Kaune pristatoma lėlių animacijos pradininko V. Starevičiaus kūrybos istorija | KaunoDiena.lt

KAUNE PRISTATOMA LĖLIŲ ANIMACIJOS PRADININKO V. STAREVIČIAUS KŪRYBOS ISTORIJA

Įtraukiantį, mįslių pilną kino filmą primena per kelias valstybes nusitęsusi Vladislovo Starevičiaus – muziejininko, entomologijos entuziasto ir lėlinės animacijos pradininko gyvenimo bei kūrybos istorija.

Ji pristatoma Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje iki kitų metų sausio pabaigos viešėsiančioje parodoje.

Pasak jos rengėjų, gimęs Maskvoje V. Starevičius vaikystę praleido Kaune, pas savo senelę. Čia išaugo ir visą gyvenimą jį lydėjęs susidomėjimas vabzdžių pasauliu bei fotografija, o vėliau – ir kinu. Pasitelkdamas drąsius kino kūrimo sprendimus, neįprastas metodikas istorijai pasakoti, jis sukūrė tai, be ko dabar neįsivaizduojamas kinas – stop kadro techniką bei lėlinę animaciją.

Ir visa tai įvyko Kaune, tiksliau, nuo XIX a. pabaigos veikusiame Kauno miesto muziejuje. Pirmuosius filmus šis kino išradėjas sukūrė dirbdamas tuo metu vadinto Kauno miesto moksliškai-pramoninio muziejaus Gamtos skyriuje.

Parodoje „Vladislovas Starevičius – animacijos pionierius“ Kauno muziejaus lankytojai turi galimybę susipažinti su jo kurtomis ir filmuose naudotomis fotografijomis, piešiniais ir tapybos darbais bei kino filmų kadrais.

Projektas finansuotas Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos ilgametės programos „Nepriklausoma 2017–2022“ ir Adomo Mickevičiaus instituto programos „Kultūros platforma“ lėšomis. Parodos kuratorius – Krzysztofas Stanislawskis, rengėjas – „Kampanija artystyczna“, tarp projekto rėmėjų yra ir Lenkijos institutas Vilniuje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS