Pakaunė pins margą Kalėdų renginių pynę | KaunoDiena.lt

PAKAUNĖ PINS MARGĄ KALĖDŲ RENGINIŲ PYNĘ

Pagrindinės Kauno rajono eglutės įžiebimas pirmąjį kalendorinės žiemos penktadienį bus simbolinis Kalėdų renginių startas. Šventiniu laikotarpiu pakaunė pins išties margą Kalėdų renginių pynę.

Kultūros epicentras – Raudondvaryje

„Pakaunė turi gilias Kalėdų laikotarpio tradicijas. Nors adventas yra susikaupimo laikotarpis, kai permąstome jau nueitą metų kelią, trumpas dienas ir tamsųjį metų laiką visos 25 seniūnijos pasirengusios paversti Kalėdų pasakos akimirkomis“, – žadėjo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

Šiemet renginių maratoną Kauno rajono savivaldybė šurmulingai pradės gruodžio 2 d. 16 val. Raudondvario dvare, kur sužibs pagrindinė Kauno rajono eglutė. „Šventės metu kviesime ne tik pasigrožėti puošnia aplinka, bet ir pasiklausyti puikaus koncerto, pačiuožinėti ledo arenoje, pasmaližiauti“, – intrigavo Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Svarbiausia – ne renginiai, o galimybė susitikti, pabendrauti, kartu smagiai praleisti laiką.

Be to, šventiniu laikotarpiu Raudondvaryje ketinama surengti ne vieną įspūdingą koncertą. Vienu muzikaliausių ir gražiausių šeiminių duetų Lietuvoje tituluojami atlikėjai Aušra ir Ramūnas Difartai gruodžio 21 d. pakvies sugrįžti namo per Kalėdas, o gruodžio 27 d. Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje Andrius Kaniava kvies pasiklausyti „Senojo Antikvariato“ dainų.

Išskirtinės šventės

„Gruodžio 3 d. pakviesime į kitas dvi išskirtines šventes. 15 val. Užliedžiuose bus švenčiama advento pradžia ir įžiebiama eglutė, šurmuliuos advento mugė, koncertuos Neringa Nekrašiūtė. Taip pat simboliškai paminėsime ir būsimos – Giraitės Šventosios šeimos – parapijos steigimą, išgirsime kunigo klebono Tomo Trečioko priesaiką. Nuo 17 val. šventė persikels į Zapyškį, prie senosios Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios. Čia lauks išskirtinė, tik šiai vietai sukurta vaizdo ir šviesų projekcija, liaudies meistro Adolfo Teresiaus prakartėlė, eglutės įžiebimas ir nuostabus Monikos Linkytės koncertas“, – vardijo L. Alsys.

Lukas Alsys / Vyčio Šulinsko nuotr,

Šventiški bus ir kiti du gruodžio šeštadieniai: Zapyškio senojoje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje gruodžio 10 d. rengiamas grupės MANDO koncertas, o gruodžio 17 d. – Kalėdų giesmių koncertas „Betliejaus stebuklas”.

Pernai Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus sugalvojo eksperimentą: pakvietė lankytojus atvykti Kūčių naktį, 23 val. „Rezultatas pranoko lūkesčius: susirinko daugiau nei 400 žmonių, todėl šiemet tikimės sulaukti dar daugiau“, – sakė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Pernykštė: taip atrodė pagrindinė Kauno rajono eglutė praėjusiais metais. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tiesa, šiemet Kalėdų sutiktuvių Obelynėje pradžia suplanuota šiek tiek vėliau, 24 valandą. Be kita ko, čia koncertuos folkloro kapela „Ratilai“, folkloro ansambliai „Piliarožė“ ir „Viešnia“.

Savitai ir originaliai

Sutviskus pagrindinei Kauno rajono eglutei Raudondvaryje, šventinis džiugesys paskis į visas 25 seniūnijas: kiekviena žaliaskares įžiebs  savitai. Gruodžio 6 d. šviesomis nušvitus Garliavos eglutei rengiamas teatralizuotas koncertas „Kaip atrodo Laimė?“ Karmėlava gruodžio 7 d. žada iškilmingą ir pašėlusiai smagią eglutės įžiebimo ceremoniją su interaktyviu ir smagiu baltojo lokio pasirodymu ir Kalėdų Senelio apsilankymu. Tą pačią dieną numatyta ir Domeikavos Kalėdų eglutės įžiebimo šventė su nuotaikingu spektakliu vaikams ir šventinių eglučių alėjos pristatymu.

Babtuose gruodžio 9 d. bus sekama „Žiemos pasaka“, kurios metu bus galima išvysti ir viduramžių pasiuntinių ugnies šou. Tuo šventė nesibaigs: savaitgalį po Babtų seniūnijos kaimelius, kuriuose bus įžiebiamos eglutės, keliaus šventinis traktoriukas. Kiek vėliau, gruodžio 17 ir 18 d., Samylų seniūnijoje rengiamos Kalėdų Senio važiuotuvės.

Šventės metu kviesime pasigrožėti ne tik puošnia aplinka.

Kulautuva gruodžio 9-ąją tituluoja eglutės nušvitimo švente. Jos metu gerą nuotaiką kurs „Linksmasis lagaminas“, nykštukas sportininkas, Kalėdų Senelis, veiks kulautuviečių pagamintų žibintų paroda. Tos pat dienos pavakarę – ir Ilgakiemio eglutės įžiebimo šventė „Vienose rogėse su žiema“, kurios programoje – lazerių šou, Kalėdų Senelis iliuzionistas su „Žiema“.

Ežerėlyje gruodžio 14 d. suplanuota ne tik seniūnijos Kalėdų eglutės, bet ir parko instaliacijų įžiebimo šventė. Kiek anksčiau, gruodžio 4 d., Lapių laisvalaikio salės prieigose nušvis visa eglučių alėja.

Snieguolė Navickienė/ Organizatorių nuotr. 

Paminėjome tik kelias eglučių įžiebimo šventes, tačiau skubame pabrėžti – visoms ruošiamasi su meile ir kūrybingai.

Pagarba tradicijoms

Kas yra adventas, kokios jo tradicijos ir kokie papročiai, taip pat primins visi pakaunės kultūros centrai ir laisvalaikio salės. Šventinę vakarų ir vakaronių nuotaiką kurs „Samylų senoliai”, Domeikavos vaikų folkloro ansamblis „Serbentėlė“, liaudiškos muzikos kapela „Domeikavos seklyčia“, folkloro kolektyvai „Griežlė“, „Piliarožė“, „Gadula“ ir kt.

Pakartos: pernai Tado Ivanausko Obelynės sodyba-memorialinis muziejus sugalvojo eksperimentą: pakvietė lankytojus atvykti Kūčių naktį, 23 valandą. Šiemet taip pat organizuojamos Kalėdų sutiktuvės. / Organizatorių nuotr.

Skirsis ir renginių tematika: vienuose skambės advento giesmės, kituose – dainos, trečiose bus rengiami žaidimų vakarai. Štai Voškonių laisvalaikio salės socialinių partnerių ir bendruomenės aktyvo bendrystės vakare „Gerumo glėbyje“ bus pinamas bendras advento vainikas.

Tiems, kurie dar nežino, kaip nusipinti advento vainiką ar stokoja idėjų, kaip papuošti namus šventėms, į pagalba ateis kultūros pakaunėje puoselėtojai. Štai Rokuose numatyta atidaryti bendruomenės parodą „Angelas“ ir surengti vainikų dirbtuves, o po kelių dienų – edukacinių užsiėmimų ciklą „Kalėdinių žaisliukų gamyba“.

Nugalėtoja: pernai konkurse gražiausia pripažinta Neveronių eglutė su Spragtuku. / D. Pimpės nuotr.

Linksmakalnyje taip pat bus galima pasimokyti gaminti dekoracijas įgyvendinant tvarumo idėjas. Vainiko pynimo edukacija numatyta ir Kačerginės mokykloje-daugiafunkciame centre. Lapėse vyks meduolių dekoravimo edukacija, o Užliedžiuose – edukacinis molio lipdymo rytmetys „Kalėdų eglutė“.

Stebina išradingumu

Iki Šv. Kalėdų Kauno rajone vyks beveik septynios dešimtys renginių. Be vakaronių ir koncertų, edukacijų ir susiėjimų prie arbatos puodelio, bus ir žiemos saulėgrįžos šventė Zapyškio pagrindinėje mokykloje, Ramučių kultūros centre – Kalėdų mugė, kurioje dalyvaus vietos bendruomenės nariai, užsiimantys smulkiaisiais amatais ar rankdarbiais.

Labai džiaugiamės, kai sulaukiame ne tik tradicinių, bet ir įvairių formų, stilių ir medžiagų eglučių.

Ilgakiemyje organizuojami net du konkursai: fotografijos „Mano žaliaskarė” ir laiško rašymo Kalėdų Seneliui.

„Šis laikotarpis išsiskiria renginių gausa, savo gyventojus ir svečius pradžiuginti pasirengusios visos seniūnijos. Tačiau, mano galva, svarbiausia – ne renginiai, o galimybė susitikti, pabendrauti, kartu smagiai praleisti laiką“, – pabrėžė L. Alsys.

Kviečia kurti

Kauno rajono savivaldybė šventinę nuotaiką kurti kviečia ir gyventojus, įstaigas, bendruomenes ir organizacijas. Kalėdų eglučių konkursas tampa tradicinis – šiemet jis organizuojamas jau trečią kartą.

Paulius Visockas / Organizatorių nuotr.

„Konkurso tikslas – paskatinti originaliai ir išradingai puošti eglutes savo lauko erdvėse ir taip paskleisti šventinę nuotaiką visame Kauno rajone. Labai džiaugiamės, kai dalyviai į šią užduotį žiūri kūrybiškai ir sulaukiame ne tik tradicinių, bet ir įvairių formų, stilių ir medžiagų eglučių.

Šiemet konkurse numatyta ir naujovių. Dalyviai bus skirstomi į dvi kategorijas: gyventojai ir organizacijos“, – sakė Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas.

Konkurso sąlygas Kauno rajono savivaldybė žada paskelbti gruodžio 5 d. „Kauno dienoje“, bet jau dabar verta pasukti galvas ir paieškoti originalių sprendimų. Kiekvienoje kategorijoje trys daugiausia balsų (patiktukų) surinkę dalyviai laimės piniginius prizus nuo 100 iki 300 eurų, o svarbiausia – visi konkurso dalyviai iki Trijų Karalių džiaugsis puošnia eglute.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilietis

Gaila, kad šie renginiai (vainikų pynimas) tik išrinktiesiems ...

Lukne

Tik Akademijoje niekas nevyksta. Taip giriama, taip aukstinama, kaip smagu, kaip gera gyventi, bet renginiu apgailetinai. Siek tiek pasidziaugem Contempo vasara, ir tai ne Akademijai aciu. Jokiu koncertu, spektakliu ar kt. Linksminkis pats.

ASTA

faina....malonu skaityti tokias geras naujienas,saunuoliai jus visi ,tiek organizatoriai,tiek ir dalyvaujantys,kuo geriausios sekmes,nauju ideju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS