Turkų menininko kūriniuose – linijų ir šešėlių virpesiai | KaunoDiena.lt

TURKŲ MENININKO KŪRINIUOSE – LINIJŲ IR ŠEŠĖLIŲ VIRPESIAI

  • 0

Kaune pristatoma Izmire gyvenančio Cetino Erokay kūryba – geometrizuoti šiuolaikinio grafinio dizaino pavyzdžiai.

Į meno pasaulį C.Erokay atėjo aplinkkeliais. Ege universiteto Ekonomikos ir Komercijos fakultete magistro laipsnį įgijęs, viešosios komunikacijos ekspertas piešimo mokėsi privačiai pas profesorių dr. Muside Icmeli ir Mahmutą Dincerį. Žinomų pedagogų patirtis C.Erokay įtraukė į meno pasaulį, skatino nuolat tobulinti savo įgūdžius, išmėginti naujas technikas.

C.Erokay dirba grafinio dizaino srityje – 1982 m. sukūrė plakatą IV tarptautiniam Izmiro filmų festivaliui. Jo tapybos kūriniai apdovanoti pagrindiniu prizu "Selcuh YASAR" festivalyje. 1998-aisiais jo grafikos darbai puikiai įvertinti Tarptautiniame Niujorko festivalyje. Menininko darbai paskelbti knygoje "Geriausi pasaulio darbai", buvo eksponuojami personalinėse ir grupinėse parodose Vijanoje, Romoje, Lilyje, Pekine, Niujorke, Tbilisyje, Portugalijoje, Turkijoje ir Lietuvoje.

C.Erokay yra Eurazijos pasaulinės organizacijos EWN Vijinoje narys, Turkijos padalinio pirmininkas. 2013 m. menininkas pakviestas į Kuveitą kaip Turkijos garbės pilietis – buvo atsakingas už šiuolaikinio meno, skirto Arabų meno konferencijai, ekspoziciją.

Asociacija IAF ANIMA MUNDI ir VšĮ "Gabrielės meno galerija" organizuojamoje parodoje Turkijos menininkas pristato geometrizuotų šiuolaikinio grafinio dizaino kūrinius. Išgrynintos spalvos, aiški formų geometrija sukuria estetizuotus vaizdinius, kuriais dailininkas išreiškia savąją pasaulio sampratą.

Dailininko darbuose didžiausias dėmesys skiriamas linijos, formos, spalvos vienovei sukurti ir išgryninti. Juoda, pilka, mėlyna ir jų atspalviai išryškina erdvės, lango į pasaulį metaforą, itin dažną dailininko darbuose, emocinį santykį su laiko ženklais ir šešėliais.

Ženklas ir spalva sudaro C.Erokay vizualinė kalbos pagrindą, jo darbų centrą, kurį autorius niuansuoja pasitelkdamas dekoratyvias formas ir savo mėgstamas spalvas. Daugelyje C.Erokay kūrinių kartojasi geometrizuoto kvadrato formos principas, kinta vizualūs niuansai, spalviniai deriniai, tačiau išlieka jiems būdingas griežtumas, pasikartojantis nišos ir lango į aplinką, pasaulį, o galbūt į savo vidinį "aš" motyvas. Kintantis linijų spalvų komponavimas rodo emocines vaizdo slinktis.


Kas: C.Erokay parodos "Laiko šešėliai" atidarymas.

Kur: Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52).

Kada: balandžio 10 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS