Tarptautiniame konkurse „Gaidų išdaigos 2024“ varžysis jaunieji atlikėjai | KaunoDiena.lt

TARPTAUTINIAME KONKURSE „GAIDŲ IŠDAIGOS 2024“ VARŽYSIS JAUNIEJI ATLIKĖJAI

  • 0

2024 m. vasario 23 d., 11 val., Kauno 1-ojoje muzikos mokykloje įvyks antrasis tarptautinis tradicinių muzikos instrumentų jaunųjų atlikėjų konkursas „Gaidų išdaigos“, kurį organizuoja Kauno miesto savivaldybė ir Kauno tautinės kultūros centras. Antrus metus vyksiančiame konkurse šiemet dalyvaus per 50 dalyvių – solistų ir ansamblių – iš Lietuvos bei užsienio.

Konkurso „Gaidų išdaigos“ tikslas – populiarinti Lietuvos ir užsienio šalių tradicinius muzikos instrumentus, atskleisti jaunųjų atlikėjų talentą, skatinti jų muzikinę saviraišką, ugdyti grojimo meistriškumą, artistiškumą, sceninę kultūrą.

Konkursas „Gaidų išdaigos“ išsiskiria iš kitų panašaus tipo renginių tuo, jog yra tarptautinis – siekia puoselėti ryšius tarp šalies ir užsienio muzikos bei meno mokyklų, kultūros centrų, neformalaus švietimo ugdymo įstaigų, plėtoti pedagogų bendradarbiavimą, dalintis profesine patirtimi.

Šių metų konkurse žaismingas gaidas klausytojams dovanos atlikėjai iš Kauno, Pasvalio, Skriaudžių, Veiverių, Naujosios Akmenės, Eržvilko, Kaišiadorių, Kelmės. Netrūks ir dalyvių iš kaimyninių šalių – konkurse pasirodys solistai ir ansambliai iš Seinų lietuvių namų (Lenkija), Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos (Lenkija), Punsko savivaldybės I laipsnio muzikos mokyklos (Lenkija), Latgalės muzikos ir meno vidurinės mokyklos (Latvija), Vidžemės Jūrmalos muzikos ir meno mokyklos (Latvija) ir Limbažių kultūros namų (Latvija).

Kauno tautinės kultūros centro nuotr.

Nors konkursas „Gaidų išdaigos“ debiutavo tik praeitais metais, tačiau, sulaukęs nemažo susidomėjimo, išsiplėtė ir pasipildė nauja dalyvių grupe: nuo šiol konkurse išvysime ne tik instrumentą įvaldžiusius solistus, bet ir instrumentinius ansamblius. Iš viso šiais metais sulaukta 53 dalyvių paraiškų – 34 solistų ir 19 ansamblių.

Kauno tautinės kultūros centro nuotr.

Visus konkurso dalyvius vertins kompetentinga komisija, sudaryta iš tradicinės muzikos profesionalų, kuri atsižvelgs į parodytos programos meistriškumą, muzikalumą, atlikėjo pademonstruotą artistiškumą ir sceninę kultūrą. Labiausiai komisiją sužavėję dalyviai negrįš namo tuščiomis – laureatų laukia GRND PRIX, I, II, III laipsnio diplomai bei specialūs prizai.

Kauno tautinės kultūros centro nuotr.

Pabrėžtina, jog kūriniai turi būti atliekami tradiciniu stiliumi ir instrumentais. Konkurso dalyviai pasirinktus kūrinius gali atlikti tradicinėmis kanklėmis, kanelėmis, kantelėmis, kuoklėmis, tradiciniais pučiamaisiais instrumentais, cimbolais, armonikomis, bandonijomis, smuikais, skudučiais.

Šie ir kiti tradiciniai instrumentai žaismingai atgys vaikų ir jaunimo rankose jau vasario 23 d. Apsilankyti finaliniame konkurso renginyje verta ne tik muzikos ekspertams, atlikėjams, bet ir visiems, norintiems artimiau susipažinti su lietuvių ir kitų tautų liaudies kūryba.

GALERIJA

  • Tarptautiniame konkurse „Gaidų išdaigos 2024“ varžysis jaunieji atlikėjai
  • Tarptautiniame konkurse „Gaidų išdaigos 2024“ varžysis jaunieji atlikėjai
  • Tarptautiniame konkurse „Gaidų išdaigos 2024“ varžysis jaunieji atlikėjai
Kauno tautinės kultūros centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS