Vytauto Didžiojo karo muziejuje – naktinė kelionė žvalgybos istorijos keliais | KaunoDiena.lt

VYTAUTO DIDŽIOJO KARO MUZIEJUJE – NAKTINĖ KELIONĖ ŽVALGYBOS ISTORIJOS KELIAIS

Gegužės 13-osios vakarą Vytauto Didžiojo karo muziejus kvies tapti slaptuoju agentu bei pasinerti į kelionę po paslaptingus žvalgybos klodus tarptautinės muziejų nakties renginyje „Visiškai slaptai“. Slaptosioms tarnyboms dedikuotoje naktyje nuo 18 val. iki 24 val. lankytojai narplios šimtmečius saugomas šnipų paslaptis, susipažins su žvalgyboje naudotais ginklais, tyrinės itin slaptose užduotyse taikytus šifrus, koduotes, taip pat turės galimybę slaptame bunkeryje susikurti savąjį slapyvardį.

Lietuvos žvalgybai skirtas vakaras

Aidint istorinės XVIII a. patrankos šūviams gegužės 13-osios vakarą Vytauto Didžiojo karo muziejus minės muziejų naktį „Visiškai slaptai“, kurios metu kauniečius ir miesto svečius supažindins su Lietuvos slaptųjų tarnybų veikla. Kaip pasakoja Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė, šiemet nuspręsta ypatingą dėmesį skirti 120-ąjį jubiliejų švenčiančiai tarpukario veikėjai Marcelei Kubiliūtei bei taip pagerbti Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgas: „2023-ieji yra paskelbti žvalgės Marcelės Kubiliūtės metais, todėl ši muziejų naktis dedikuota žvalgybai. Lankytojai žvalgo kelią galės sutikti visose muziejaus salėse.“

Renginyje lankytojai per ekskursijas bei edukacinę veiklą bus supažindinti su žvalgyboje naudojamų simbolių reikšmėmis, renginio dalyviai taip pat sužinos, kokių sunkumų, nesuvokiamų nūdienos žmonėms, anuomet kildavo žvalgams ar šnipams. Šiai ypatingai dienai parengta veikla ne tik supažindins su išskirtiniais istorinių laikotarpių niuansais, bet ir padės geriau suprasti nelengvą Lietuvos kariuomenės žvalgų gyvenimą.

Slapta žvalgų drabužinė ir kitos pramogos „Muziejų naktyje“

Muziejų nakties metu Vytauto Didžiojo karo muziejaus ekspozicijose maži ir dideli turės galimybę ne tik pamatyti bei paliesti žvalgyboje naudotus ir muziejuje saugomus ginklus, bet ir su specialiomis žvalgybinėmis priemonėmis stebėti „priešą“ ar jo teritoriją, išbandyti skirtingų tipų šifravimo prietaisus ir atkoduoti žodžius, sužinoti, kam buvo naudojama medinė lėkštė duonai, esanti ekspozicijoje, o partizanų bunkeryje rasti itin slaptosiose užduotyse naudotą specialų prietaisą, kuriuo bus galima atsispausdinti savo slapyvardį.

Apsilankiusiųjų Karo muziejuje lauks ne viena ypatinga pramoga, tarp jų ir slapta žvalgų drabužinė, kurioje dėvint specialiai tam skirtus „slaptųjų agentų“ aksesuarus lankytojai pavirs tikrais šnipais ar žvalgais. Tuos, kurie norės įvertinti savo krepšinio žinias, muziejaus „Lituanicos“ memorialinėje salėje galės dalyvauti protų mūšyje bei sužinoti, kaip ši sporto šaka pasikeitė per 100 metų. Renginio metu taip pat nuo 18 valandos iki 20 valandos vyks pirmosios pagalbos kursai, kurios organizuoja Lietuvos raudonojo kryžiaus savanoriai.

Žvalgybos istorijai dedikuota muziejų naktis vyks ir kitose Vytauto Didžiojo karo muziejaus padaliniuose – Karo technikos ekspozicijoje ir Spaustuvėje „ab“ , vis dėlto, sulaukus didelio lankytojų susidomėjimo, per trumpą laiką visos ekskursijų grupės buvo užpildytos. Net ir nelikus laisvų vietų, muziejus kviečia gegužės 13-ąją nuo 13 valandos iki 23 valandos be registracijos pamatyti Karo technikos ekspozicijoje saugomą sunaikintą okupantų tanką T-72B.

Šiųmetinė Muziejų naktis „Visiškai slaptai“ žymi slaptų nuotykių ir atradimų vakarą, kuriame kiekvienas ras sau patinkančią veiklą. Vytauto Didžiojo karo muziejaus lankymas yra nemokamas! Vytauto Didžiojo karo muziejus Muziejų nakties metu, gegužės 13 d., duris atvers nuo 18 iki 24 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

75 m

Fainai gal koncervai kgb praves žvalgybos amato jie gerai žino.

Irena

Turiu svecią is Amerikos ir noriu parodyti mūsų karo muziejų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS