Karo muziejuje – Ukrainos laisvės kovų fotografijų paroda „Plieno audrose“ | KaunoDiena.lt

KARO MUZIEJUJE – UKRAINOS LAISVĖS KOVŲ FOTOGRAFIJŲ PARODA „PLIENO AUDROSE“

Parodoje „Plieno audrose“ eksponuojamas fotografijas sukūrė 3-osios šturmo brigados kariai, dalyvavę aršiuose mūšiuose prie Bachmuto.  2023 m. vasarą brigadai, daugiau nei pusmetį vykdžiusiai kovines užduotis, karas jau buvo tapęs neišvengiama realybe. Mūšiai, apkasai, gyvenimas fronte praradimai ir skausmas persipynė su karo tikrovės etika ir estetika. Čia gimė nauji herojai. Čia atgimė ukrainiečių karinė tapatybė.

Būtent tokiu sudėtingu ir atsakingu laikotarpiu, stebint karo realybę ir savo kovą, patiems brigados kariams kilo projekto „Plieno audrose“ idėja – fotografijoje sujungti Ukrainos XX amžiaus ir dabartines laisvės kovas. Šie kariai savo veiksmais, būdu, drąsa ir ryžtu atkartoja geriausių Ukrainos žemės sūnų ir dukterų kovą.

Šiame projekte 3-osios šturmo brigados karių ir vadų nuotraukos tarsi atkartoja ir atkuria XX amžiaus Ukrainos laisvės nuotraukas. Fotografijos unikalios, nes darytos pertraukų tarp mūšių metu. Šturmo, prieštankiniai, artilerijos, medicinos būriai buvo sutelkti šiam projektui norint atgaivinti XX amžiaus ukrainiečių heroizmą. Atkartodami istoriją, demonstruodami kartų vienybę ir pasipriešinimą senam priešui, kariai tarsi prisiėmė savo protėvių vaidmenis.

Kiekviena projektui atrinkta nuotrauka pati savaime yra atskira istorija, tačiau taip pat – ir visos Ukrainos istorijos dalis. Per amžius sugrįžtantys ukrainiečių riterystės portretai, kurių herojai tęsia kovą naikindami Ukrainos priešą. Juos vienija tautos idėja, juos vienija begalinė meilė tėvynei, atsakomybė ir darbas Ukrainos gerovei.

Projekto autorė – 3-osios šturmo brigados karė Maryna Mirzaeva – Mamaika. Fotografė – 3-osios šturmo brigados karė Jara.

Parodos „Plieno audrose“ pristatymas Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas) vyks 2024 m. kovo 14 d., 17.30 val. Parodą pristatys projekto autorė Maryna Mirzaeva – Mamaika. Renginys nemokamas.

GALERIJA

  • Karo muziejuje – Ukrainos laisvės kovų fotografijų paroda „Plieno audrose“
  • Karo muziejuje – Ukrainos laisvės kovų fotografijų paroda „Plieno audrose“
  • Karo muziejuje – Ukrainos laisvės kovų fotografijų paroda „Plieno audrose“
Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS