Pasaulinę kultūros dieną aplankyti parodas ir ekspozicijas kviečia Kauno muziejai | KaunoDiena.lt

PASAULINĘ KULTŪROS DIENĄ APLANKYTI PARODAS IR EKSPOZICIJAS KVIEČIA KAUNO MUZIEJAI

  • 0

Kaip įprastai, ir šį penktadienį, Pasaulio kultūros dieną, Kauno mieste lankytojams atvertos visų muziejų durys.

Pažymėtina, jog 1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas Franklin Roosevelt ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Dabar ši diena paskelbta Pasaulio kultūros diena.

Šiuo metu daugiausia parodų, greta nuolatinių ekspozicijų, veikia Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje bei jo padaliniuose. Bent kelios šiame muziejuje surengtos užsienio autorių darbų parodos, apie kurias jau skelbė ELTA, yra susijusios su projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa.

Tačiau 2022-ieji Lietuvoje paskelbti ir Gyvūnų gerovės metais, primena Maironio lietuvių literatūros muziejus, kviesdamas aplankyti unikalią parodą, kuria siekiama šviesti visuomenę apie gyvūnų gerovės svarbą ir kurti jiems palankią aplinką.

„Nuo muziejaus fondų lentynų nukelti eksponatai, kurie liudija ypatingą rašytojų ir gyvūnijos pasaulio ryšį. Parodoje pristatomos nuotraukos, kuriose užfiksuoti rašytojai su jų mylimais augintiniais. Kai kurie buvo tokie svarbūs, kad tapo meno kūrinių įkvėpėjais ir personažais. Rašytoja Jurga Ivanauskaitė taip mylėjo kates ir angelus, kad jai skirtame skvere Vilniuje pastatytas ne įprastas paminklas, o katės skulptūra. Juozas Grušas savo namuose Žaliakalnyje sunkiais pokario metais augino ne tik vištas, bet ir karvutę. Jonas Avyžius savo apysakoje pasakoja apie ištikimą šeimos bičiulį Bardą, penkiolika metų savo buvimu šildžiusį širdis ir linksminusį nekaltomis išdaigomis. Romualdas Granauskas apysakoje „Kai reikės nebebūti“ taip pat prisimena savo ištikimąjį šunį, taikliai nusakydamas mūsų visų draugystės su gyvūnais esmę – tiesiog džiaugtis ir mėgautis vienas kito buvimu.

Šalia fotografijų eksponuojami ir meno kūriniai, suvenyrai, vaizduojantys gyvūnus, kurie puošė rašytojų namus, buvo dovanojami, teikė džiaugsmą ir nusiraminimą“, – pasakoja parodos rengėjos – jos kuratorė Audronė Meškauskaitė, dailininkė Inga Zamulskienė bei muziejininkė Virginija Paplauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS