Origamio gulbė – iš 710 tūkst. detalių | KaunoDiena.lt

ORIGAMIO GULBĖ – IŠ 710 TŪKST. DETALIŲ

  • 0

Milžiniška origamio gulbė iš 710 tūkst. lankstinių pagaliau baigta. Dėl karantino jos konstravimas užsitęsė net metus. Tikimasi, kad šis kūrinys atsidurs Lietuvos rekordų knygoje.

Bendrystės simboliui "Laisvės paukštis" detales Kauno specialiosios mokyklos (KSM) bendruomenės iniciatyva lankstė daugiau nei 400 moksleivių iš penkių savivaldybių. Kai kurie vaikai įdėjo itin daug darbo. Pavyzdžiui, Edgaras, lankantis KSM, išlankstė 10 tūkst. detalių.

Baigta formuoti gulbė dabar išdidžiai įsitaisiusi mokyklos patalpose Šilainiuose ir laukia oficialios matavimo ceremonijos, privalomos pretendentams į rekordų knygą. Origamio gulbės apimtis galėtų siekti apie 5 m, o aukštis – daugiau kaip 2 m.

"Suformuoti gulbės kaklą ir ant galvos uždėti karūną prireikė kopėčių", – pasakojo mokyklos pradinių klasių mokytoja Jonesa Drumstienė.

Šimtai tūkstančių lankstinių į Kauno specialiąją mokyklą dar pernai suplaukė iš Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos,  Kauno r. Kulautuvos pagrindinės mokyklos, Kaišiadorių raj. Žaslių pagrindinės mokyklos,  Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos, Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos, Prienų  ,,Revuonos’’ pagrindinės mokyklos, Jonavos rajono Šveicarijos progimnazijos ugdymo įstaigų. Daugiausia plušo pradinukai, bet prisidėjo ir vyresnieji.

Didžiausios gulbės rekordu buvo siekiama paminėti jubiliejinę Kovo 11-ąją, tačiau dėl pandemijos visi renginiai buvo nukelti, be to, nesuspėta baigti formuoti šio didingo paukščio. Sudėlioti ir suklijuoti tokią gausybę detalių prireikė nemažai laiko. Mokykloje prasidėjo nuotolinis mokymas, tad nuspręsta laukti naujų mokslo metų.

Rugsėjį, kai vaikai galėjo grįžti į mokyklas, gulbė vėl ėmė sparčiai pilnėti. "Formuoti ją baigėme spalį, tačiau dar nebuvome spėję uždėti karūnos, kai vėl prasidėjo karantinas", – pasakojo mokytoja.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Beje, po ilgo stovėjimo nulinko gulbės sparnai. "Nusprendėme, kad reikia juos daryti dvipusius. Čia mums padėjo patys mažiausi – Kauno lopšelio-darželio "Rasytė" priešmokyklinio ugdymo vaikučiai. Į darželį nuvežėme daugiau kaip 5 tūkst. lankstinių. Mokytoja Agnė Kukcinavičienė suorganizavo užsiėmimus, kurių metu priešmokyklinukai lankstinius sujungė ir suformavo ruošinius vidinei sparnų pusei", – apie nenumatytas aplinkybes užsiminė J.Drumstienė.

Mažųjų suklijuoti junginiai buvo parvežti į Kauno specialiąją mokyklą, kur mokytoja Ginta Jaksebagienė juos pritvirtino prie gulbės. "Kovo 26-ąją gulbė išskleidė sparnus", – fiksavo datą J.Drumstienė.

Anot jos, ne visos 710 tūkst. detalių buvo sujungtos į vientisą junginį – baltąjį sparnuotį. Likusiais lankstiniais buvo užpildytas gulbės vidus.

Paukščiui iš pradžių buvo paskirta klasė antrame aukšte. Netrukus susizgribta, kad baigtą kūrinį bus sunkoka iš klasės išnešti: nei pro duris, nei pro langą netilps.

Paukščio apačia, jau siekusi 80 cm, su didelėmis pajėgomis buvo atplukdyta į pirmojo aukšto aktų salę. Ten kūrinys buvo per karantiną, ten gulbė ir vasarojo, o vėliau buvo baigta formuoti.

Kas laukia gulbės, kai ji bus išmatuota? "Planavome ją padovanoti oro uostui, tačiau negalėsime šių planų įvykdyti – dėl gulbės apimčių nepavyks jos išnešti ir nuvežti", – aiškino J.Drumstienė.

"Laisvės paukštis" yra Kauno specialiosios mokyklos, vykdančios pradinio, pagrindinio, vidurinio ir papildomo ugdymo programas judesio ir padėties sutrikimų turintiems moksleiviams, projekto "Augu ir kuriu Lietuvai" dalis. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos finansuojamas projektas skirtas mokinių pilietiškumui, tautiškumui ugdyti.

710 tūkst. lankstinių – neatsitiktinis skaičius. "Šis simbolis – tai kvietimas emigravusiems piliečiams sugrįžti į Lietuvą ir kurti ateitį kartu. Nuo 1990 m. iki 2019 m. sausio 1 d. iš Lietuvos emigravo apie 710 tūkst. gyventojų", – skelbia projekto iniciatoriai.

Užpernai prieš Velykas KSM pasiektas didžiausios verbos rekordas. 12,2 m aukščio gražuolė buvo surišta iš džiovintų augalų, surinktų KSM, Prienų "Revuonos" pagrindinės mokyklos, Kalvarijos gimnazijos, Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos mokinių.

GALERIJA

  • Origamio gulbė – iš 710 tūkst. detalių
  • Origamio gulbė – iš 710 tūkst. detalių
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS