Vaikų stovykloje – idėjos miestelio ateičiai | KaunoDiena.lt

VAIKŲ STOVYKLOJE – IDĖJOS MIESTELIO ATEIČIAI

  • 0

Koncertų salės, teatro, rampos riedlentininkams projektavimas, pažintis su įdomiais Čekiškės architetūriniais objektais ir kitomis seniūnijos įdomybėmis. Visa tai siūlyta vasarą miestelyje vykusioje "Kaunas 2022" programos "Dizainas laimei" ir edukacinių dirbtuvių "200M2" surengtoje vaikų stovykloje.

Visiems prieinama aplinka

Programa "Dizainas laimei" siekia užsiauginti Kauno ir Kauno rajono gyventojų kartą, kuri suprastų šios programos koncepciją – trumpai tariant, žinotų, kodėl ir kaip projektuoti visiems prieinamą aplinką.

"Norėjosi pradėti nuo artimų, pažįstamų ir pasiilgtų vietų – iš Čekiškės kilę mano tėvai", – savaitę trukusios stovyklos priešistorę prisiminė programos "Dizainas laimei" kuratorė, architektūros ir kūrybinių industrijų specialistė Jūratė Tutlytė.

Dalyvauti stovykloje kviesti ne tik vietos gyventojai, bet ir tie kauniečiai, kurie atostogauja Čekiškėje ar jos apylinkėse. Taip surinkta itin mišri dvidešimties dalyvių grupė, kurią sudarė 6–12 metų vaikai, buvo ir kiek vyresnių savanorių bei pagalbininkų būrys, sudarytas iš artimųjų, giminaičių ir tėvų. Čekiškės laisvalaikio salė tapo stovyklos štabu.

Nepamiršo neįgaliųjų

Edukacinių dirbtuvių "200M2" atstovai su vaikais projektavo tai, ko, vaikų nuomone, Čekiškei trūksta. Tarp pasiūlytų ir išgvildentų idėjų – teatras, koncertų salė, sušių restoranėlis, rampa riedlentininkams, automobilių stovėjimo aikštelė, suoliukai pasisėdėti, baseinas. "Labai smagu, kad beveik visi vaikai apmąstė savo idėjų pritaikymą neįgaliesiems", – komentavo J.Tutlytė.

Dalyvavimas tokioje stovykloje nebūtinai įkvepia ateityje pasirinkti architekto ar objektų dizainerio profesiją, bet moko atidžiau žvelgti į gyvenamąją aplinką.

Tarp kitų stovyklos užsiėmimų – ekologinio ūkio mieste projektavimas. Kirmėlių ūkis ir robotų prižiūrimos vištos – tik pora iš daugelio idėjų, kurias apmąstė stovyklos dalyviai. Su stovyklos dalyvių idėjomis susipažinęs Čekiškės seniūnas Mečislovas Zavedskas pripažino, kad kai kuriuos projektus išties galima įgyvendinti.

Pasak J.Tutlytės, dalyvavimas tokioje stovykloje nebūtinai įkvepia ateityje pasirinkti architekto ar objektų dizainerio profesiją, bet moko atidžiau pažvelgti į gyvenamąją aplinką, taip pat padeda lavinti įvairius kūrybinius įgūdžius, dirbti komandoje su labai skirtingais žmonėmis: "Konfliktų buvo, bet mokėmės juos spręsti, atsiprašyti ir toliau leisti laiką kartu."

Toliau dirbs kartu

1617 m. iškilusi, XIX a. po gaisro atstatyta Čekiškės Švč.Trejybės bažnyčia – viena seniausių veikiančių Kauno rajone. Į šį istorinį pastatą stovyklautojus pakvietė klebonas Gintautas Kabašinskas. J.Tutlytė džiaugėsi sutapimu, kai su stovyklos dalyviais atėjus apžiūrėti miestelio sinagogos, į ją parengiamiesiems darbams atvyko darbininkai. "Taigi turėjome galimybę žvilgtelėti į jos vidų, kartu stovyklos dalyvius supažindinti su žydų istorija Lietuvoje", – apie vaikus sujaudinusią patirtį pasakojo programos "Dizainas laimei" kuratorė.

Naujiena daugeliui buvo ir pažintis su bitininkyste Juliaus Tovtkevičiaus sodyboje. Vaikai domėjosi, kaip sukamas medus, ir jo ragavo. Pietauti stovyklautojai vykdavo į medžių apsuptą kaimo turizmo sodybą "Dvarelis" Kilovos kaime. Taip sodyba pavadinta neatsitiktinai – kadaise čia iš tiesų stovėjo dvarelis.

Projekto partneriais tapti "200M2" komanda pakviesta neatsitiktinai – nuolat su socialiniais projektais dirbantys, daug dėmesio mažiesiems skiriantys jos nariai pavasarį dalyvavo Kaune rengtose dirbtuvėse "Dizainas visiems", kurias vedė organizacijos "Design for All Europe" (EIDD) ambasadorius Pete’as Kercheris. "200M2" darbavosi ir su tarptautinės jaunimo stovyklos "100 pirmų kartų", "Kaunas 2022" inciatyva surengtos liepą, dalyviais. "Neabejoju, kad ir toliau dirbsime kartu",– partneryste džiaugėsi J.Tutlytė.

"Garsas apie stovyklą spėjo pasklisti – kasdien ateidavo vis daugiau vaikų", – tai, kad vis dar kuo puikiausiai veikia tradicinė komunikacijos priemonė – iš lūpų į lūpas, pastebėjo pašnekovė. Nemokamos stovyklos vietos idėją numatoma plėtoti ir kitose Kauno rajono gyvenvietėse. "Žinoma, norėtųsi grįžti ir į Čekiškę tęsti jau pradėtų iniciatyvų", – prisipažino "Dizainas laimei" kuratorė ir pridėjo, kad būtų įdomu sulaukti pasiūlymų, idėjų apie tai, kur ateityje galėtų nukeliauti "Dizaino laimei" stovykla. Pasiūlymus galima siųsti adresu: info@kaunas2022.eu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS