Pažaislio festivalio kelionė po muzikos žvaigždynus | KaunoDiena.lt

PAŽAISLIO FESTIVALIO KELIONĖ PO MUZIKOS ŽVAIGŽDYNUS

Artėjant vasaros viduriui, XXVII sezoną įpusės ir Pažaislio muzikos festivalis. Du vidurvasario koncertai džiugins klausytojus naujomis pažintimis ir išskirtinėmis programomis.

Kelionė į žvaigždes

Liepos 12 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje Kauno miesto simfoninis orkestras, bendradarbiaudamas su Lichtenšteino Kunigaikštystėje įkurtu jaunųjų dainininkų rėmimo fondu SIAA pristatys publikai programą „Kelionė į žvaigždes“, kurioje skambės nuostabiausios uvertiūros, arijos ir ansambliai iš operų ir operečių. Dainuos fondo stipendininkai, puikiausi operos solistai, jau tvirtai žengiantys karjeros keliu: sopranas iš Vengrijos Brigitta Simon, Lichtenšteinui atstovaujantis sopranas Cassandra Wyss, mūsų tautiečiai mecosopranas Eglė Šidlauskaitė ir baritonas Šarūnas Šapalas, lenkų baritonas Szymonas Mechlińskis ir bosas iš tolimosios Pietų Afrikos Respublikos Msimelelo Mbali. Atlikėjams diriguos maestro Jonas Janulevičius.

Ne paslaptis – jauno muziko, norinčio atsidurti didžiojoje scenoje, laukia ilga ir sunki kelionė. Lichtenšteine 2006 m. įkurto fondo „sic itur ad astra (siaa)“ tikslas – padėti talentingiems dainininkams siekti profesionalios karjeros scenoje. Fondas remia dainininkus, finansuodamas koncertus tarptautinėse scenose ir sudarydamas jiems galimybių koncertuoti su garsiais orkestrais ir dirigentais. Džiugu stebėti sėkmingas fondo globojamų solistų keliones į žvaigždes – šiandien ne vienas jų jau gali pasigirti kylančia tarptautine karjera, puikiais pasirodymais Europos ir kitų šalių operos teatruose. Fondo solistai koncertavo Berlyno filharmonijoje, Vienos „Konzerthaus“, Maskvos Piotro Čaikovskio koncertų salėje, Sankt Peterburgo filharmonijoje, Latvijos nacionalinėje operoje.

Budapešte gimusi B.Simon muzikos mokslus pradėjo gimtojoje šalyje, vėliau mokėsi Vienos muzikos ir atlikimo menų universitete. Laimėjusi gausybę tarptautinių konkursų, operos scenoje ji debiutavo prieš dvylika metų. Dainininkė buvo Placido Domingo jaunųjų artistų programos narė, o po pandemijos jos karjera pasuko kiek egzotiška kryptimi – Kairo (Egiptas) operos teatro link.

C.Wyss – sėkmingai koncertų dainininkės ir pianistės karjeros keliu žengianti atlikėja. Jos rečitalių noriai klausosi prestižinių Lichtenšteino ir kitų šalių salių publika. Įdomu tai, kad dainininkės kelią ji pradėjo vedama kitos šio koncerto dalyvės – E.Šidlauskaitės.

Aksominio mecosoprano savininkė E.Šidlauskaitė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Milano Giuseppe'ės Verdi konservatorijos absolventė. Ji – ne vieno tarptautinio dainininkų konkurso laureatė ir prizininkė, tapusi prestižinio BBC „Cardiff Singer's of the World“ konkurso finalininke. Dainininkės karjera plėtojosi Milano italų operos trupėje, su kuria solistė gastroliavo Vokietijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje, vėliau – Freiburgo (Vokietija) operos teatre. Neseniai solistė debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, o šiuo metu Lietuvos ir užsienio teatrų ir muzikos festivalių klausytojai gali mėgautis spalvingais E.Šidlauskaitės vaidmenimis įvairiuose operos žanro spektakliuose.

Baritonas S.Mechlinskis – itin pageidaujamas svečias visos Europos operos teatrų scenose. Jo kuriami pagrindiniai vaidmenys lydimi sėkmės Suomijos nacionalinėje, Liono, Lenkijos nacionalinėje ir kitose operose, o ateities planai – dar įspūdingesni. Atlikėjo laukia sugrįžimas į prestižinį Glyndeburno festivalį, debiutai Milano „La Scala“, Glazgo ir Sevilijos operos teatruose.

M. Mbali karjerą pradėjo kaip savamokslis dainininkas, o šiuo metu yra vadinamas gimtojo regiono boso etalonu.

Š.Šapalas dainavimą studijavo ne tik gimtojoje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, bet ir Bratislavos muzikos akademijoje. Jo kuriamais vaidmenimis ir išraiškingu balsu džiaugiasi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, „Vilnius City Opera“ ir kitų teatrų klausytojai.

Pietų Afrikos scenose vienu geidžiamiausių bosų greitai tapęs M.Mbali karjerą pradėjo kaip savamokslis dainininkas, o šiuo metu yra vadinamas gimtojo regiono boso etalonu. Galybę prizų tarptautiniuose konkursuose pelnęs dainininkas prieš trejus metus tapo Londono nacionalinės operos studijos jaunųjų atlikėjų programos nariu ir nuo to laiko jo karjera sėkmingai klostosi ne tik gimtosios šalies, bet ir Europos scenose.

Prarasto laiko beieškant

Liepos 14 d. Kauno šv.Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje Pažaislio muzikos festivalio publikos lauks išskirtinis koncertas. Programą „Prarasto laiko beieškant“ jiems dovanos visame pasaulyje garsėjantis „Huelgas“ ansamblis iš Belgijos. Jau 50 metų Paulo van Nevelo šiuo metu vadovaujamas „Huelgas“ yra vienas garsiausių ansamblių, besispecializuojančių atliekti viduramžių ir Renesanso epochų polifoninę muziką. Kolektyvas visame pasaulyje gerai žinomas dėl išradingų programų, kritikai nuolat giria jį už gyvą ir novatorišką požiūrį į senąjį repertuarą. Ansamblis nuolat dalyvauja didžiausiuose senosios muzikos festivaliuose, kur dažnai koncertuoja – senovinėse koplyčiose, bažnyčiose ir vienuolynuose, taip savo koncertais tiesdamas tarpdisciplininį tiltą tarp architektūros ir polifonijos.

„Huelgas“ pasirodymams plojo tokių prestižinių meno centrų kaip „BBC Proms“ ar „Lincoln Center“ publika. Ansamblio parengtos programos grindžiamos giliomis viduramžių ir Renesanso epochų estetikos ir konceptualumo žiniomis. Jų išlaikomas aukštas atlikimo kokybės standartas – tarsi vizitinė ansamblio kortelė. Tai rodo ir vis dažnesnis šiuolaikinių kompozitorių siekis, kad būtent „Huelgas“ atliktų jų kūrinių premjeras.

Jau treti metai „Huelgas“ organizuoja savo festivalį. Sekminių metu vaizdingame Burgundijos Talanto kaime vykstantis festivalis suteikia daug erdvės muzikiniams eksperimentams, visiškai nežinomo aukščiausio lygio repertuaro pasirodymams ir interaktyviems susitikimams su publika. Festivalis skirtas tik vienam ansambliui, o tai yra absoliuti naujovė muzikos festivalių istorijoje.

Ansamblio diskografija itin turtinga: joje yra daugiau nei 100 išleistų plokštelių su XIII–XVII a. vokaline ir instrumentine muzika. Jos išleistos žymiausių įrašų kompanijų, tokių kaip „Sony Classical“, „Harmonia Mundi France“, „Deutsche Harmonia Mundi“ ir kt., o norint išvardyti visus kolektyvo pelnytus apdovanojimus prireiktų atskiro lapo.

Tad išgirsti „Huelgas“ ansamblį išties verta, nes kritikai apie šį kolektyvą kalba taip: „Huelgas“ skambesys – išskirtinis, garso grynumas – nepaprastas. Kiekvienas iš dvylikos balsų girdisi aiškiai ir tuo pat metu prisideda prie harmoningos simfonijos, kuri kartais tampa galinga, kartais – subtili ir visada – aistringa. „Huelgas“ skamba kaip dangus ir žemė kartu.“

Programą „Prarasto laiko beieškant“ sudaro dvi simbolinės dalys, kuriose aprašoma kelionė laiku: pirmoji dalis „Atgal į praeitį“ prasideda Johanno Sebastiano Bacho choralu ir veda klausytojus šimtmečiais atgal iki anonimo giesmės „Laudes regiae“, parašytos apie 800 m. Karolio Didžiojo karūnavimo iškilmėms. Antroji dalis, pavadinta „Iki ateities“, kviečia keliauti priešinga kryptimi – ji prasideda viduramžių muzika ir lydi klausytojus per įvairius muzikos stilius iki J.S.Bacho choralo.

„Huelgas“ ansamblio koncertas vienoje iš seniausių Kaune – Šv.Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje taps unikalia galimybe klausytojams iš naujo atrasti prarastą laiką, pamirštą muziką, o gal dar kažką daugiau  ir giliau.


Kas? Koncertas „Kelionė į žvaigždes“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 12 d. 18 val.


Kas? Koncertas „Prarasto laiko beieškant“.

Kur? Kauno šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje.

Kada? Liepos 14 d. 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS