Paroda, kviečianti sekti paskui pavasarį pažadinusias gerves | KaunoDiena.lt

PARODA, KVIEČIANTI SEKTI PASKUI PAVASARĮ PAŽADINUSIAS GERVES

"Parko galerijoje" vykstančioje dailininkės Inesos Antanauskienės asmeninėje parodoje "Pavasario siužetai" – iš vienos drobės į kitą plasnojantis, jausmingą pavasario istoriją pasakojantis gervių pulkas.

Vienintelis motyvas

Pavasario pradžia sietina su pulkais sugrįžtančių paukščių ir po padangę pasklindančiais jų balsais, žadinančiais gamtą iš žiemos miego. Vienos pirmųjų pavasario pranašių – gervės. Plačiais sparnais raižydamos dangų, savo klyksmu jos šlovina gyvybingumą, kviesdamos po žiemos apsnūdusią saulę sugrįžti ir savo šviesa bei šiluma apglėbti pievas, miškus, ridinėtis kalvomis, savo atspindžiais užpildyti upes ir ežerus.

Gervė tai – atsinaujinimo, gyvenimo džiaugsmo, meilės simbolis, todėl jos atvaizdą nuo Antikos iki šių laikų plačiai interpretuoja menininkai.

Gervės simbolis I.Antanauskienės drobėse – pagrindinis (ir vienintelis) kompozicijų elementas, kuriuo kuriamas meditatyvus, mįslingas naratyvas, nereikalaujantis iš žiūrovo greitos reakcijos, neskatinantis jo panirti į asmenines savo patirtis ieškant sąsajų su drobių siužetais ir nekviečiantis jo analizuoti paveiksluose persipinančių istorijų.

Priešingai, pasirinkusi vienintelį motyvą tapytoja siekia priartinti žiūrovą prie esmės. Menininkė paskatina jį sutelkti dėmesį, nesiblaškyti, nuraminti savo mintis ir įsižiūrėti į kiekvieną parodoje eksponuojamą drobę "čia ir dabar" akimirkoje.

Galbūt gali pasirodyti monotoniška (ir pačiai dailininkei, ir žiūrovui) kartoti tą patį motyvą daugelyje paveikslų. Tačiau gervės simbolis sietinas ne tik su įvairiomis prasmėmis. Žvelgiant į jos kūno struktūrą, proporcijas, plastiškumą, gracingumą, galima pastebėti daugybę galimybių kūrinyje ją pavaizduoti vis kitaip, atrandant ne tik naujus kompozicinius, tačiau ir raiškos aspektus.

Santūri dinamika

I.Antanauskienė nedaugžodžiauja rinkdamasi ne tik motyvus savo kūriniams, bet ir raiškos priemones, kuriomis kuria paveikų naratyvą drobėse.

Baltos ir juodos spalvų kontrastais, vietomis persimainančiais į subtilias pilkas dėmes yra sukuriama vaizdo dinamika. Gyvybingumo vaizduojamam motyvui suteikia ir potėpiai: spalvinės dėmės kuriamos keliais potėpių sluoksniais, išgaunant reljefišką paviršių, primenantį išsidarkiusių plunksnų faktūras.

Piešinys, spalvų ir faktūrų dermėje, šiek tiek pranyksta, susiniveliuoja, vietomis susilieja su fonu, kuriame erdvės pojūtis yra perteikiamas nutekančiais potėpiais. Kurdama skirtingus planus, gylio jausmą paveikslo erdvėje, menininkė kompozicijų monochromiškumą paįvairina šaltos, skaidrios žydros, o taip pat sodrios raudonos spalvų potėpiais. Keletoje kūrinių atsiranda ir samanų atspalvio dėmių, priartinančios žiūrovą prie žemiškesnės dimensijos.

Jausmų tėkmė

Visgi bendra paveikslų nuotaika leidžia nutolti nuo realybės ir mintimis sklęsti paskui drobėse vaizduojamas gerves, kurių tylus iškalbingumas lydi žiūrovą link savo jausmų, potyrių suvokimo.

Galbūt dar nežinoma kryptimi, nepažintomis dangaus platybėmis, tačiau visiškoje ramybėje. Gervė yra siejama su išmintimi, todėl ir žvelgiant į I.Antanauskienės drobes nesinori skubinti minčių tėkmės, ieškoti pavienių žodžių joms išreikšti. Norisi paveiksluose pastebėti detales, ant jų krintančios šviesos žaismę ar šešėlio sunkumą ir visa tai sujungti į jausmą, kuris kartais prisipildo ilgesnio, šviesaus liūdesio ar trapaus švelnumo. Kiekvieno žiūrovo žvilgsnis į dailininkės paveikslus pripildo juos skirtingų jausmų.


Kas? I.Antanauskienės kūrinių paroda "Pavasario siužetai".

Kur? "Parko galerijoje".

Kada? veikia iki gegužės 8 d.

GALERIJA

  • Paroda, kviečianti sekti paskui pavasarį pažadinusias gerves
Inesos Antanauskienės darbai
Gairės: undefined
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Nuostabus darbai , tokie gyvi , tikrai it sokantys skirtingomis natomis , stiprus ir emocingi pauksciai !

Ir sugebėk

taip išmuiluoti gerves,kad net nuplauti sunku..

Kaunas

kodel nieko neparasita ape autore

SUSIJUSIOS NAUJIENOS