Prancūzų fotomenininkas ieškojo permainų ženklų: atvyko fotografuoti Kauno | KaunoDiena.lt

PRANCŪZŲ FOTOMENININKAS IEŠKOJO PERMAINŲ ŽENKLŲ: ATVYKO FOTOGRAFUOTI KAUNO

  • 0

Pakviestas fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO po dešimtmečio fotografuoti Kauno grįžo garsus prancūzų fotografas Thierry Girard.

Beveik dvi savaites nešinas dideliu trikoju ir prie jo pritvirtinta vidutinio formato kamera, fotografas skersai išilgai naršė Kauno mikrorajonus. Meninės rezidencijos metu T.Girard fotografavo Kauno miesto vaizdus, kūrė žmonių portretus.

Neseniai 70-ąjį jubiliejų atšventęs T.Girard – fotografas iš Vakarų Prancūzijos. Jo kūryba grindžiama maršruto ir kelionės motyvais, apmąstant meninį miesto ir priemiesčio kraštovaizdžių vaizdavimą. Fotografas renkasi maršrutus, kuriuose yra istorinių, literatūrinių, meninių ar kultūrinių reikšmių.

1984 m. prancūzų fotomenininko darbai buvo apdovanoti Prancūzijos "Niépce" premija ("Le Prix Niépce"), kuri vainikavo daug žadančią karjeros pradžią ir leido jam surengti parodas Paryžiuje, buvusiuose Tokijo rūmuose ir Nacionaliniame fotografijos centre.

Pasak Virdžinijos universiteto (JAV) docento Ari J.Blatto, fotomenininkas T.Girard išgarsėjo kurdamas fotografines tikrovės vizijas, kurios mums primena, "kad net patys paprasčiausi ir niekuo neišsiskiriantys kraštovaizdžiai prisideda prie maūsų kolektyvinio vietos įsivaizdavimo".

Tema: sugrįžęs į Kauną T. Girard’as fiksavo per dešimtmetį neišvengiamai pasikeitusį miestą ir miestiečius. / K. Krinickaitės nuotr.

"Vengdamas istorinių miestų centrų, vaizdingų kaimų vaizdų ir kitų lankytinų vietų, dėl kurių verta padaryti lankstą, pasak "Michelin" gido, tačiau mieliau rinkdamasis mažiau išvažinėtus kelius į vietas, pasižyminčias praeities ir dabarties susiliejimu, dažnai esančias kažkur už įprasto kelio, T.Girard tyrinėja vietas, kurios kitu atveju paliktų mus abejingus, bet kurios, kaip rodo jo fotografijos, galbūt turi daugiau istorijų, nei gali pasirodyti iš pradžių", – 2019 m. apie T.Girard kūrybą rašė A.J.Blattas.

Prieš dešimtį metų fotomenininkas jau lankėsi Kaune. KAUNAS PHOTO ilgalaikiai partneriai: asociacija-leidykla "Diaphane" ir festivalis "Photaumnales" (Bovė, Prancūzija) daug metų vykdė projektą "Kelionės tikslas – Europa", kurio kontekste siuntė fotografus skristi į skirtingus miestus iš pigių skrydžių Bovė oro uosto. 2011 m. fotografui T.Girard teko kelionė, kurios tikslas buvo Kaunas.

Tuomet atvykęs menininkas didelio ir vidutinio formato kamerų žvilgsniuose atvaizdavo Kauną kaip jauną, džiaugsmingą miestą, kurio portretai, žmogiški peizažai ir urbanistiniai sluoksniai buvo jautriai sujungti į vieną vasaros sapną.

Kuratorių Fredo Boucherio ir Mindaugo Kavaliausko kvietimu, T.Girard po dešimties metų pertraukos vėl dokumentavo Kauną, šįkart turėdamas laiko pakitusį miestą atrasti iš naujo.

GALERIJA

  • Prancūzų fotomenininkas ieškojo permainų ženklų: atvyko fotografuoti Kauno
K. Krinickaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS