Kauno valstybinėje filharmonijoje – kelias į gamtos ir sielos atgimimą lydint muzikai | KaunoDiena.lt

KAUNO VALSTYBINĖJE FILHARMONIJOJE – KELIAS Į GAMTOS IR SIELOS ATGIMIMĄ LYDINT MUZIKAI

Artėjant didžiajai pavasario šventei, Kauno valstybinė filharmonija ragina atsispirti kasdienei rutinai ir susikurti ypatingą šventinę nuotaiką. Priešvelykinę savaitę filharmonijos salėje nuskambės trys įspūdingos muzikinės programos: nepamirštamus įspūdžius dovanos svečiai iš Niujorko, Kyjivo ir legendinė Irena Milkevičiūtė.

Styginių kvarteto nuotykiai

Balandžio 12 d. publika turės progą susipažinti su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu styginių kvartetu iš Niujorko „Brooklyn Rider“. Į šį kolektyvą smuikininkai Johnny Gandelsmanas ir Colinas Jacobsenas, altininkas Nicholas Cordsas ir violončelininkas Michaelis Nicolasas susibūrė prieš septyniolika metų. Ketverto grojimą kritikai vertina itin palankiai: „Tai – keturi nuostabūs muzikantai, kūrinius atliekantys su jaunų roko žvaigždžių, grojančių gitaromis, energija: Ludwigas van Beethovenas skamba naujai, klasikinė muzika tampa visiems prieinama, atskleidžiamas jos prigimtinis grožis.“

Įspūdingo atlikimo stiliaus ir nenumaldomo muzikinių nuotykių troškimo vedamas kolektyvas per savo gyvavimo metus iškovojo išskirtinę poziciją tarp styginių kvartetų. Šią atlikimo formą suvokdami kaip terpę, turinčią gilias istorines šaknis ir neišsemiamas ieškojimų galimybes, įkvėpimo jie randa visur: nuo vėlyvojo L.van Beethoveno, persų klasikinės muzikos ar amerikietiško folkloro iki įvairių šių dienų kompozitorių kūrinių.

„Brooklyn Rider“ į muziką žvelgia plačiai, praeities kūrinius pateikia naujai, suprantamai. Jie nuolatos bendradarbiauja su įvairių sričių menininkais ir atlikėjais, įgyvendina turiningus, aktualius projektus.

Drąsius „Brooklyn Rider“ muzikinius užmojus puikiai iliustruoja praėjusių metų koncertų sezonas: jo metu buvo atlikta Argentinos kompozitoriaus ir artimo kolektyvo bičiulio Osvaldo Golijovo kūrinio premjera, bendradarbiauta su Izraelio mandolinos virtuozu Avi Avitalu, taip pat buvo pradėtas visiškai naujos veiklos etapas, muzikuojant su pasaulinio lygmens švedų mecosopranu Anne Sofie von Otter. „Brooklyn Rider“ tęsia bendradarbiavimą su Sirijos klarnetininku Kinanu Azmehu, o sekančiam sezonui planuoja naują projektą, pavadintą „Keturi elementai“.

Prieš pandemiją kvarteto išleistas albumas „Healing Modes“ buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui – jame paliečiamos aktualios temos: JAV ir Meksikos sienos konfliktas, Sirijos pabėgėlių krizė, psichologinių problemų epidemija ir fizinė gerovė. Prieš trejus metus buvo išleisti du labai skirtingi albumai: „The Butterfly“ su airių smuiko virtuozu Martinu Hayesu ir „Sun On Sand“, kuriame skamba Patricko Zimmerli muzika, atliekama vieno ryškiausių JAV džiazo saksofonų meistrų Joshua Redmano, jo bendražygių Scotto Colley (bosinė gitara) ir Satoshi Takeishi (mušamieji).

Žymus amerikiečių kompozitorius Philipas Glassas pasirinko „Brooklyn Rider“ kvartetą savo kūrinių įrašams, o muzikos apžvalgininkai teigia, kad kolektyvas savo veikla „atgaivina 300 metų senumo styginių kvarteto formą kaip gyvybiškai svarbų ir kūrybingą XXI a. ansamblį“.

Programai Kauno valstybinės filharmonijos salėje atlikėjai pasirinko šiuolaikinės ir romantinės muzikos kontrastą. Koncerto metu skambės jauno Venesuelos multiinstrumentininko, kompozitoriaus Gonzalo Grau kūrinys „Aroma a Distancia“ („Tolimas kvapas“), jau minėto žydų kilmės argentiniečių kompozitoriaus Osvaldo Golijovo opusas „Um Dia Bom“ („Gera diena“) ir nemarusis Franzo Schuberto styginių kvartetas „Mirtis ir mergelė“.

Vakaras su legenda

Balandžio 13-ąją ištikimuosius gerbėjus į koncertą pakvies jubiliejų pasitinkanti Irena Milkevičiūtė ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

I.Milkevičiūtė – viena ryškiausių Lietuvos muzikos kultūros asmenybių, pasaulinį pripažinimą pelniusi dainininkė. Operos solistė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė koncertu Kaune pasitiks savo jubiliejų.

„Tais momentais, kai jaučiu ypatingą publikos dėmesį ir alsavimą, neretai atrodo, kad stoviu ne scenoje, ant žemės, o pakylu dvasia aukščiau. Man labai svarbu būti reikalingai žmonėms: tada su meile atiduodu save visą“, – yra sakiusi gyvenimą scenos menui paskyrusi garsioji solistė.

I.Milkevičiūtė per savo karjerą yra sudainavusi kone visus svarbiausius lyrinio ir dramatinio soprano operų vaidmenis. Dainininkė metus stažavosi garsiajame Milano „La Scala“ operos teatre, vėliau – Niujorko „Metropolitan“ operoje, dirbo Maskvos Didžiajame, Sankt Peterburgo Marijos ir kituose žymiausiuose pasaulio operos teatruose.

Šiuo metu mūsų darbas yra emociškai sunkus, bet mes grojame. Muzika padeda mums šioje situacijoje.

„I.Milkevičiūtės karjera – tai ištisi dešimtmečiai neilgos Lietuvos operos istorijos. Jos didžiulį, bet lengvai valdomą, sodraus ir šilto tembro, subtilių niuansų ir ryžtingos jėgos balsą nuoširdžiai pamilo publika. Jos įkūnyta Norma, Čio Čio San, Violeta užkrėtė operos menu kelias kartas. Daugeliui operos mėgėjų ji išlieka mėgstamiausia dainininke. Ji – viena paskutinių operos romantikų, kurie savo profesiją laiko kilnia pareiga padėti žmogui išgyventi, reikalaujančia atsidavimo, neretai ir svarbių dalykų aukojimo. Todėl I.Milkevičiūtės – moters ir artistės – žavesys neblėsta“, – rašė muzikologė Jūratė Katinaitė.

Jubiliejinį vakarą kartu su garbiąja soliste scena dalysis Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir profesorės ugdytiniai: sopranai Emilija Finagėjevaitė, Eglė Stundžiaitė, Austėja Zinkevičiūtė, mecosopranas Gabrielė Kiršaitė ir tenoras Karolis Kašiuba. Koncerto metu klausytojai galės mėgautis gražiausiomis Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Piotro Čaikovskio ir kitų kompozitorių operų arijomis.

Taikos pranašai

Balandžio 14-osios vakarą filharmonijoje nuskambės Ukrainai palaikyti dedikuota programa, kurią atliks po Europos šalis gastroliuojantis ukrainiečių ansamblis „Kyjivo solistai“.

Programą „Mes grojame už taiką“ atliks Ukrainos nacionalinis kamerinis ansamblis „Kyjivo solistai“. Šis kolektyvas – šviesaus atminimo iškilaus ukrainiečių smuikininko ir mokytojo Bogodaro Kotorovyčiaus svajonės išsipildymas. Orkestrą sudaro garsūs muzikantai iš visos Ukrainos, dauguma jų yra nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatai, atstovaujantys įkūrėjo tradicijoms. Už išskirtinius pasiekimus reprezentuojant Ukrainos kultūrą orkestras gavo Ukrainos užsienio reikalų ministerijos „Ukrainos kultūros ambasadoriaus pasaulyje“ titulą. Jau penktus metus ansamblio meno vadovo pareigas eina Anatolijus Vasilkovskis.

Šių metų vasarį, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, „Kyjivo solistai“ buvo išvykę į gastroles Italijoje. Prasidėjus karui Italijos, Šveicarijos, Vokietijos, Skandinavijos ir Baltijos valstybių koncertinės įstaigos bendromis pastangomis ėmė organizuoti ansamblio koncertinį turą, padėdamos rinkti paramą kariaujančiai Ukrainai. Lietuvos kultūros atašė Skandinavijoje Lianos Ruokytės-Jonsson rūpesčiu dešimties „Kyjivo solistų“ koncertų turas Švedijoje ir Norvegijoje prasidėjo koncertu Stokholmo koncertų salėje, kur apsilankė Švedijos monarchai, koncerto transliacijos Nacionalinėje Švedijos televizijoje SVT metu buvo renkamos lėšos, skirtos humanitarinei pagalbai Ukrainos kariuomenei ir civiliams. Balandį ansamblis rengia gastroles Baltijos valstybėse, kurias organizuoja ilgametės bendražygės – koncertų įstaigos Lietuvos nacionalinė filharmonija, „Latvijas koncerti“ ir „Eesti kontsert“.

Lietuvos nacionalinė filharmonija, bendradarbiaudama su Kauno valstybine filharmonija, Plungės kultūros centru, koncertine įstaiga Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ ir Visagino kultūros centru rengia penkių koncertų ciklą, kurio programoje skambės ukrainiečių kompozitorių Maksymo Berezovskio, Valentino Silvestrovo, Myroslavo Skoryko, Oleksandro Shymko ir kt. kūriniai, styginių ansambliui aranžuotos ukrainiečių liaudies dainos, vieno žymiausių italų kino filmų muzikos kompozitoriaus Nino Rota koncertas styginiams ir dešimtoji Felixo Mendelssohno-Bartholdy simfonija.

Po pasirodymų Baltijos šalyse „Kyjivo solistai“ vėl grįš į Skandinaviją. Iš viso per 2022 m. vasarį–gegužę ansamblio gastrolės Europoje aprėps net dešimtį šalių: Italiją, Šveicariją, Vokietiją, Švediją, Norvegiją, Lietuvą, Latviją, Estiją, Suomiją ir Daniją.

„Mes grojame už taiką, – sako ansamblio vadovas Anatolijus Vasilkovskis. – Sunku išreikšti savo emocijas žodžiais. Mūsų šeimos yra Ukrainoje, su jomis palaikome ryšį kiekvieną dieną: su tėvais, broliais, seserimis ir giminaičiais. Šiuo metu mūsų darbas yra emociškai sunkus, bet mes grojame. Muzika padeda mums šioje situacijoje, o atstovauti Ukrainos kultūrai – mūsų pareiga.“


Kas? „BROOKLYN RIDER“ koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? balandžio 12 d. 18 val.


Kas? I.MILKEVIČIŪTĖS GIMTADIENIO KONCERTAS.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? balandžio 13 d. 18 val.


Kas? Koncertas „MES GROJAME UŽ TAIKĄ. „KYJIVO SOLISTAI“ IŠ UKRAINOS".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? balandžio 14 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS