepos 2 d. 16 val. „Caffeine“ (Vilniaus g. 3) prasidėsiančioje parodoje.

Pažinti ir patirti

„Šiuolaikinis miestas ne vien gražios gatvės ar modernūs pastatai. Tai ne stiklas ar betonas. Miestui reikalinga audringa, visada gyva ir jaunatviška kultūra. Kartais subtili ir jautri, o kartais gaivališka ir triukšminga“, – sako festivalio sumanytojai.

Atgaivos Ąžuolyne ieškantys miestiečiai primygtinai kviečiami užsukti į jį šeštadienio popietę, kai parkas virs skirtingus laikmečius jungiančiu tiltu. Liepos 2 d. 14–22 val. tarp senųjų ąžuolų įsikurs šiuolaikinės muzikos pasaulis: savo meistriškumą pristatys didžėjų Bradley Zero, Violet ir Gabrielle Kwarteng, grupės „Planeta Polar“, „Garbanotas“, „Esa Afro-Synth Band“, „The Mauskovic Dance Band“.

Dar viena galimybė praplėsti pažinimo ribas, patirti tai, apie ką neretai kalbama nė nemačius, kauniečių lauks liepos 3 d. prekybos centre „Akropolis“. Čia atidaromoje parodoje „NFThon: Ateitis“ bus pristatoma iki šiol neatskleista kultūros, blokų grandinėmis grindžiamų inovacijų ir tvarumo sintezė, siekianti įkvėpti naują menininkų, mąstytojų ir atsakingų piliečių kartą. Pasaulinius meno aukcionus po truputį užkariaujančio naujojo formato kūrinius pristatys trys dešimtys atrinktų dalyvių iš Lietuvos ir Europos.

Naujos kartos kūrybiškumą pamatyti ir įvertinti siūlanti „Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė“ jaunimo programos komanda pakvies į Karo muziejaus sodelį. Liepos 1 d. 16 val. čia jau antrus metus iš eilės bus pristatomas projektas „Komoda“, kuriame savo kolekcijas pristatys keturiolika jaunų dizainerių iš Lietuvos ir užsienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Kultųra turi būti kiekvieno žmogaus širdyje, prote. Tos kultųros sostinės tai pinigų plovyklos neneįančios jokios kultųros. Nei čia Europa nei kultųra.

PUTIN XUILO

PUTIN XUILO

SUSIJUSIOS NAUJIENOS