Keramikė L. Šulgaitė-Kvietkauskienė surengė jubiliejinę parodą „60 metų, 60 dovanų“ | KaunoDiena.lt

KERAMIKĖ L. ŠULGAITĖ-KVIETKAUSKIENĖ SURENGĖ JUBILIEJINĘ PARODĄ „60 METŲ, 60 DOVANŲ“

Keramikė Loreta Šulgaitė-Kvietkauskienė galerijoje "Balta" surengė savo jubiliejinę keramikos parodą "60 metų, 60 dovanų", kurioje pristatė įvairiais kūrybos laikotarpiais sukurtus darbus.

Žinoma keramikė dar studijuodama Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete dirbo Jiesios keramikos gamykloje, kūrė suvenyrų etalonus, kurie reprezentavo Lietuvą daugelyje pasaulio šalių. Nuo 1985 m. autorė intensyviai dalyvauja respublikinėse ir užsienio parodose, yra surengusi parodų Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, yra dažna keramikos simpoziumų "Redukcija" dalyvė. 1977–2017 m. menininkė surengė šešias personalines parodas. Menininkė kuria ir interjero bei eksterjero dekoratyvius darbus – daugybė jų puošia interjerus Lietuvoje ir užsienyje.

L.Šulgaitė-Kvietkauskienė yra ne tik keramikė – meno paslapčių moko vaikus ir suaugusiuosius. Ji – ilgametė darželio "Žemyna" keramikos mokytoja, vienuolika metų dirbo Šančių pradinėje ir vidurinėje mokykloje dailės bei keramikos mokytoja. Nuo 2018-ųjų – meninio ugdymo pedagogė lopšelyje-darželyje "Šermukšnėlis".

Savo retrospektyvinėje parodoje menininkė pateikė tiek taikomosios, tiek dekoratyviosios keramikos darbus. Menininkės kūriniai apima plačią temų, simbolių, stilistikos įvairovę. Parodoje atskleidžiama ir išryškinama L.Šulgaitės-Kvietkauskienės kūrybos raida.

Naujausiuose kūriniuose autorė subtiliai modernizuoja folklorinius baltiškuosius motyvus, keramiką jungdama su kitomis medžiagomis. Dažno darbo dekoratyvumas, baltos ir juodos spalvų koloristika koduoja universaliuosius simbolius ir ženklus. Moderni keramikos kalba, sujungianti archaiką ir dabartį, inspiruoja, kviečia pokalbio apie kūrybos harmoniją ir amžinąsias vertybes.

Keramikė sako savo darbams norinti įkvėpti gyvybės, juos prakalbinti. Kūriniuose svarbi mintis, polėkis, jausmai ir sustabdytos akimirkos, šilti prisiminimai, kurie ženklina itin jautrų ir subtilų autorės santykį su savo kūryba ir žiūrovu.

Dalis kūrinių pabrėžtinai siejami su aukštaitiškais ornamentais ir simbolika. Kalbėdama apie savo kūrybą autorė visada pabrėžia, kad "savo darbą reikia mylėti". Ne tik dekoratyvių formų indai, bet ir keramikiniai konceptualūs pano – svarbi L.Šulgaitės-Kvietkauskienės kūrybinės stilistikos dalis. Juose dominuoja apskritimo ir kvadrato formos, puošia itin konceptualios detalės, paremtos ornamentine simbolika.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Sveikinimai Loretai

nuo 7 vidurinės mokyklos klasiokų. Esi šaunuolė, linkime kuo didžiausio įkvėpimo visuose būsimuose kūrybiniuose darbuose.

Jolita

Labai šauni keramikė. Mokėmės pas ją.

noriu siusių

ar čia unitazai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS