Muziejų naktį ir dieną Istorinė Prezidentūra pasitinka nauja fotografijų paroda | KaunoDiena.lt

MUZIEJŲ NAKTĮ IR DIENĄ ISTORINĖ PREZIDENTŪRA PASITINKA NAUJA FOTOGRAFIJŲ PARODA

Apsilankę Nacionalinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus padalinio – Lietuvos Respublikos Istorinės Prezidentūros – kiemelyje, kauniečiai bei svečiai turės galimybę žvilgtelėti į miestą iš Senamiesčio ir Naujamiesčio sankirtoje stovinčių rūmų laiko perspektyvos.

Jau penkioliktąjį kartą Istorinė Prezidentūra pasitinka Tarptautinę muziejų naktį ir dieną su nauja fotografijų paroda muziejaus sodelyje. Šeštadienį pristatomoje parodoje „Septynios rūmų istorijos. Preliudija“ eksponuojamos archyvinės nuotraukos supažindins su septyniais svarbiais istoriniais laikotarpiais. Paroda nustebins kauniečius, kurie Vilniaus g. 33 numeriu pažymėtą istorizmo stiliaus pastatą atpažįsta kaip tarpukario Lietuvos prezidento rūmus.

Tačiau dabar pirmą kartą pasakojama kone du šimtmečius apimanti šio pastato ir jį supančios aplinkos istorija. Pasakojama apie XIX a. viduryje statytą ir ne vieną transformaciją išgyvenusį namą, kuris liudija gausybę politinio gyvenimo verpetų bei čia virusio kasdienio gyvenimo džiaugsmus ir vargus. Šių Kauno rūmų neaplenkė nei pasauliniai karai, nei okupacijos, nei džiaugsmingi nepriklausomybės dešimtmečiai.

Parodos „Septynios rūmų istorijos. Preliudija“ kuratorė – istorikė Marija Navickaitė primena, kad šalto mūro sienos slepia daugybę istorijų, kurių tik maža dalis atskleidžiama parodoje.

„Platesnį vaizdą bus galima išvysti gruodžio mėnesį naujoje muziejaus ekspozicijoje „Rūmų istorijos“. Nekantraujančiuosius jau dabar daugiau sužinoti apie šio pastato istoriją kviečiame pasinaudoti nuotolinio audiogido www.rumuistorijos.lt teikiamomis paslaugomis. Jame rasite: keturiomis kalbomis (lietuvių, rusų, vokiečių ir anglų) įgarsintas rūmų istorijas, vaizdo pasakojimą, įgarsintą lietuvių kalba su vertimu į gestų kalbą, bei specialiai neregiams ir silpnaregiams skirtą vaizdųjį pasakojimą“, – sako parodos kuratorė.

Pasak Istorinės Prezidentūros vadovės Renatos Mikalajūnaitės, pažinčiai pagilinti ir paįvairinti muziejus organizuoja smagų orientacinį žaidimą „Septynios Kauno istorijos“. Žaidimo dalyviai aplankys visus septynis Kauno laikotarpius, kiekviename susipažindami net su trimis objektais, pasakojančiais to laikmečio istoriją.

Parsisiuntę į išmaniuosius telefonus programėlę „Actionbound“ ir nuskenavę žaidimo QR kodą, maždaug 3 val. trukmės maršrutą dalyviai galės įveikti jiems patogiu metu – žaidimas programėlėje veiks nuo gegužės 15 d. vidurdienio iki gegužės 18 d. vidurdienio. Žaidimo rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti gegužės 18-ąją, Tarptautinę muziejų dieną. Platesnė informacija ir žaidimo QR kodas skelbiami www.istorineprezidentura.lt ir muziejaus feisbuko paskyroje.

Anot pranešimo, naujos ekspozicijos įrengimas ir muziejaus prieinamumo didinimas vykdomas pagal Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą „Naujos ekspozicijos įrengimas: „Nesvarbių“ istorijų ir naujų auditorijų prisijaukinimas“ ir pagal „Kaunas2022“ partnerytės programos projektus „Nesvarbių istorijų ir naujų auditorijų prisijaukinimas“ bei „E-gidas, G-gidas ir A-gidas: nepasakotos istorijos, kultūros prieinamumas ir naujos auditorijos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS