Nelaukdamas kitų metų grįžta festivalis „Avanti“ | KaunoDiena.lt

NELAUKDAMAS KITŲ METŲ GRĮŽTA FESTIVALIS „AVANTI“

  • 0

Pavasarį turėjęs įvykti devintasis tarptautinis kamerinės muzikos festivalis "Avanti" atšauktas šalyje paskelbus karantiną. Tačiau organizatoriai nesutiko atidėti festivalio kitiems metams, tad aukšto lygio kamerinės muzikos renginys įvyks dar šįmet – rugsėjo 19–26 d.

Nenumatytas pakeitimas

Nepaisant to, kad lietuviai pamažu pamiršta keletą mėnesių trukusį karantiną, pandemija iki šiol daro svarbią įtaką tarptautiniams renginiams. Apgailestaudami dėl ypač užimto ir rugsėjį negalinčio atvykti suomių klarneto virtuozo Olli Leppäniemio ir dėl sudėtingos padėties šalies palikti negalinčio Danijos karališkosios muzikos akademijos fleitininkių kvarteto, "Avanti" organizatoriai dar rugsėjo pradžioje tikėjosi nudžiuginti publiką norvegų fagotininko ir dirigento Romano Rezniko apsilankymu.

"R.Reznikas turėjo atidaryti mūsų festivalį, tad išties džiaugėmės galimybe pakviesti tokio lygio žvaigždę. Tačiau rugsėjo 7-ąją, iki festivalio pradžios likus trylikai dienų, paskelbta apie privalomą keturiolikos dienų saviizoliaciją iš Norvegijos atvykstantiems žmonėms, todėl kone koncerto išvakarėse teko keisti planus", – patirtimi dalijosi VDU kamerinio orkestro direktorė Rita Bieliauskaitė.

Tad rugsėjo 19 d. vyksiančiame "Avanti" atidarymo koncerte diriguoti turėjusį R.Rezniką keis VDU kamerinio orkestro vyriausiasis dirigentas Vytautas Lukočius, o fagoto solo partijas atliks respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas Andrius Puplauskis – vienas Šv.Kristupo pučiamųjų kvinteto narių ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fagotų grupės koncertmeisteris, kurio repertuaras pasižymi neįtikimai plačia stilių ir laikotarpių įvairove.

Edukacinė misija

Drauge atidarymo koncerte pasirodys VDU kamerinis orkestras ir keturi kviestiniai atlikėjai. Taip prasidės ciklas renginių, kuriais "Avanti" kviečia geriau pažinti profesionalius klasikinius pučiamuosius instrumentus ir jų atliekamą pasaulio ir lietuvių kompozitorių muziką. Unikali ne tik devintojo "Avanti" tema, bet ir kasmetinė tradicija siūlyti klausytojams vis naują kryptį, kurią pažinti geriausia lankantis visoje festivalio programoje.

Fleitos, obojai, klarnetai, fagotai, valtornos, trimitai, trombonai, tūba – tokiais instrumentais bus grojama "Avanti" renginiuose. Varinių ir medinių pučiamųjų reikšmė klasikinėje muzikoje nepaprastai didelė, tačiau daugybė žmonių neatkreipia dėmesio į ypatingą kiekvieno solo partijas atliekančio instrumento skambesį, taip prarasdami nemažą dalį klasikinės muzikos teikiamo malonumo. Šįmet mokytis jį patirti kviečia ir festivalis "Avanti", žadantis koncertuose aukčiausio meninio lygio Lietuvos ir užsienio atlikėjų muzikos. Melomanai džiaugsis desertais ausims, o visiems kitiems garantuojamos naujos nepamirštamos patirtys ir netikėtos žinios.

Ypatingos pažintys

Rugsėjo 22 d. VDU Didžiojoje auloje kamerinės muzikos gerbėjai kviečiami išgirsti net penkių skirtingų pučiamųjų instrumentų skambesį. Gyorgy Ligečio, Franco Farko, Samuelio Barberio, Jacques Iberto ir kitų kompozitorių kūrinius atliks medinių pučiamųjų kvintetas "Kvintonai", turtingas fleitos, obojaus, klarneto, fagoto ir valtornos skambesių.

Rugsėjo 24 d. festivalis persikels į Kauno valstybinio lėlių teatro salę, kurioje kviečiama klausytis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro varinių pučiamųjų kvinteto "PhilBrass". Penki atlikėjai greta Enrique Crespo ir Victoro Ewaldo kūrinių praturtins programą lietuvių kompozitorių darbais, atlikdami J.Naujalio ir V.Juozapaičio muziką.

Rugsėjo 26 d. festivalis pakvies į uždarymo koncertą. VDU Didžiojoje auloje diriguojant V.Lukočiui pasirodys VDU kamerinis orkestras ir trys solistai – minėtas V.Lukočius pasirodys ir pianisto amplua, prie jo jungsis obojininkas Ugnius Dičiūnas ir valtornininkas Andrius Dirmauskas. Tai ypatingas koncertas, kuriame skambės išskirtinai Lietuvos kompozitorių kūriniai.

Vakaro klausytojai išgirs Algirdo Martinaičio kūrinio kūrinio "G & V" (in memoriam Giya Kancheli & Vidmantas Bartulis) premjerą, šįmet kultūros viceministre tapusios Zitos Bružaitės "Adagio" obojui, fortepijonui ir styginiams bei Balio Dvariono koncertą valtornai ir styginių orkestrui. Klasikiniai ir šiuolaikiniai lietuvių kompozitorių skambesiai pabaigs pučiamiesiems dedikuojamą devintąjį "Avanti".

Renginio organizatoriai primena: festivalis vyks laikantis visų Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimų, išlaikant tarp žiūrovų reikiamą atstumą. Publikos prašoma visų koncertų metu dėvėti burną ir nosį dengiančias kaukes – klausyti aukšto lygio muzikos tai tikrai netrukdys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS