Ukrainiečių padėka Lietuvai – kryžius iš skeveldrų | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIŲ PADĖKA LIETUVAI – KRYŽIUS IŠ SKEVELDRŲ

Antradienį į Vytauto Didžiojo karo muziejų atkeliavo unikalus kryžius iš Ukrainos. Šis kūrinys – ukrainiečių padėka Lietuvai, simbolizuojanti tautų draugystę ir lietuvių paramą ukrainiečiams, kovojantiems už savo šalies ir visos Europos laisvę. Apie 200 kg sveriantį kryžių nukalti prireikė net dešimt maišų įvairių skeveldrų, minų likučių bei gilzių, surinktų fronto linijose Rytų Ukrainoje.

Idėja nukalti tokį kryžių gimė 2017 metais Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centro specialistui Ramūnui Šerpatauskui ir Ukrainos kariui Oleksai Sokilui (Oleksa Sokil).

„Šis kryžius – unikalus tuo, kad yra vienintelis toks pasaulyje, kadangi visi jo komponentai surinkti būtent fronto linijose. Visos panaudotos medžiagos – mirtį nešęs metalas. Ukrainos kariai šitaip norėjo padėkoti Lietuvai už paramą, kadangi Lietuva viena pirmųjų ištiesė pagalbos ranką“, – pasakojo R. Šerpatauskas.

Kryžių, pavadintą „Už jūsų ir mūsų laisvę“, puošia Ukrainos ir Lietuvos vėliavų spalvos, šių draugiškų valstybių simboliai – kovos tridantis bei Gediminaičių stulpai, ir pakabinti žetonai ant kurių išgraviruoti žuvusių ukrainiečių vardai bei vietovės, kuriose jie žuvo. Ant dalies žetonų išgraviruoti 1991 metų sovietų agresijos aukų Lietuvoje vardai ir pavardės. Šio kūrinio autorius kalvis Anatolijus Lavričenko teigė: „Kryžius yra tarsi motinos figūra, o šie žetonai – jos liūdni papuošalai.“

Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centras Druskininkuose jau ne vienus metus priima sužeistų Ukrainos armijos karių grupes, kurios baigiantis reabilitacijos kursui vyksta į Kryžių kalną ir ten pastato atminimo žuvusiems ginklo broliams bei padėkos Lietuvos žmonėms kryžius. Iš viso jau pastatyti 27 kryžiai.

Vytauto Didžiojo karo muziejuje ukrainiečių dovana turėtų būti eksponuojama iki vasario pabaigos, tačiau dėl šalyje paskelbto karantino kol kas gyvai kryžiaus nebus galima išvysti. Muziejaus atstovai ieško būdų ir artimiausiu metu visuomenei praneš apie šio kūrinio viešinimą. Vėliau kryžius bus pristatytas didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir iškilmingos ceremonijos metu visiems laikams bus pastatytas netoli Šiaulių esančiame Kryžių kalne.

GALERIJA

  • Ukrainiečių padėka Lietuvai – kryžius iš skeveldrų
  • Ukrainiečių padėka Lietuvai – kryžius iš skeveldrų
  • Ukrainiečių padėka Lietuvai – kryžius iš skeveldrų
  • Ukrainiečių padėka Lietuvai – kryžius iš skeveldrų
Karo medicinos tarnybos specialisto vyr. srž. M. Kolbino nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Bitinas

Graži simbolinė padėka už palaikymą ir pagalbą jų laisvės kovoje. Nuoširdžiai kraupu skaityt komentarus - iš kur tokia panieka šaliai, kuri turi lieti kraują. Bet nenuostabu, kai mes kovojome už savo laisvę, turbūt buvo padlaižių, kurie mus, susirinkusius prie seimo, televizijos bokšto, tiek Kaune, tiek Vilniuje ar kitur, vadino banditais, surinktais už Sorošo fondo pinigus... Tfu.

Čiubaka

>Pšššš runkelynui ir taip sueis

Pšššš

O kodėl negalima buvo užrašyt lietuviškai be klaidų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS