KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams | KaunoDiena.lt

KTU TEATRO VADOVAS: TURIME VISKĄ, KO REIKIA BESIKURIANTIEMS PROFESIONALŲ KOLEKTYVAMS

„Teatras – tai forumas, susitikimo ir dialogo vieta su iš anksto paruoštomis priemonėmis ir gerai pasirengusiais kūrėjais. Tam sukuriamos idealios sąlygos – ir aktoriams lengviau, nes jie kalba dramaturgo parašytais žodžiais, ir žiūrovui, nes jis lieka nematomas ir gali drąsiai verkti, juoktis, raudonuoti iš gėdos ar įniršio“, – teigia Aleksandras Špilevojus, Kauno technologijos universiteto (KTU) teatro studijos „44“ vadovas.

Su naujausiais mokslo metais KTU teatro studiją „44“ pasiekė pokyčiai – nuo šiol jai vadovaus jaunas, ambicingas ir talentingas aktorius bei režisierius A. Špilevojus, galintis pasigirti ne tik savo meniniais sugebėjimais, bet ir vykdoma edukacine teatro veikla. A. Špilevojus vadovo pareigas perėmė iš buvusios teatro studijos vadovės Loretos Vaskovos.

Naujasis vadovas kelerius metus yra dirbęs Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje, savanoriavo vesdamas teatro užsiėmimus vaikų socializacijos centre, o šiuo metu ne tik užsiima režisūra ir aktoryste, bet ir dirba savo teatro studijoje „Meno alchemija“. Pasak A. Špilevojaus, edukacinė veikla jam – neatskiriama nuo kūrybos.

„Iki darbo Universitete teko nemažai dirbti su mokiniais, taip pat vedžiau kelis seminarus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojantiems aktoriams, tad atėjimas į KTU buvo gana natūralus“, – teigia A. Špilevojus.

Naujasis vadovas kviečia į festivalį „Re: Vizija“

Neseniai teatro vadovo pareigas užėmęs A. Špilevojus nesnaudžia ir imasi įgyvendinti idėjas – jis pristato KTU teatro studijos organizuojamą dramaturgijos skaitymų festivalį „Re: Vizija“. Festivalio idėja kilo iš XX a. pradžioje Kauno mieste rengtų literatūrinių salonų. „Re: Vizija“ vyks spalio ir lapkričio mėnesiais, per kuriuos bus surengti keturi literatūriniai vakarai.

„Tai ne šiaip dramaturgijos, bet būtent šiuolaikinės dramaturgijos festivalis, kuriame skambės visame pasaulyje pripažintų dramaturgų pjesės, su kuriomis Lietuvoje susipažinti iki šiol praktiškai buvo neįmanoma“, – teigė A. Špilevojus.

Festivalio tikslas – atgaivinti tradiciją skaityti asmeninę ir literatų kūrybą bei skatinti miesto bendruomenę domėtis dramaturgine literatūra, kalbos menu, plečiant kultūrinį akiratį.

Skaitymų metu bus pristatyti Rusijos, Airijos ir Vokietijos dramaturgai. Po jų vyks diskusijos ir aptarimai, kuriuose dalyvauti galės visi Kauno miesto gyventojai. Tokiu būdu jaukioje literatūrinio salono aplinkoje bus siekiama užmegzti betarpišką bendravimą su bendruomene, kartu suteikiant žinių apie dramaturgiją ir aptariant pjesių socialines temas.

Nori atskleisti teatro savitumą

Naujasis vadovas sieks, kad KTU teatro studija „44“ būtų unikali ir drąsiai naudotųsi savo stipriosiomis pusėmis, kuriant naujų spektaklių premjeras.

„Norėčiau, kad mes visi drauge plėstume savo pasaulio pažinimą, domėtumėmės dalykais, kurie mus supa, stebėtume ir tyrinėtume pačius save, lavintume savo aktorinę techniką ir įgūdžius, kurie mums bus reikalingi“, – teigė A. Špilevojus.

A. Špilevojus, susipažinęs su teatru ir jo nariais, tikina pamatęs degančias kuriančių žmonių akis ir dideles galimybes įgyvendinti įdomius ir gražius projektus bei vis kylančias idėjas.

„Universitete suteiktos galimybės repetuoti aukščiausiomis sąlygomis, leidžiančios kurti spektaklius, kviestis papildomus mokytojus, spektaklių bendraautorius – viską, apie ką tik svajoja besikuriantys profesionalūs jaunų aktorių kolektyvai. Turime viską, kad galėtume augti“, – sako teatro vadovas.

Dar vienas vadovo tikslas – naujos trupės, turinčios savo aiškų veidą, suformavimas, kuri su dideliu užsidegimu kurtų drąsius ir netikėtus spektaklius.

Meilė teatrui atsirado nuo ankstyvos vaikystės

A. Špilevojus susidomėjo teatru dar vaikystėje, kai jį, vos kelerių metų berniuką, nusivedė į vaikišką spektaklį Panevėžio teatre „Menas“. Teatru Aleksandras iškart susižavėjo, ir jau netrukus pats pradėjo lankyti teatro būrelį. Paauglystėje nuo vaidybos A. Špilevojus atsitraukė ir pasinėrė į muziką – grojo gitara savo grupėje, lankė privačias mušamųjų pamokas bei kūrė dainas.

„Baigdamas mokyklą turėjau rimtą dilemą – teatras ar muzika? Įkalbinėjamas artimųjų, bijojusių visuomenėje paplitusių mitų apie teatro baubus –nežabojamą alkoholizmą, palaidą ir skurdų gyvenimą, po mokyklos žengiau į muzikos pasaulį – įstojau į Muzikos technologijų specialybę. Tačiau labai greitai supratau, kad vis dėlto mano vieta yra teatre“, – prisiminimais dalijosi teatro vadovas.

Iš pradžių, studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, A. Špilevojus užsiiminėjo vien tik vaidyba, tačiau pamažu pradėjo ir režisuoti bei rašyti pjeses.

„Tai smarkiai praplėtė mano akiratį ir kūrybą bei paskatino ieškoti naujų teatro formų, be to, leido man galutinai įsitikinti, kad esu tikrai savo kelyje, kuriame galiu realizuoti ir įprasminti savo buvimą“, – atviravo A. Špilevojus.

Teatras – daugiau nei pramoga žiūrovams

A. Špilevojus tikina, kad tiek aktorystė, tiek režisūra jam patinka vienodai, tačiau svarbiausia – teatras.

„Labai svarbus yra žinojimas, ką ir kodėl tu nori pasakyti, išsakyti, išrėkti žiūrovui, žinojimas, su kokiu žiūrovu tu turėsi reikalų ir suvokimas, kokiomis priemonėmis galima prakalbinti ir paveikti pasirinktą žiūrovą. O toliau jau viskas priklauso nuo išsikeltų tikslų“, – sako A. Špilevojus.

Naujasis KTU teatro studijos „44“ vadovas teatrą laiko forumu, susitikimo ir dialogo vieta, bet ir susitikimų, ir dialogo vieta tarp aktorių ir žiūrovų, žiūrovų ir kitų žiūrovų, menininkų ir visuomenės veikėjų, politikų, viduriniosios klasės žmonių ir panašiai. Jo manymu, tokioje erdvėje galima lengviau bendrauti apie tai, apie ką žmonės nedažnai išdrįsta šnekėti atvirai.

„Čia šitokiems pokalbiams viskas labai gerai paruošta – ir aktoriui gal kiek paprasčiau, nes jis yra apsaugotas, išsakydamas dažniausiai ne savo mintis, o dramaturgo parašytą tekstą, ir žiūrovui saugiau – nes jis sėdi tamsioje salėje, kur gali likti nematomas ir drąsiai verkti, juoktis, raudonuoti iš gėdos ir įniršio“, – pasakoja A. Špilevojus.

Svarbu atsižvelgti į kintantį jaunimo požiūrį

Kalbėdamas apie šiuolaikinio jaunimo susidomėjimą teatru A. Špilevojus pripažįsta, kad šiandien jaunas žmogus turi didelį pasirinkimą, kur galėtų nukreipti savo dėmesį, o internetas ir technologijos atveria milžiniškas galimybes. Natūralu, kad teatras nėra pagrindinis laiko praleidimo būdas.

„Esu tikras, kad negalima kaltinti teatrą retai lankančio jaunimo, bet reikia dėti visas pastangas, kad teatras būtų toks gyvas, jog jauni žmonės patys stotų į eiles, kad patektų į jį“, – sako menininkas.

Naujojo KTU teatro vadovo įsitikinimu, teatro kūrėjams reikėtų labiau priartėti prie šiuolaikinio žmogaus, o ne vien tik virti savo sultyse, nesidomint tuo, kuo gyvena, dėl ko jaudinasi, apie ką galvoja juos supantys šiuolaikiniai žmonės.

Tuo tarpu, KTU teatro studijoje naujasis vadovas sieks kartu su studentais tobulinti aktorinius įgūdžius bei pasinerti į kūrybą. Pasinaudodamas universiteto teikiamomis galimybėmis, A. Špilevojus tikisi pristatyti žiūrovams kuo daugiau unikalių ir dėmesį traukiančių spektaklių.

Dramaturgijos festivalis „Re: Vizija“ vyksta spalio 5 – lapkričio 16 dienomis. Daugiau informacijos apie kiekvieną iš renginių rasite KTU teatro studijos „44“ „Facebook“ paskyroje.

GALERIJA

  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
  • KTU teatro vadovas: turime viską, ko reikia besikuriantiems profesionalų kolektyvams
KTU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS