Kulautuvos kurortui – 85-eri: kviečia dalyvauti spalvinguose renginiuose | KaunoDiena.lt

KULAUTUVOS KURORTUI – 85-ERI: KVIEČIA DALYVAUTI SPALVINGUOSE RENGINIUOSE

  • 2

Teatralizuotomis pažintinėmis ekskursijomis, linksmai važinėjant karieta po žymiausias Kulautuvos, tarpukariu vadintos „Gulbių kurortu“, vietas, šeštadienį prasidės šio kurorto 85-mečio šventė.

Organizatoriai, į ją kviesdami, primena, kad tikisi sulaukti nemažai svečių, pasipuošusių tarpukario madą atkartojančiais (ar netgi autentiškais, jei kam pavyko išsaugoti) drabužiais. O stilingiausi ponia ir ponas bus apdovanoti gražiais prizais.

Kurorte tądien duris atvers improvizuotos vaikų kūrybinės dirbtuvės, kur mažieji iki vakaro galės nemokamai užsiimti įvairiais darbeliais. Dirbtuves įrengė „Kūrybos kampas 360“ - socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas. Šiose dirbtuvėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet tuo pačiu susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais ir praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.

Kulautuvoje kiekvienas šventės dalyvis galės užsukti į ,,Miško arbatinę“ ir pasivaišinti pyragėliais iš miško grybų bei kitais skanėstais, atsigaivinti sveikuolišku pušų vandeniu. Šventėje veiks ir smetoniška fotoateljė.

Vakare po kurorto pušynus, žiemą-vasarą dosniai žmonėms dalinančius gryną orą, nuskambės nuostabi muzika, įkvepianti svajoti, kurti, džiaugtis.

Kulautuvos 85-mečio šventės skambų baigiamąjį akcentą kurs Pažaislio tarptautiniame muzikos festivalyje dalyvaujantys svečiai iš Vilniaus - Artūro Noviko ansamblis „Jazz Island“.

Kulautuva - viena gražiausių Kauno rajono gyvenviečių, yra dešiniajame Nemuno krante, 23 km į vakarus nuo Kauno. Plaukiant Nemunu žemyn, nuo Kauno iki Kulautuvos - tik 18 kilometrų. Miestelis įsikūręs vaizdingame Nemuno slėnyje. Kulautuvos gyvenvietė žinoma nuo 1364-ųjų. Kasinėjant prie Nemuno ir Klevinės upelio prigludusiame lauke, 1986 metais rastos dvi senovės gyvenvietės, du kapinynai, deginimo apeigų vieta. Aptikti penki XIV a. brangenybių lobiai paslėpti lemtingo pavojaus arba paaukoti dievams.

XX amžiaus pradžioje miestelis tapo vasarviete. Kulautuva tarpukariu buvo viena populiariausių vietų ilsėtis, vienas gražiausių Lietuvos kurortų. Sakoma, kad didelį malonumą suteikdavo vien pasivaikščiojimas po miestelį. Švarutėlė Prezidento A. Smetonos alėja buvo apsodinta jaunais medeliais, pakraščiai lyg kilimu nukloti žaliuojančia velėna, o iš abiejų pusių apstatyta puošniomis vilomis.

Šiais laikais čia po ilgokos pertraukos vėl rengiamos rajono dainų ir šokių šventės, kasmet vyksta didelio dėmesio sulaukiantis dainuojamosios poezijos festivalis „Akacijų alėja“.

Prieš keletą metų Kulautuva, kaip ir kitos Kauno rajono savivaldybės vietovės - Zapyškis bei Kačerginė - pripažinta kurortine teritorija, primena ELTA. Praėjusių metų pradžios duomenimis, Kulautuvoje gyvena apie 1540 žmonių. Čia veikia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų padalinys - Kulautuvos reabilitacijos ligoninė. Seniūnijoje yra lopšelis-darželis, Kulautuvos pagrindinė mokykla, vaikų sanatorinė mokykla, biblioteka, kitos įstaigos, Kulautuvos bendruomenės centras, Kulautuvos laisvalaikio salė, maldos namai, šeimos gydytojo kabinetas, dvi parduotuvės, dvi kaimo turizmo sodybos.

Kulautuvą galima pasiekti ne tik autobusu ar automobiliu, bet ir dviračių taku (nuo Kauno pakraščio, Šilelių kaimo). Kurorte galima sveikai ir aktyviai pramogauti paplūdimyje, vandenlenčių parke, praleisti laiką parke ar skveruose, Dievų ir deivių slėnyje, sveikatingumo take, nepamirštant aplankyti įsimintinų ir svarbių Lietuvai paminklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

veikia

''maldos namai'' be bažnyčios ............. tai pradžiugino ''kurorto'' 85-čio šventė vietinius ir ELTĄ

o

vakar negalėjot parašyt, kad žmonės žinotu ir nuvyktu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS