Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje | KaunoDiena.lt

SPEKTAKLYJE „RYŠYS“ – GYVENIMO IR VILTIES LIUDIJIMAS MIRTIES AKIVAIZDOJE

  • 0

Netradicinį sezoną Nacionalinis Kauno dramos teatras siūlo dar vieną netradicinę premjerą. Jaunos režisierės Agnijos Leonovos spektaklis "Ryšys" pagal rusų dramaturgo Kirilo Fokino pjesę – tai spektaklio su mokslinės fantastikos elementais interpretacija, skirta rodyti ekrane.

Beieškant kontakto

Kūrinys nukelia į atvirą kosmosą, kuriame, sprogus laivui, atsiduria penki astronautai, vienas nuo kito tolstantys 16 000 km/val. greičiu. Vieninteliai jiems likę dalykai – radijo ryšys, ribotas deguonies kiekis ir suvokimas, kad niekas nespės jų išgelbėti. Spektaklis "Ryšys" – tai gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje, kai ryšys tampa vienintele vilties palaikymo priemone.

Anot režisierės, spektaklio idėja gimė vienoje iš "Zoom" repeticijų, nes bendravimo nuotoliniu būdu būsena primena Ray Bradbury apsakymą "Kaleidoskopas". Jo herojai – astronautai, po vieną išsibarstę atvirame kosmose, bando užmegzti ryšį, – kaip ir žmonės prie kompiuterių, mezgantys ryšį ir virtualųjį kontaktą.

"Šią idėją pasiūliau dramaturgui Kirilui Fokinui, kurį, kaip ir mane, domina ateities temos. Inspiruotas R.Bradbury apsakymo, Kirilas parašė dramaturgiją savo stiliumi, sukūrė veikėjus ir vėliau tą pjesę vystėme iki visaverčio kūrinio", – idėjos gimimo akimirkomis dalijasi režisierė.

Nūdienos paralelės

„Ryšys“ – tai gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje, kai ryšys tampa vienintele vilties palaikymo priemone.

Vis daugiau kūrėjų, taip pat ir teatro, sėkmingai panaudoja mokslinę literatūrą, fantastikos žanro scenarijus. A.Leonova, pastaruoju metu dirbanti prie virtualiosios realybės teatro kūrinių, ir ankstesniuose savo pastatymuose "Tinklas" bei "Sapiens" naudojo naująsias technologijas, nagrinėjo interneto ir skaitmenizacijos poveikį, galimybes ir įtaką individui.

"Manau, kad realybė su menu visą laiką nors kiek susijusi. Dabar, kai Elonas Muskas pradėjo kreipti visą pasaulį link Marso užkariavimo, atsiranda naujų serialų, filmų apie Marsą ir kosmosą. Žmonių, susidomėjusių kosmoso tematika, laukas – stiprus. "Ryšyje" netgi yra personažų, kurie – tarsi dabartinių pasaulio veikėjų prototipai. Pavyzdžiui, Žaklin Pak V spektaklyje yra pirmo žmogaus, užkariavusio Marsą, palikuonė. Ji mini savo protėvį – žmogų, kuris sukūrė visą Marso kolonizavimo idėją, – galima įsivaizduoti, kad tai E.Musko prototipas", – aktualizuoja režisierė.

Nepaisant dominuojančios kosmoso temos, šiuo spektakliu kūrėja kalba apie žmogiškąjį ryšį. Režisierė akcentuoja: "Ryšys yra svarbiausia, kas liko spektaklio veikėjams, atsidūrusiems atvirame kosmose. Iš esmės, mes taip pat esame tokie astronautai, kiekvienas skrendantis savo kosmose, erdvėje ir bandantis užmegzti ryšį, surasti prasmę, tai, kas kiekvienam iš mūsų yra svarbu. Palaikyti vienam kitą, ieškoti žmogiškumo bendraujant. Nesvarbu, ar darbe, ar šeimoje, egzistenciškai mums reikalingas ryšys. Labai džiaugiuosi, kad repetuojant ir dirbant prie spektaklio pavyko sukurti pasitikėjimą tarp aktorių. Buvo jaučiama didelė tarpusavio pagarba ir palaikymas."

Metas eksperimentuoti

Įgyvendinti spektaklį susibūrė didžiulė menininkų kompanija: kompozitorius Andrius Šiurys, scenografė ir kostiumų dailininkė Irina Komissarova, vaizdo menininkas Artis Dzervė (Latvija), režisierės asistentė Jurgita Rudėnaitė.

Dalis spektaklio scenų buvo nufilmuota skirtingose vietose ankstyvą rudenį. Vienas iš filmavimų vyko Molėtų astronomijos observatorijoje. "Labai svarbu pabrėžti, kad tai, ką mes pristatysime publikai, nėra kinas, nors spektaklis yra montuojamas. Scenoje jį taip pat būtų papildę vaizdo intarpai, tam tikros scenos. Premjera, kurią parodysime kovo mėnesį, yra karantininio teatro vaisius, rezultatas to, kaip teatras prisitaiko prie virtualybės. Pasilikome ir idėją, kaip šį kūrinį bus galima realizuoti scenoje ateityje. Dabar eksperimentuojame. Aš netgi pradėjau nebebijoti rezultato. Toks laikmetis: daug suvaržymų, bet turime laivę eksperimentams ir bandymams."

"Ryšyje" vaidina skirtingų kartų aktoriai – išvysime Nijolę Lepeškaitę, Kamilę Lebedytę, Martyną Gedvilaitę, Andrių Alešiūną, Arūną Stanionį, Gintautą Bejerį, o filmuotuose epizoduose – Egidijų Stanciką, Andrių Gaučą, Povilą Jatkevičių, Ričardą Vitkaitį.

Kelionė po atvirą kosmosą ne tik veikėjus, bet ir žiūrovus įtrauks į futuristinį mokslinės fantastikos pasaulį (sci-fi). Spektaklis adresuojamas besidomintiems moksline fantastika, šiandiena. Labai stipri mirties tematika – didžiausia žmonijos paslaptis šiame kūrinyje, dėl to jis tampa bendražmogiškas, nes tai amžina tema.

Premjera, pritaikyta specialiai internetui, – kovo 19, 23, 27 d. 20 val.

GALERIJA

  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
  • Spektaklyje „Ryšys“ – gyvenimo ir vilties liudijimas mirties akivaizdoje
NKDT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS