Administratoriai mausto bankrutuojančias įmones? | KaunoDiena.lt

ADMINISTRATORIAI MAUSTO BANKRUTUOJANČIAS ĮMONES?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Bankroto administratorių veiklos skaidrumas ir keistas jų parinkimas kelia vis daugiau pagrįstų įtarimų, tačiau juos kontroliuojanti tarnyba jokių bėdų matyti nenori.

Sunkesnis pasirinkimas

Kauno verslininko Arūno Medišausko užsispyrimas išgelbėti savo bankrutuojančią bendrovę praplėtė jo akiratį bankroto administratorių veiklos labirintuose. Pastarųjų veiklos užkulisiai šokiruoja, tačiau patirti tuos išgyvenimus prisieina tik patekusiems į nepavydėtiną situaciją. Sertifikuota, akredituota, milijoninę apyvartą turėjusi bendrovė "Timber Construkcion Group" (TCG) dėl vieno nesėkmingo projekto tapo bankrutuojančia kompanija.

Vienintelis TCG akcininkas ir vadovas A.Medišauskas neįtikino teismo, kad užsakymų turinti kompanija pajėgi grąžinti skolas, todėl teismas patvirtino kreditorių prašymą paskelbti įmonei bankrotą. Teismas taip pat patvirtino ir kompiuterine programa atrinktą bankroto administratorių – bendrovę "Tigesta".

Apie bendrovei paskirtą bankroto administratorių "Kauno diena" rašė šiemet vasarį. Tąsyk plačiai aprašyti verslininkui A.Medišauskui abejonių sukėlę bankroto administratoriaus veiksmai. Verta paminėti, kad konkrečiai įmonės TCG bankroto administratore buvo paskirta "Tigesta" direktorė Raminta Valiulienė. Bendros kalbos A.Medišaukas ir R.Valiulienė taip ir nerado.

O bendrauti jie buvo priversti ne todėl, kad A.Medišauskas buvo R.Valiulienei paskirtos bankrutuojančios bendrovės direktorius, o todėl, kad jis tapo didžiausiu savo bankrutuojančios bendrovės kreditoriumi. Istoriškai taip susiklostė, kad, dar esant pajėgiai TCG, A.Medišauskas įsteigė dar vieną bendrovę "Dignalita".

"Mano bendrovė "Dignalita" perėmė kitų TCG kreditorių kreditorinius reikalavimus – bankui sumokėjo daugiau negu 460 tūkst. eurų, iš kitų kreditorių išpirko skolas maždaug už 119 tūkst. eurų. Taigi "Dignalita", o kartu ir aš tapome didžiausiais TCG kreditoriais", – pasakojo A.Medišauskas.

Verslininko A.Medišausko pasirinkimas išgelbėti kompaniją trikdo įprastą bankroto administratorių pasipinigavimą?

Švogerių kraštas

Verslininkas prisiminė ir savo pirmuosius įspūdžius kreditorių susirinkime, kai bankroto administratorė pateikė veiklos ataskaitą. Ji nebuvo patvirtinta, kadangi R.Valiulienės veiksmai kreditoriams pasirodė įtartini. Nebuvo informacijos apie sudarytas sutartis su advokatais, nepateikti duomenys apie paslaugų kainas ir apskritai, pasak A.Medišausko, susidarė įspūdis, kad bankroto administratorė veikia visai ne kreditorių labui. Galiausiai paaiškėjo, kad bankrutuojančiai bendrovei atstovavo advokatas, dirbantis R.Valiulienės sutuoktinio Nedo Valiulio advokatų kontoroje.

A.Medišauskas neabejoja, kad TCG kompanijos bankroto administratorė R.Valiulienė neatsitiktinai ignoravo jo, kaip pagrindinio TCG kompanijos kreditoriaus, interesus. Bankrutuojanti TCG nebuvo bevertė įmonė. Prieš bankroto paskelbimą sąskaitoje buvo apie 5 tūkst. eurų, bendrovė turi nekilnojamojo turto už 180 tūkst. eurų.

"Pavyzdžiui, TCG išperkamąja nuoma buvo įsigijusi automobilį "Mercedes Benz". R.Valiulienė sumokėjo išperkamosios nuomos likutį teigdama, kad tai jos paskola bankrutuojančiai bendrovei (apie 29 tūkst. eurų) ir pati tapo kreditore", – pastebėjimais dalijosi "Dignalitos" vadovas A.Medišauskas.

Pagrindinės kreditorės "Dignalitos" atstovai atkreipė dėmesį ir į dar vieną keistą administratorės žingsnį. R.Valiulienė kreipėsi į Turto banką ir paragino aktyviai dalyvauti bankroto procese. Kodėl pasirinko Turto banką? Pasak A.Medišausko, Turto banko, kaip kreditoriaus, dalis labai nedidelė. Turto bankas atsiskaitė su bankrutuojančios TCG darbuotojais, o kreditorinis reikalavimas nesiekia 3 proc. visos kreditorinių reikalavimų sumos.

"Kada jau pakvipo atstatydinimu, "Tigestos" direktorė R.Valiulienė paprašė Turto banko įsijungti į bylą ir tada pasipylė skundai iš pastarojo, kuris yra antros eilės kreditorius ir turi garantiją, kad su juo bus atsiskaityta. Daugeliu atvejų Turto bankas pasisako prieš bet kokius kreditorių veiksmus. Pasirodo, neatsitiktinai, nes "Tigestos" direktorės R.Valiulienės vyras yra buvęs Turto banko valdybos narys ir Teisės departamento vadovas", – šyptelėjo A.Medišauskas.

"Tigesta" pakeista

Įstatymas nurodo, kad bankroto administratorius privalo ginti bankrutuojančios kompanijos kreditorių teises. Būtent įstatymu apibrėžto požiūrio iš R.Valiulienės ir pasigedo didžiausios bankrutuojančios kompanijos TCG kreditorės "Dignalitos" direktorius A.Medišauskas.

Neapsikentęs bankroto administratorės improvizacijų, verslininkas kreipėsi į administratorių veiklą kontroliuojančią Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybą (AATVNVT) prie Finansų ministerijos. Jai nurodytus skundo motyvus didžiausias bankrutuojančios įmonės kreditorius pateikė ir teismui.

"Gavome tarnybos sprendimą pagal mūsų skundą – bankroto administratorius "Tigesta" pažeidimų nepadarė. Tuo tarpu teismas pagal tuos pačius motyvus atstatydino administratorių, pripažino pažeidus administratorių veiklos atitinkamus punktus. Kaip taip? Teismas mato pažeidimus, o bankroto administratorių darbą turinti kontroliuoti institucija jų neįžvelgia", – stebėjosi A.Medišauskas.

Bendrovės "Dignalita" atstovė advokato padėjėja Dineta Valkauskaitė akcentavo ir AATVNVT skundų nagrinėjimo tempą. "Kol tarnyba priėmė sprendimą ir neįžvelgė teisės normų pažeidimo,  bylą išnagrinėjo du teismai. Kauno apygardos teismas pasisakė, kad administratorius turi atsistatydinti dėl to, kad nepasirašo taikos sutarties. Šis teismo sprendimas buvo skundžiamas aukštesnės instancijos teismui. Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Kauno apygardos teismo nutartį. Tarnyba, būdama kontroliuojančia institucija, neįžvelgia teisės normų pažeidimo, kai Lietuvos apeliacinis teismas priima neskundžiamą nutartį, kuri įsigalioja iš karto", – tarnybos kompetencijos ypatumais toliau stebėjosi teisininkė D.Valkauskaitė.

Vis dėlto buvo pasiekta, kad bankroto administratorius "Tigesta" būtų atstatydintas. Teismas nurodė: "Administruoti TCG bankroto procedūrą skirtina bankroto administratorė bendrovė "Paltaja", kurios kandidatūra atrinkta naudojantis Bankroto administratorių atrankos kompiuterine programa."

Keistas pasjansas

Viltis, kad paskirta kita bendrovės TCG bankroto administratorė "Paltaja" ims veikti kreditorių naudai, bendraus su kreditoriais, deramai vertins jų susirinkimo pastabas ar reikalavimus, išgaravo labai greitai.

"Ką matome? Abi bendrovės – "Paltaja" ir "Tigesta" – nurodo tuos pačius adresus. Skiriasi tik vadovai. "Paltajos" direktoriumi nurodomas Jonas Paliukėnas. "Tigestos" – R.Valiulienė. Tačiau įdomu tai, kad abiejų įmonių akcininkas vienas ir tas pats – "Framas LT", o "Framas LT" vadovė ir akcininkė yra ta pati Raminta Valiulienė", – taškus dėlioja A.Medišauskas.

Šis pasjansas, esą bankroto administratoriai yra nešališki, dar pridengiamas kompiuterine bankroto administratorių atrankos programa. Būtent kompiuterinė programa parenka, kuris bankroto administratorius tuo metu yra tinkamiausias administruoti bankrutuojančią įmonę. Sutapimas? A.Medišaukas neslepia abejonės, kad iš kelių šimtų Lietuvoje veikiančių bankroto administravimas teikiančių bendrovių kompiuterinė programa atrenka būtent tą bendrovę, kuri vienaip ar kitaip yra R.Valiulienės rankose.

Ir tai dar ne viskas. "Peržiūrėjome bendrovių "Tigesta" ir "Paltaja" darbuotojų sąrašą. 80 proc. dirbančių administratorių yra tie patys. Tie patys žmonės dirba ir "Tigestoje", ir "Paltajoje", – galimą suokalbį įžvelgė A.Medišauskas.

Verslininkas atkreipė dėmesį į Bankroto administratorių kompiuterinės atrankos programos veikimo ypatumus. Kai programa pagal atitinkamus kriterijus atrenka tinkamiausią tuo metu administratorių bankrutuojančiai kompanijai, atrinktasis administratorius dar turi patvirtinti, kad jis tikrai sutinka administruoti tą kompaniją.

"Paltaja" sutinka administruoti galimai gerai suvokdamama pirmtakės "Tigestos" konfliktą? Pastaroji su R.Valiuliene priešakyje atsistatydina, tačiau gardaus kąsnelio, ko gero, visai nesinori paleisti. A.Medišausko nuomone, formaliai atsistatydina, tačiau realiai pasikeičia tik administruojančios kompanijos pavadinimas.

Netipiška, todėl įtartina?

Labiau įprasta, kad bankrutuojanti kompanija turi mažai turto, o  kai kompanija prisiaugina skolų, verslininkai neretai steigia naują bendrovę, ten perkelia turtą, o likusi su skolomis bankrutuoja.

Aprašomu atveju A.Medišauskas elgiasi netipiškai ir neįprastai bankroto administratoriams. Užuot skandinęs TCG, ne paleidžia, o dargi mėgina pastatyti ant kojų. Galimai toks verslininko elgesys ir bankroto administratoriams signalizuoja apie pelningą bankrotą.

"Natūralu, kad atstatydintas administratorius realiai praranda pinigų kontrolę. Ateina kitas administratorius, kuris realiai kontroliuojamas to paties asmens. Akivaizdu, kad negali būti toks atsitiktinumas. Lietuvoje virš tūkstančio administratorių ir staiga ateina tas pats asmuo", – objektyvumu abejoja A.Medišauskas.

Ir vėl klausimas bankroto administratorių darbą turinčiai kontroliuoti AATVNVT apie interesų konfliktą, galimą bankroto administratorių etikos pažeidimą. Tačiau visai neseniai atsiųstame tarnybos paaiškinime ir vėl nurodoma, kad niekas čia nieko nepažeidė, administratoriai gali dirbti ten, kur nori, tiek, kiek nori. Bankroto administratorių taisyklės nedraudžia jiems dirbti keliose tokias pačias paslaugas teikiančiose įmonėse.

Verta priminti, kad dviejų instancijų teismai, o Apeliacinis teismas neskundžiama nutartimi patvirtino "Tigestos", o vėliau ir "Paltajos" atstatydinimą. Nutartis priimta spalio 17 d. Lapkričio 11 d. AATVNVT atsakyme A.Medišauskui aiškina neįžvelgianti jokių pažeidimų. Beje, šiuo laikotarpiu jau atstatydinta "Tigesta" tęsia darbą ir elektroniniu laišku primena kreditoriams apie kitą Kauno apygardos teisme vyksiantį posėdį.

Administravimo mastai

Regis, nesusipratimai su skiriamu bankroto administratoriumi turėjo baigtis. Paskelbta nauja bankroto administratoriaus kompiuterinė atranka įmonei TCG. Naujas vardas – "Admivista". Tiksliau, kompiuterinė bankroto administratorių atranka bakstelėjo į tuo metu tinkamiausią administratorių bendrovę "J ir LBR bankroto administravimo, teisines ir buhalterines paslaugas". Šiemet rugsėjį šis vardas buvo pakeistas į "Admivista".

Pasak A.Medišausko, kol kas jis, kaip didžiausias bankrutuojančios bendrovės TCG kreditorius, negavo teismo patvirtinimo, kad "Admivista" patvirtinta administruoti bankroto procedūrą. Tačiau užbėgdamas įvykiams už akių verslininkas peržvelgė "Admivistos" darbuotojų sąrašą.

Sakysite, ir vėl sutapimas. Tačiau didžioji "Admivistos" darbuotojų,  t.y. bankroto administratorių, dalis dirba ir "Tigestoje", ir "Paltajoje". Čia  telieka prisiminti bankroto administratorių veiklą kontroliuojančios AATVNVT vertinimą, kad pagal taisykles bankroto administratoriams nedraudžiama dirbti keliose bendrovėse.

"Mes vėl kreipėmės į teismą dėl interesų konflikto, nes tie patys darbuotojai dirba ir atstatydintose kompanijose", – naują beužsisukantį ratą mini verslininkas.

"Kompiuterinės programos atrinktas administratorius ir pats turi sutikti administruoti atrinktą įmonę. Tai reiškia, kad "Admivista" sutinka administruoti būdama interesų konflikte, nes, kaip minėta, darbuotojai tie patys kaip "Tigestoje" ir "Paltajoje", – pastebi teisininkė D.Valkauskaitė.

Keistai atrodo ne tik tai, kad tie patys žmonės dirba skirtingose bankroto procedūras administruojančiose kompanijose. Keistai atrodo ir tai, kad tie žmonės realiai neadministruoja nė vienos kompanijos.

A.Medišausko turimi duomenys liudija, kad "Tigestoje" bankrutuojančiomis kompanijomis iš maždaug šešiolikos dirbančiųjų rūpinasi tik R.Valiulienė, "Paltajoje" iš panašaus skaičiaus darbuotojų dirba vos du administratoriai, "Admivistoje" – tik jos direktorius.

Kaip taip? Teismas mato pažeidimus, o bankroto administratorių darbą turinti kontroliuoti institucija jų neįžvelgia.

Taika nekvepia?

A.Medišauskas įžvelgia kelis niuansus, galimai lėmusius tokį bankroto administratorių siekį administruoti TCG bankrotą. Vienas jų galėtų būti taikos sutartis. "Kreditorių susirinkimas balsavo už taikos sutartį. Šį kreditorių nutarimą administratorius skundė visoms teismų instancijoms. Tačiau net ir apeliacinis teismas pasisakė, kad kreditorių susirinkimo nutarimai yra teisėti. Bet administratorius taikos sutarties teismui taip ir nepateikė", – sunkiai paaiškinamą bankroto administratoriaus poziciją dėstė advokato padėjėja D.Valkauskaitė.

Kauno apygardos teismas nustatė terminą – kada ta taikos sutartis turėjo būti pasirašyta. Tai turėjo įvykti 2018 m. liepos 13 d. "Daugiau nei metai, kai bankroto administratorius nevykdo savo funkcijos ir teismo sprendimo. Taikos sutarties teikimas teismui yra bankroto administratoriaus funkcija ir pareiga", – pabrėžė teisininkė.

Kas įvyktų, jei būtų pasirašyta taikos sutartis? Bankroto procedūra būtų nutraukta ir įmonė galėtų tęsti veiklą. A.Medišausko siekis atgaivinti savo įkurtos įmonės veiklą būtų pasiektas. Suprantama, kiek kitokioje padėtyje atsidurtų bankroto administratorius. Jis prarastų darbą, kurio įkainius ir krūvius, paslaugų pirkimą – iš ko ir kiek, numato pats administratorius. Kitaip tariant, administratorius prarastų pajamų šaltinį.

A.Medišauskas mėgino skaičiuoti šiuo metu bankrutuojančios TCG galimybes. Nuo steigimo iki bankroto bylos iškėlimo, vertinant bendrą gautą pelną ir patirtus nuostolius, bendrovės pelnas būdavo mažiausiai 8,5 tūkst. eurų. Nesunkus suskaičiuoti, kiek bendrovė būtų uždirbusi, jei veikla būtų atnaujinta pernai liepą – maždaug 119 tūkst. eurų, nuo kurių dar būtų sumokėti ir mokesčiai valstybei.

Kaip atsaką į tokį, regis, suprantamą verslininko siekį – susitarti taikiai – bankroto administratorė atsakė priešingomis įžvalgomis. R.Valiulienė, dar būdama TCG bankroto administratore, kreipėsi į teismą dėl tyčinio TCG bankroto.

"Paaiškėjo, kad bendrovės savininkas visą turtą perleido kitai savo bendrovei. Paaiškėjus šiai aplinkybei, kilo įtarimų, ar bendrovės bankrotas nebuvo tučinis. Todėl ir kreipėmės į teismą su ieškiniu, prašydami bendrovės bankrotą pripažinti tyčiniu. Kai byla bus išnagrinėta, tada situacija ir spręsis iš esmės", – "Kauno dienai" anksčiau yra aiškinusi R.Valiulienė.

Administratorei užkliuvo A.Medišausko sprendimas kadaise reorganizuoti TCG, įsteigti bendrovę "Dignalita" ir perkelti ten dalį TCG įmonės veiklos ir turto.

Tokiu atveju visiškai neaišku, kokia prasmė buvo A.Medišauskui, kad "Dignalita" taptų didžiausiu TCG kreditoriumi.

Į tai, kad "Dignalita" perėmė didžiąją dalį TCG kreditorių reikalavimų ir siekia taikos sutarties, kad išgelbėtų TCG, neatsižvelgta. Tyčinio bankroto byla vis dar teismo žinioje.


Pasikalbėti nepavyko

"Kauno dienai" nepavyko straipsnio rengimo metu pasišnekėti su atstatydinto administratoriaus "Tigesta" direktore Raminta Valiuliene.

Keliais nurodytais bendrovės telefonų numeriais atsiliepdavusios moterys, paprašytos pakvieti R.Valiulienę, pirmiausia klausdavo dėl kokios bendrovės skambinama. Net nesiteirauta, kas skambina. Argumentuodamos, kad R.Valiulienė yra susitikime, atsiliepusios moterys aiškino, kad, žinodamos konkrečią bankrutuojančią bendrovę, galėtų rekomenduoti kalbėtis su administratorės padėjėja tam bankroto procesui. Tokie pokalbiai buvo keli.

"Kauno diena" prisistatė savo iniciatyva. Po prisistatymo jau neatsirado padėjėjos, galinčios kalbėti apie bendrovės "Timber Construkcion Group" bankrotą. Telefonu kalbėjusi moteris perdavė administratorės pasiūlymą iš anksto suderinti laiką ir atvykti į Vilnių.

"Kauno diena" prašė dešimties minučių bankroto administratorės laiko, kurio pakaktų atsakyti į du klausimus, tačiau komentaro nesulaukė.

GALERIJA

  • Įtarimai: verslininko A.Medišausko pasirinkimas išgelbėti kompaniją trikdo įprastą bankroto administratorių pasipinigavimą?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Neaityšnikas

Administratorių atrankos programa neturi jokio saugos sertifikato. Į ją tikriausiai galėtų įsilaužti dešimtokas. Duomenys į ją suvedinėjami ne automatiškai, o žmogaus, tai nieko nuostabaus, kad atrenkami "teisingi" administratoriai.

H

Vienas .......rašo vat jums laisva Lietuva . Klausių kodėl kiekvienas SURVALKA po purvą Lietuvos vardą valkioja . Kiek jam moka Rusijos propagandistai . Antra jei valdžioje galimai net mafija pavadinti galimi asmenys kalti mes patys. Reikia KOVOTI už savo šalį , neleisti šiukšlėms Jos valdyti

deja

bankroto administratoriai - valstybės įteisinti reketininkai. Kada tam darže bus išravatos piktžolės ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS