Žodžio ir vaizdo sintezė tekstiliniuose M. Sinkevičienės laiškuose | KaunoDiena.lt

ŽODŽIO IR VAIZDO SINTEZĖ TEKSTILINIUOSE M. SINKEVIČIENĖS LAIŠKUOSE

Galerijoje "Meno parkas" veikia žinomos tekstilininkės Marijonos Sinkevičienės jubiliejinė paroda "Laiškai", kuriuose pristatomi tekstiline forma atkurti autentiški rašytiniai artefaktai.

Kūrybinis kelias

M.Sinkevičienė gimė Tauragėje, gyvena ir kuria Kaune. 1982 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, kurioje įgijo tekstilės specialybę, dirbo dėstytoja, docente. Nuo 1987 m. menininkė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė, priklauso tekstilininkių grupei "Esame".

Kas keleri metai M.Sinkevičienė savo gerbėjus nustebina įsimintinomis parodomis, naujais, konceptualiais šiuolaikinės tekstilės projektais. Menininkės kūryba jau buvo pristatyta tarptautinėje erdvėje Indijoje, Graikijoje, Varšuvoje, Taline, Rygoje. Tekstilininkės darbų yra įsigiję Gdynės, Krosnos (Lenkijoje) muziejai, Lietuvos dailės muziejus, Raseinių krašto muziejus. Įsimintinų tekstilės kūrinių autorė yra sukūrusi Nacionaliniam Kauno dramos teatrui, Ukrainos Slavutičiaus vaikų darželiui.

Jubiliejinė tekstilininkės paroda "Laiškai" pristatoma pirmą kartą. Ciklą sudaro fototekstilės kūriniai, gobelenai ir siuvinėjimo technika sukurti kūrybiniai darbai. Naujuose autorės darbuose yra naudojamos šiuolaikinės technologijos, jos jungiamos su klasikinės tekstilės technikomis.

Žmogaus ir žmonijos istorija

Naujausias projektas "Laiškai" – trečioji projekto "Prikelta į būtį. Atmintis ir Laiškai" dalis. Parodoje eksponuojami išsaugoti realūs laiškai, įgavę tekstilinę formą. Į laiškus dedami sudžiovinti našlaičių žiedai M.Sinkevičienės darbuose tampa artimųjų žmonių ilgesio simboliais. Kūriniuose dominuoja prislopintos spalvos, jos sukuria nostalgišką praeities nuotaiką, liudija buvusių gyvenimų, nostalgiškų praeities ryšių nuotaikų fragmentus.

Pirmas laiškas, 2020 m. / Galerijos nuotr.

"Pateikti šią idėją tekstilės kūrybiniuose darbuose mane paskatino atitolimas nuo rašytų laiškų ranka, kitaip tariant, kaligrafinio rankraščio, turinčio savo gilią istoriją", – sako M.Sinkevičienė.

Anot menininkės, pažvelgę į praeitį matome, kad informacija, kurią žmonės norėjo pateikti vienas kitam, eina lygiagrečiai žmonijos istorijai. Seniausi istorijos dokumentai yra išlikę litografiniai rankraščiai. Per rašto istorinį paveldą turime galimybę matyti senovinius rašmenis, skaityti to laikmečio istorijos faktus nuo seniausių laikų iki šiandien. "Kaligrafija – gražaus rašymo menas arba dailyraštis, kuris pritaikomas daugelyje sričių. Rašymo istorija, naujų stilių paieškos, tiesiog daili rašysena ar asmeniui būdingas autorinis raštas, parašas. Analizuojant kaligrafinį raštą nelabai svarbus jų turinys, galbūt visa esmė yra formoje. Žiūrėdami į tekstą savaime suprantame, kaip reikia skaityti, retai – kaip žiūrėti", – anot tekstilininkės, autoriaus rašysena, raidžių formos, rašymo stilius labai daug ką pasako apie žmogų, kuris rašo laišką.

Kiekvienas laiškas – unikalus, autorinis, kartais kitam žmogui sunkiai atkartojamas, o siuntėjo rankraštyje vienodai svarbūs tiek tekstas, tiek rašysena.

Sielos kalba

Pačiai menininkei laiškai labai svarbūs ir brangūs visomis prasmėmis – menininkė prisipažįsta iki šiol išsaugojusi jai adresuotus laiškus. "Iš jų žvelgiu į pereitą laiką, kai jie buvo rašomi, matau, kaip keitėsi asmens rašysena, tekstas. Visi esame parašę pirmąjį laišką, tačiau metams bėgant yra ir paskutinis laiškas. Jie yra kaip brangūs dokumentai, nes kalba apie mūsų buvimą, gyvenimą ir pasaulį", – pasakoja M.Sinkevičienė.

Atvirukas mamai, 2020 m. / Galerijos nuotr.

Konceptualūs kolekcijos darbai simbolizuoja laiško kelionę per žmogaus gyvenimą, komunikavimą iš kartos į kartą, iš praeities į dabartį.

Menininkė sako savo kūrybiniu projektu norinti akcentuoti rašytinio laiško žmogaus žmogui svarbą ir reikšmę. "Yra didžiulis skirtumas tarp laiško, rašyto ranka, ir laiško, rašyto "Times New Roman" šriftu, kuris niveliuoja visų autorių laiškų formą. Kiekvieno personalinė rašysena yra kitokia. Konceptualūs kolekcijos darbai simbolizuoja laiško kelionę per žmogaus gyvenimą, informacijos perdavimą, komunikavimą iš kartos į kartą, iš praeities į dabartį, prikeltą į būtį", – aiškina kūrėja.

M.Sinkevičienė nori atkreipti visuomenės dėmesį į informacijos perdavimą, komunikavimą rašant laiškus ranka – autorine rašysena, kuri užfiksuoja mūsų emocijas, jausmus, išgyvenimus nepakartojama personaline kaligrafija. "Laiškai, parašyti ranka, rankraštis – tai sielos ir širdies kalba", – sako tekstilininkė.

Sykiu ji neneigia šiuolaikinių bendravimo formų elektroniniais laiškais, mobiliaisiais telefonais ir kitomis efektyviomis priemonėmis. "Būdami net kitame pasaulio krašte bet kurią akimirką galime bendrauti su artimaisiais. Bet neberašydami laiškų ranka ir jų negaudami patys, netenkame kažko itin savito ir subtilaus: juk laiškas tam tikra prasme yra tarsi fizinis artimojo prisilietimas", – kviesdama į parodą sako M.Sinkevičienė.


Kas? M.Sinkevičienės tekstilės darbų paroda "LAIŠKAI".

Kur? galerijoje "Meno parkas".

Kada? veikia iki liepos 11 d.

GALERIJA

  • Pirmas laiškas, 2020 m.
  • Atvirukas mamai, 2020 m.
  • Atvirukas Algiui, 2020 m.
Galerijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS