Kviečia į koncertą: muzikavimas drauge – neblėstanti šeimų tradicija | KaunoDiena.lt

KVIEČIA Į KONCERTĄ: MUZIKAVIMAS DRAUGE – NEBLĖSTANTI ŠEIMŲ TRADICIJA

Gegužės 15-ąją minime vieną šilčiausių ir gražiausių švenčių – Tarptautinę šeimos dieną. 1994-aisiais Jungtinių Tautų sprendimu pradėtą tradiciją palaiko ir Respublikinio muzikuojančių šeimų festivalio "Gaidų pynė" dalyviai.

Nuo folkloro iki džiazo

Koncertas "Muzikuojame šeimoje" – sudėtinė Respublikinio muzikuojančių šeimų festivalio "Gaidų pynė", vykstančio jau ketvirtą kartą, dalis. Koncerto metu pasirodys festivalio "Gaidų pynė 2018" laureatai – muzikuojančių šeimų ansambliai iš visos Lietuvos, atliekantys įvairių stilių ir krypčių muziką.

Tarp jų – profesionalų keliu einantis, tarptautiniuose konkursuose nugalėtojų laurus skinantis gitaristų Brolių Poškų duetas, jaukus ir romantiškas, ne vieną kompaktinę plokštelę įrašęs Mamų ir dukrų vokalinis kvartetas, tradicinį folklorą puoselėjančios mama ir dukra – Ona Auškalnienė ir Rūta Auškalnytė, nostalgiškas ir lyriškas Germanavičių šeimos jaunųjų sesučių Lyjos ir Vėjos kamerinis ansamblis, mąslus ir svajingas, aktyviai koncertuojantis kanklininkių ansamblis "Ašarėlė".

Kiekvienas ansamblis – savaip unikalus. Daugelis jau turi kuo didžiuotis – yra dalyvavę respublikiniuose ar net tarptautiniuose konkursuose, sukaupę nemažą koncertinę patirtį.

Kasmet koncertą papuošia ir profesionalių muzikantų dalyvavimas, kuriems muzikavimas su šeimos nariais – ir nuo seno puoselėjama šeimos tradicija, ir šeimos narių bendrystės išraiška, leidžianti pasidalyti gražiausiomis emocijomis.

Namai, kuriuose gyvena muzika, – laimingi namai, nes muzikos garsai labiau nei žodžiai padeda suprasti jausmų pasaulį.

Pianistų dinastija

Šiemet koncerto ypatingasis akcentas – žinomų pianistų dinastijos atstovių, profesorių Veronikos Vitaitės ir Aleksandros Žvirblytės fortepijoninis duetas. Abi – ir mama, ir dukra puikiai žinomos atlikėjos, pedagogės, kurių veiklos panorama stebinančiai plati, o kūrybiniai pasiekimai – įkvepiantys. Gastrolės Lietuvoje ir daugybėje pasaulio šalių, Lietuvą garsinančių pianistų ugdymas, edukacinė veikla visoje Lietuvoje, darbas tarptautinių konkursų vertinimo komisijose, tarptautinių konkursų ir festivalių organizavimas.

Be viso to, mama ir dukra dar randa laiko ir muzikuoti namuose duetu. Neretai prie šio ansamblio prisijungia ir anūkas pianistas Paulius Anderssonas, nugalėtojo laurus skinantis ir Lietuvos, ir tarptautiniuose konkursuose, taip pat jaunimo džiazo festivaliuose.

Prof. V.Vitaitė papasakojo, kad muzikavimo namuose tradicijos jos šeimoje labai senos. Visi šeimos nariai buvo apdovanoti gausiais muzikiniais talentais – mama turėjo absoliučią klausą, kūrė muziką, tėvas ir sesuo turėjo puikius balsus. Tad namuose nuolat skambėjo operų ir operečių arijų ištaukos, liaudies, neapoliečių dainos, kino filmų muzika, atliekama šeimos narių ir draugų, kuriems V.Vitaitė akompanuodavo.

Tradicija tęsiasi ir vaikų bei vaikaičių šeimose. "Su dukra Aleksandra keturiomis rankomis skambindavome Josepho Haydno, Wolfgango Amadeus Mozarto, Ludwigo van Beethoveno simfonijas. O gimus ir paaugus anūkui Pauliui, prasidėjo skambinimo fortepijonu šešiomis rankomis ir koncertų dviem ar trims fortepijonams era bei pasirodymai su orkestru nacionalinėje filharmonijoje. Ansambliui prigijo pianistų dinastijos pavadinimas", – pasakojo žinoma pianistė.

Laimingų namų paslaptis

Muzikuojančių šeimų festivalio organizatoriai ypač džiaugiasi, kad pavyksta suburti muzikuojančias šeimas – tiek mėgėjus, tiek profesionalus, kai, ypač pastariesiems, kiekvienas papildomas pasirodymas scenoje dažnai tampa tikru iššūkiu.

"Vedami supratimo, kad šeima yra pats didžiausias stebuklas mums visiems, – šeimoje ne tik užaugame, čia mokomės, formuojamės kaip asmenybės, ir ieškodami šeimos gyvybingumo, kūrybiškumo šaltinio teigiame, kad muzikavimas šeimoje gali suburti šeimos narius ir padėti mažinti dažnoje šeimoje šiandien įsigalintį atotrūkį tarp tėvų ir vaikų", – teigia festivalio rengėjų ir pagrindinio organizatoriaus Šv.Kazimiero ordino atstovai.

Muzikavimas šeimoje – tai kūrybinis džiaugsmas, kai bendrų interesų suburiami šeimos nariai dovanoja vienas kitam gražų ir prasmingą buvimą drauge, tai neišblėstantys vaikystės prisiminimai, kurie kuria šeimos kultūrinę tradiciją, perduodamą iš kartos į kartą.

"Namai, kuriuose gyvena muzika, – laimingi namai, nes muzikos garsai labiau nei žodžiai padeda suprasti jausmų pasaulį, – sako populiarus atlikėjas Linas Adomaitis. – Tikiu, kad muzikuojančios šeimos yra ypač laimingos, nes savo rankose, balsuose ir širdyse neša tą pagrindinę jausmų jėgą."

Šiųmečiame festivalio koncerte įvairių muzikos stilių gerbėjams netrūks muzikinių atradimų ir pasirinkimų: skambės tiek pramoginės, tiek liaudies ir akademinės muzikos kūriniai.

Žiūrovai galės išvysti ir įvertinti įvairiais muzikos instrumentais grojančius, įvairios sudėties ansamblių pasirodymus, kurių įvairaus amžiaus nariai džiaugsmo ir kūrybingumo šaltinį atranda skirtingų krypčių ir stilių muzikoje.


Kas? Koncertas "Muzikuojame šeimoje".

Kur? Kauno valstybinės filharmonijos Mažojoje salėje.

Kada? gegužės 12 d. 14 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS