Paveldo festivalio pabaiga – paslaptingoje Kauno tvirtovės piramidėje | KaunoDiena.lt

PAVELDO FESTIVALIO PABAIGA – PASLAPTINGOJE KAUNO TVIRTOVĖS PIRAMIDĖJE

  • 3

Mėnesį įvairiose Kauno tvirtovės vietose vykęs paveldo festivalis „Baterija“ jau šiandien kviečia miestiečius ir miesto svečius į paskutinį renginį.

Poetinis festivalio uždarymas vyks vingiuotu tvirtovės keliuku užkilus, Kėdainių gatvės viršuje – Vilijampolės ir Šilainių paribyje esančiame Linkuvos įtvirtinimų redute. Ši įtvirtinimų dalis įdomi tuo, jog nuo jos atsiveria viena įspūdingiausių panoramų, o kalno šlaitai suformuoti pakopomis, tad tai primena piramidę! Taip vietiniai dažnai šią vietą ir vadina.

„Paveldo festivalio metu jau „įsikrovė“ trys tvirtovės objektai. Tai Parako sandėlys Aukštuosiuose Šančiuose ir jo didysis brolis Fredoje, Bakanausko gatvėje. Taip pat festivalio metu atgijo kairioji kareivinių pusė III-ajame forte, o ir patį fortą pirmą kartą aplankė šimtai žmonių,“ – teigia festivalio organizatorius, VŠĮ Kauno tvirtovės parkas projektų vadovas Egidijus Bagdonas.

Ir dar kartelį priminė, jog „Baterijos „įsikrovė“, taip tarpsritinio paveldo festivalio organizatoriai vadiną procesą, kuomet apleistas erdves atranda kultūra: nuo klasikinės iki šiuolaikinės muzikos, šokio, meninės rezidencijos iki kino, audiovizualizacijos, šviesos ir kitų kūrybinių eksperimentų. Kiekvieną renginį lydi ir ekskursijos bei parodos, kuriose festivalio dalyviai susipažįsta ir su istoriniu Kauno tvirtovės kontekstu ir tuo, kaip pamažu šis paveldas pradedamas tvarkyti. „Kauno tvirtovė šiandien – parkas, kuriame telpa pačios įvairiausios iniciatyvos, kurios tik yra draugiškos kultūros paveldui ir gamtai,“ – teigia organizatoriai.

Festivalio „Baterija“ uždarymas šiandien vyks poetiškai – tai lyg atsvara karinei tvirtovės prigimčiai. Renginys „Baltoji trispalvė“ pakvies į Linkuvos įtvirtinimus (Kėdainių g. 23).

„Vyks trumpas pokalbis apie paslaptingą vietą – Linkuvos įtvirtinimus (kitoje ruožo vietoje – VIII-ojo forto tunelyje dar šį pavasarį vyko Pož(i)eminiai skaitymai, pritraukę nemažą būrį smalsuolių pasiklausyti poezijos). Džiaugiamės, jog šį rudenį poetizuosis ir ši vieta,“ – teigia renginio organizatoriai.

Taip pat renginio metu bus galima išvysti ir laikiną objektą – „Baltąją trispalvę“. „Atsisakant militaristinės materinės terminologijos bei ikonografijos apie pralaimėjimą, virš karinių objektų sodrios psichologinės - istorinės juodai raudonos rustikos iškeliamas didžiulis baltas, švarus ir naujas laukas kaip mistinis balto vėjo kūnas ar „Baltoji trispalvė“. Ta, kuri dar nepatyrė prizmės lašo lūžio, o talpindama pirminę grynos idėjos galią neša neužrašytus ir nespalvintus, bet tikrus burtus į eterį, bei skelbia kitokios pergalės metą“, – taip savo idėją pristato architektas, tapytojas Mantas Maziliauskas.

Renginio metu savo kūryba dalinsis poetai Aistis Žekevičius, Simonas Bernotas, Tadas Greičiūnas.

Renginio metu savo veiklas pristatys ir asociacijos „Kauno tvirtovė“, VIII forto ir Linkuvos įtvirtinimų įgula. Tai – savanoriška įgula, kurios narius vienija ne vien entuziazmas domėtis Kauno tvirtovės istorija, tačiau ją tvarkyti ir įveiklinti.

GALERIJA

  • Paveldo festivalio pabaiga – paslaptingoje Kauno tvirtovės piramidėje
  • Paveldo festivalio pabaiga – paslaptingoje Kauno tvirtovės piramidėje
  • Paveldo festivalio pabaiga – paslaptingoje Kauno tvirtovės piramidėje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mes

..o kas leidžia terlioti paveldą..?

Jonas

Nuo 16val.! Adresas - Kėdainių 23

Dainius

Tai negi sunku laiką parašyt, kada prasideda? Ar man dabar eiti nuo ryto budėti ir laukti, gal vakarop ir sulauksiu? Ar žiūrit, ką keverzojat??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS