Vokietijoje – lietuvių mitologijos ženklai | KaunoDiena.lt

VOKIETIJOJE – LIETUVIŲ MITOLOGIJOS ŽENKLAI

  • 0

Dešimtmetį trunkantį Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities (Vokietija) bendradarbiavimą vainikavo meninis projektas – Hiutenfelde veikiančios Vasario 16-osios gimnazijos parke atidaryta medinių skulptūrų alėja, kurioje atsispindi lietuvių ir vokiečių mitologija.

Mitologinio tako pristatymo iškilmės sutapo su vietos bendruomenės smagiai švenčiamomis Joninėmis. Į renginį atvyko ir vicemerės Ramintos Popovienės vadovaujama Kauno rajono savivaldybės delegacija. Šventei papildomo žavesio suteikė Neveronių laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Viešia“ (vadovė Jolanta Balnytė). Neveroniškiai ne tik koncertavo, bet ir demonstravo įvairių Lietuvos regionų tautinius kostiumus.

„Tikiu, kad tai bus ne tik mėgstama bendruomenės poilsio vieta, bet ir edukacinė priemonė, padėsianti geriau pažinti lietuvių ir vokiečių tautosaką“, – kalbėjo vicemerė.

Raminta Popovienė / Organizatorių nuotr.

Skulptūrų alėją sumanė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, idėją aktyviai palaikė Bergštrasės apskrities vadovas Christianas Engelhardtas. Projektą finansavo Kauno rajono savivaldybė, o įgyvendino žinomas medžio skulptorius Raimondas Uždravis su kolegomis Sauliumi Jociu, Vidu Nugaru, Gintautu Tručinsku ir Algirdu Vaištaru. Nemažai organizacinių darbų teko ir Linos Misiukevičienės vadovaujamai Kauno regiono plėtros agentūrai.

Tikiu, kad tai bus ne tik mėgstama bendruomenės poilsio vieta, bet ir edukacinė priemonė, padėsianti geriau pažinti lietuvių ir vokiečių tautosaką.

Tautodailininkai plenero metu išdrožė penkis suolelius-skulptūras. Trys jų įkūnija lietuviškas pasakas: „Dvylika brolių, juodvarniais lankstančių“, „Vilko bajorystė“ ir „Sužeistas vėjas“. Dar dvi išdrožtos pagal brolių Grimų pasakas „Jonukas ir Grytutė“ ir „Rumpelstilkskin“.

1950 m. Renhofo pilyje įkurta Vasario 16-osios gimnazija buvo prieglobstis ir lietuvybės židinys Antrojo pasaulinio karo po pasaulį išblaškytiems vaikams. Keičiantis istorinėms aplinkybėms, mokyklos tikslas visuomet išliko toks pats – suteikti išeivijoje gyvenantiems lietuvių kilmės vaikams sąlygas išsaugoti lietuvišką tapatybę, puoselėti tradicijas, kultūrą. Mokyklą visą laiką globojo Vokietijos valdžios institucijos.

Prie Vasario 16-osios gimnazijos išsaugojimo, mokymosi aplinkos gerinimo aktyviai prisideda ir Kauno rajono savivaldybė. Gimnazijoje apsilankę savivaldybės atstovai mokyklai dovanojo vaizdo projektorių, kompiuterių, gaublių, mokomųjų žemėlapių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS