Reveransas Kauno tapytojų mokytojui | KaunoDiena.lt

REVERANSAS KAUNO TAPYTOJŲ MOKYTOJUI

  • 0

Vienu metu net keliomis parodomis Kauno menininkų bendruomenė pagerbs žymaus dailininko, be kurio neįsivaizduojama naujausių laikų Lietuvos tapybos istorija, Arūno Vaitkūno (1956–2005) atminimą.

Autoritetas ir įkvėpėjas

Galerijoje "M2" ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto (VDA KF) galerijoje "Studija" šiandien atidarytos parodos iš serijos "Šiandien prieš vakar".

Sykiu paminimas ir VDA KF Tapybos studijos (dabar Tapybos katedra) 20-metis, kuriai dešimtmetį (1995–2005) vadovavo A.Vaitkūnas.

Parodų serijos "Šiandien prieš vakar" kuratorės Jovitos Aukštikalnytės-Varkulevičienės teigimu, rengti parodas, kurių ašis yra A.Vaitkūnas, nėra paprasta.

"Tai didelė atsakomybė. Buvau jo studentė, todėl noriu atrasti žodžių, kurie taikliai įvardytų jo palikimą mums, jo mokiniams. O paliko daug. Atmintyje iškyla pokalbių nuotrupos, kuriose tarsi tinkama nata suskamba jam būdinga intonacija parinkti žodžiai apie tapybą: tapybos procesas, tapybinė situacija, tapybos santykis", – sako ji.

Dailininkės pastebėjimu, A.Vaitkūnas buvo ne tik idėjinis vadas edukacinėje aplinkoje. Jo nuomonė bei vertinimas buvo aktualūs ir už jos ribų. "Dėstytojo požiūris į tapybą ir autoritetas padarė didelę įtaką daugeliui jo studentų. Vieni sekė A.Vaitkūno formuojamos tapybos idėjomis, kiti tai transformavo į skirtingas vizualines, įvairių medijų raiškas", – pasakoja J.Aukštikalnytė-Varkulevičienė.

Šios parodos nesąs vien tik pagarbus mokytojo paminėjimas – tai, anot kuratorės, ir bandymas sujungti būtąjį bei esamąjį laiką viename taške, déja vu.

"Parodos "Šiandien prieš vakar" pasakoja apie laiką, nuolatinę gyvenimo procesų kaitą, tapybos santykį, mokytojo ir jo mokinių ryšį. Visi parodų dalyviai vienaip ar kitaip yra siejami bendros patirties, vietos ir laiko saitais", – pastebi J.Aukštikalnytė-Varkulevičienėā.

A.Vaitkūno idėjos išliko svarbios ir dabar. Todėl parodose pristatomi ne tik buvusių jo studentų kūriniai, bet ir vėliau VDA KF Tapybos studiją baigusių studentų darbai. Tai šiuolaikinė tapyba ir tapybos formos, kurios varijuoja nuo ekspresyvios iki konceptualios tapybos, tarpdisciplininiai menai, kurie atsispiria nuo tapybinio mąstymo pamatų, puoselėtų ir tapytojo A.Vaitkūno.

"A.Vaitkūno tapyba, anuomet išsakytos mintys yra "čia ir dabar", kaip neblėstantys, ryškūs atminties blyksniai, apgaubiantys mūsų šiandieną", – pastebi J.Aukštikalnytė-Varkulevičienė.

Parodos galerijoje "M2" dalyviai: Aistė Dabkevičiūtė, Laura Steponavičiūtė, Neringa Štaraitienė, Sigita Dabulskytė, Donara Manukian, Gytautas Balkevičius, J.Aukštikalnytė-Varkulevičienė. VDA KF galerijoje pristatomi Romano Averincevo ir Edvino Klimo kūriniai.

Dar nematyti kūriniai

Rugsėjo 2 d. 17 val. Kauno paveikslų galerijoje atidaroma A.Vaitkūno retrospektyva "Tapybos principas", skirta paminėti dailininko 60-ąsias gimimo metines.

Tarp garsiausių A.Vaitkūno kūrinių žiūrovai išvys ir niekada anksčiau viešai nerodytus dailininko darbus. Parodos atidarymo metu bus pristatytas leidinys "Bloknotas tapytojams" (sudarytoja – Aušra Barzdukaitė-Vaitkūnienė).

Parodoje "Tapybos principas" eksponuojami 35 darbai, apimantys laiką nuo 1982 iki 2004 m., dailininko sukurti jo sodyboje Margionyse.

Ekspozicija sugrupuota į tris dalis, kurių kiekviena turi savo apibrėžtį, nusakytą A.Vaitkūno pamąstymu apie tapybą. Kai kurios sentencijos yra datuotos, kitos – ne. Trys ekspozicijos dalys tarpusavyje siejasi atsikartojančiomis temomis ir motyvais, kuriuos, transformuotus, kitos raiškos įdomu atsekti tapytojo kūrybos tarpsniuose.

Rengiant parodą buvo remtasi fotografine ir dokumentine medžiaga. Darbai išdėstyti būtent taip, kaip pats dailininkas, būdamas gyvas ir pristatydamas savo personalines parodas, eksponavo.

Parodos kuratorės A.Barzdukaitės-Vaitkūnienės teigimu, "mąstant ir kalbant apie tapybos principą, neatsiejamai jungiasi gyvenimo principas ir juose abiejuose kaip galingas, nenutrūkstamas srautas mus neša viltis, meilė, tiesa. Tai srautas, kuriame negali būti nieko sugalvota ar dirbtina. Kaip sakė A.Vaitkūnas: "Ypač nepatinka mene "padarymas". Padarymas paveikslo, padarymas skulptūros, padarymas idėjos, etc. Paveikslas, kaip ir medis, turi natūraliai išaugti. Jei medis neauga, kaltas ne tiek jis, kiek gal žemė ar vieta, kurioje auga. Žodžiu, reikia paruošti dirvą..." (1988 11 13).

Kūrybos pliūpsniai

Šios parodos – tęstinio Dailininkų sąjungos galerijos projekto "Meistrai ir mokiniai" dalis. Projektas dedikuojamas išskirtiniams lietuvių menininkams-pedagogams, siekiant užtikrinti jų kūrybos sklaidą, paskatinti naują jos kritinį įvertinimą pedagoginės veiklos kontekste, įvertinant nuopelnus meno mokyklos raidai. Siekiama įvardyti profesionalaus lietuviškojo meno tapatybės bruožus, atsekti tam tikrų meno istorijos etapų genealogiją, reprezentuoti tradicijos raidą ir jos atgarsius šiuolaikiniame mene.

Dar viena šio projekto dalis – A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje veikianti paroda, kurioje pristatoma Agnės Liškauskienės, Lino Jurčiukonio, Kristinos Jatautaitės, Julijos Gleixner, Ausmos Bankauskaitės kūryba. VDU menų galerijoje "101" pristatomi Almos Veiverytės, Dalios Dūdaitės, Justės Svirskaitės kūriniai.

"Meno parke" šiandien atidaryta paroda pristato Luko Kolmogorcevo, Sauliaus Paliuko, Jūratės Jarulytės, Povilo Ramanausko, Mildos Gailiūtės, Rosandos Sorakaitės, Igno Gleixner, Giedriaus Zauros, Gintarės Marčiulaitytės, Daivos Jasukaitytės, Simonos Lukoševičiūtės, Agnės Jonkutės, Linos Mikalauskienės kūrybą. Rugsėjo 8 d. 18 val. galerijoje bus atidaryta Giedrės Bankauskaitės-Dapkuvienės, Akvilės Linkevičienės, Monikos Adomavičiūtės, Mildos Šležaitės-Staninienės kūrinių paroda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS