Aistros dėl balkono remonto: už naujakurį turės mokėti visi namo gyventojai | KaunoDiena.lt

AISTROS DĖL BALKONO REMONTO: UŽ NAUJAKURĮ TURĖS MOKĖTI VISI NAMO GYVENTOJAI

Kai kurie daugiabučių gyventojai dažnai vadovaujasi klaidinga logika, kad butas – jų, o namas – ne. Paskui jie piktinasi sužinoję, kad teks apmokėti ir kaimyno balkono remonto išlaidas.

Pažintis su naujakuriu

Tokių penkiaaukščių daugiabučių, kaip Neries kr. 11-asis, Kaune yra ne vienas. Balkonai šiuose namuose yra tik nuo antro aukšto. Praėjusį mėnesį šio daugiabučio gyventojus pasiekė mokesčių lapeliai su daugiau nei 30 eurų didesniais mokesčiais nei įprastai.

Neries kr. 11 namo gyventojų vardu kalbėjusi Danguolė Visockienė perdavė visų nuostabą, paaiškėjus, kad jiems išdalytos išlaidos už vieno kaimyno balkono remonto projektavimo darbus.

„Jis vos prieš porą mėnesių atsikėlė į mūsų namą. Griauna, nežinia, ką daro bute, o už balkono remontą turėsime mokėti mes visi. Manau, kad, parduodant tą butą, buvo įvertinta ir balkono būklė, dėl to, greičiausiai, kaina galėjo būti mažesnė. Tikėtina, kad jis butą nusipirko pigiau, o dabar finansines išlaidas užkrauna viso namo gyventojams“, – stebėjosi D.Visockienė.

Namo gyventojai tikino buvę nustebinti dėl jiems apskaičiuoto mokesčio už kaimyno balkono remonto projektą. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Moteris pasakojo, kad, iki butą įsigyjant naujajam kaimynui, čia gyveno šeima su vaikais. Tačiau butas buvęs ne jų. Moteris pasakoja tiksliai nežinanti, tačiau butas galėjo priklausyti savivaldybei kaip socialinis būstas. Po besikartojančių vaiko teisių apsaugos specialistų ir policijos vizitų šeima buvo iškeldinta, o butas parduotas iš varžytinių. Taip name atsirado naujas gyventojas, su kuriuo kaimynai dar nespėjo susipažinti, tačiau buvo pastatyti prieš faktą – jiems reikia apmokėti jo buto balkono remonto projektavimo darbus.

„Mūsų name daug senyvo amžiaus, ligotų žmonių, kuriems ir 30 eurų yra dideli pinigai. Ar taip galima vienašališkai imti ir visiems gyventojams išdalyti vieno balkono darbų išlaidas?“ – retorinius klausimus kėlė D.Visockienė.

Griauna, nežinia, ką daro bute, o už balkono remontą turėsime mokėti mes visi.

Kaupia lėšas

Moteris pabrėžė ir tokio tipo namų išskirtinumą – pirmuose aukštuose balkonų nėra. „Aš gyvenu pirmame aukšte ir neturiu balkono, bet turiu mokėti už kaimyno balkono remontą“, – nemalonų faktą akcentavo D.Visockienė.

Daugiabučio gyventoja tikino, kad didelė dalis kaimynų jau sumokėjo nurodytą sumą baimindamiesi, kad dėl skolos jų pavardės bus perduotos antstoliams, o tada jau bus gerokai sunkiau paaiškinti, kad jie tiesiog nenori mokėti už kaimyno balkono remonto darbus.

„Kiekvieną mėnesį po kelis eurus kaupiame nenumatytiems darbams, už namo administravimą, o dabar turime dar mokėti papildomai iš savo kišenių“, – dėstė D.Visockienė.

Apie numatytus darbus gyventojai tikino jokio pranešimo negavę – tik 30 eurų didesnes sąskaitas. Penkiaaukštyje yra trys laiptinės, kuriose 60 butų. Anot D.Visockienės, didžioji dalis gyventojų pasirašė po laišku namą administruojančio „Kauno butų ūkio“ (KBŪ) vadovui, kuriame prieštarauja dėl sprendimo namo gyventojų lėšomis remontuoti kaimyno balkoną.

Remiasi įstatymu

Neries kr. 11 namą administruojantis KBŪ gyventojų priekaištus atremia Civiliniu kodeksu, kuriuo vadovaujantis, butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendrojo naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, tarp jų ir balkonai, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga. Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai pagal savo dalį apmokėti išlaidas namui išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Namo administratorius taip pat nurodė, kad butų savininkai apie numatomą balkono kapitalinio remonto projekto parengimą ir balkono atstatymą buvo informuoti name esančiose skelbimų lentose dar birželio 17 d. Po informacinio pranešimo buvo sulaukta keletas paklausimų, gyventojams, kurie kreipėsi, buvo suteikta visa informacija.

„Vieno iš butų balkonas yra avarinės būklės, todėl būtina skubiai jį remontuoti. Kapitaliniam remontui privalomas projektas, kuris ir buvo parengtas. Mokestis už balkono kapitalinio remonto projektą apskaičiuotas visiems butų savininkams proporcingai pagal buto plotą. Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai pagal savo dalį apmokėti išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, o balkonai priskiriami prie bendrojo naudojimo objektų“, – namo gyventojams padalytas išlaidas už remonto projekto parengimą argumentavo KBŪ atstovai.

Bus informuoti

Namo administratorius taip pat informavo, kad mokestis už parengtą balkono kapitalinio remonto projektą nebus perskaičiuotas ar panaikintas.

Vieno iš butų balkonas yra avarinės būklės, todėl būtina skubiai jį remontuoti.

KBU atstovai neatmetė galimybės, kad gyventojų kas mėnesį mokami mokesčiai ilgalaikiame plane numatytiems ir nenumatytiems darbams galėtų būti panaudoti minimam balkonui remontuoti, kadangi jo būklė yra avarinė ir juo naudotis negalima, jis kelia grėsmę ne tik buto savininko, bet ir aplinkinių sveikatai bei gyvybei. Balkonui remontuoti gali būti panaudotos butų savininkų sukauptos lėšos.

Kiek gyventojams atsieis kapitalinis kaimyno balkono remontas, namo administratorius dar negalėjo pasakyti. „Rangovai remonto darbų kainą galės įvertinti vadovaudamiesi kapitalinio remonto projektu. Balkonų remontas yra specifinė sritis, todėl ne visos statybų įmonės atlieka jų remontą. Šiuo metu negalime įvardyti preliminarios remonto darbų kainos“, – paaiškino KBŪ atstovai.

Namo administratorius užtikrino, kad butų savininkai apie numatomų balkono remonto darbų kainą bus informuoti atskiru pranešimu namo skelbimų lentose.

GALERIJA

  • Aistros dėl balkono remonto: už naujakurį turės mokėti visi namo gyventojai
  • Aistros dėl balkono remonto: už naujakurį turės mokėti visi namo gyventojai
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Seimas vieną kartą

ir visiems laikams išspręsti tą apmokėjimą už balkonų remontą . Žmogus ,kuris neturi balkono ,bet gal didesnę buto kvadratūrą sumoka daugiau nei tas ,ķuris turi balkoną . Kai rūkyti -tai MANO balkonas ir ką noriu tą darau ,bet už remontą-mokėkite visi . Balkonai priklauso butų savininkams ,kurie vieni ir gali patekti į jį . Jeigu balkonas yra koridoriaus gale ir į jį gali patekti visi ,tai ir mokėti turėtų visi . Būtų geriausia,kad Aplinkos apsaugos ministerija išleistų kokias atmintines daugiabučių gyvenamųjų namų butų savininkams paprastas ir aiškias už ką atsakingas buto savininkas, o už ką atsakingi visi butų savininkai . Privatizuojant butus ,reikėjo pridėti ir balkono plotą prie to buto ,nes jis tik tam butui ir priklauso .

Taip...

Tokia jau tvarka, turime mokėti, už kaimynų balkonų remontą, nors mes ir negalime, vaikščioti po kaimynų balkonus.

Įdomu

Tai kaip suprantu, aš galiu eiti į namo bet kurį balkoną ? Geras išaiškinimas atsakingo asmens.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS