Kameriniame teatre – jaunųjų kūrėjų konkurso nugalėtojų darbas | KaunoDiena.lt

KAMERINIAME TEATRE – JAUNŲJŲ KŪRĖJŲ KONKURSO NUGALĖTOJŲ DARBAS

  • 0

Ateities visuomenėje viskas atsidurs jausmus reguliuojančių preparatų gamintojų rankose. Tokia antiutopine hipoteze remiasi jaunos dramaturgės, aktorės Lyjos Maknavičiūtės pjesė „Jausmų krautuvėlė“, pagal kurią lapkričio 6 d. 19 val. Kauno miesto kamerinis teatras pristatė virtualų spektaklio jaunimui eskizą. 

Ar pagrindiniam pjesės herojui pavyks neįsivelti į masinę narkomaniją, paaiškės tuomet, kai išvysime, kaip pjesę interpretuoja režisierius Linas Jurkštas ir keletas autorės kolegų aktorių.

„Jausmų krautuvėlės“ autorė kviečia panagrinėti medijas, jausmus ir mūsų santykį su jais. Pagrindinis personažas Kevinas skeptiškai žiūri į visais kanalais reklamuojamus emocijas reguliuojančius preparatus ir stengiasi likti šios masinės narkomanijos nuošaly. Tačiau netyčia į jo rankas patekusi nelegali injekcija viską apverčia aukštyn kojomis. Pasitelkdami „Neo-Noir“ estetiką, kūrėjai siekia mokyklinio amžiaus jaunimui tarsi iš šalies parodyti skaitmeninį pasaulį ir iškelti klausimą, kur yra riba tarp pasaulio ir tavęs.

Šio eskizo pristatymas – tai nuo vasario mėnesio vykusio jaunimo teatro festivalio „Išeities taškas“ jaunųjų dramaturgų konkurso ir darbo su jaunaisiais kūrėjais vaisius. Konkursas vyko keliais etapais. Vasario mėnesį jaunieji kūrėjai teikė pjesių idėjas, nuo kurių atsispiriant būtų galima sukurti pjesę, o vėliau ir spektaklį 10-14 m. amžiaus publikai. Ši amžiaus grupė konkurse akcentuota neatsitiktinai – tai mažiausiai teatro spektaklių matanti auditorija, kuriai išties sudėtinga kurti.

Iššūkio ėmėsi aštuoni atrinkti dalyviai, kurie savo pjeses gludino kūrybinėse dirbtuvėse su publiciste, mentore ir rašytoja Sandra Bernotaite, dramaturge Birute Kapustinskaite ir režisieriumi Žilvinu Vingeliu. Į pagalbą buvo pakviesta ir psichologė Asta Blandė. Rugsėjį, festivalio „Išeities taškas“ metu komisija išrinko keturias pjeses-nugalėtojas ir paskelbė konkursą kūrybinėms spektaklių grupėms.

Kūrybinę komandą rado L. Maknavičiūtės pjesė „Jausmų krautuvėlė“. Šioje komandoje – režisierius L. Jurkštas, aktoriai Deividas Breivė, Matas Pranskevičius, Tautvydas Galkauskas ir Aistė Šeštokaitė.

Teatro rengiamas jaunimo teatro festivalis „Išeities taškas“ jau nebe pirmus metus veikia kaip jaunųjų menininkų inkubatorius. 2019 m. festivalio metu vykęs spektaklių eskizų konkursas prisidėjo prie audiovizualinio spektaklio „Kafka Insomnia“ premjeros šį rugsėjį, o šį sezoną scenoje išvysime dar vieną pernykščio konkurso laureatą – režisieriaus Nauberto Jasinsko spektaklį „Bowel“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS