Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai | KaunoDiena.lt

ALEKSOTIŠKIAI PIKTINASI: NUPJOVUS MEDŽIUS, PRADINGO PAUKŠČIAI

Pradėjus tvarkyti Sąnašos upelio intaką, dalis Mirtų gatvės gyventojų ėmė reikšti nepatenkinimą, esą tvarkymo darbai vyksta netinkamai. "Kauno diena" pasidomėjo, kokia situacija yra iš tiesų.

Nuskriaudė paukščius?

Aleksoto pakraščio gyventoja V.N. savo laiške redakcijai dėstė, kad gegužės 9–10 d. Mirtų gatvėje, abipus kairiojo Sąnašos upelio intako, buvo išpjauti visi medžiai.

Jų pjovėjai tikino turį tokiems darbams miesto Aplinkos apsaugos skyriaus leidimą, pasirašytą jo vedėjos Radetos Savickienės.

"Jeigu medžiai nevertingi ir nereikalingi, juos reikėtų pjauti rudenį arba žiemą, o ne pavasarį, kai augmenija pilna gyvybės", – piktinosi skaitytoja.

Moteris retoriškai klausė, negi Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai nežino, kad pavasaris – paukščių perėjimo metas? Šiame Sąnašos intake nuo neatmenamų laikų peri laukinės antys, o nupjautuose gluosniuose ir ievose lizdus suka lakštingalos, žemiau jų peri strazdai.

Ir pritaria, ir piktinasi

Atvykus prie Sąnašos intako, jis pasitiko nemaloniu akiai vaizdu: nupjautų medžių kelmais, krūmokšnių likučiais, atvėrusiais nušiurusius intako, kuriame buvo matyti ne vienas tuščias butelis, krantus.

Jo dugnu kai kur vanduo vos sruveno, o žemiausioje intako vietoje buvo plačiau išsiliejęs. Nešvaraus vandens telkinys skleidė nemalonų kvapą. Matyt, todėl, kad netinkamai parinktos ir panaudotos grotelės, skiriančios vandenį kanalizuojantį vamzdį nuo upelio.

Mačiau šiandien čia plaukiojančią vienišą antelę. Kur jos vaikai? Nežinau. Po to medžių ir krūmų pjovimo čia jų neliko. O seniau tikrai juos čia mačiau, plaukiojančius su antimi. Anksčiau ir  paukščiai čia čiulbėjo.

Atrodo, kad būtent vamzdyje įstrigusios šiukšlės ir nešvarumai susmardino nejudrų upelio intako vandenį. Jokių vandens paukščių, o juolab gyvenusių medžiuose, nesimatė ir nesigirdėjo. Matyt, išgąsdinti medžių ir krūmų pjovėjų sukelto triukšmo, sparnuočiai kažkur išsikraustė, palikę savo namus.

"Mačiau šiandien čia plaukiojančią vienišą antelę. Kur jos vaikai? Nežinau. Po to medžių ir krūmų pjovimo čia jų neliko. O seniau tikrai juos čia mačiau, plaukiojančius su antimi. Anksčiau ir  paukščiai čia čiulbėjo. Nesu patenkinta tuo, kas čia padaryta, bet sutinku, kad upelio krantus ir vagą tvarkyti reikėjo", – pripažino kalbinta jauna vietos gyventoja Eglė.

Tikrino lizdus

Pasidomėjus Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriuje apie darbus prie kairiojo Sąnašos upelio intako, paaiškėjo, kad jį valo Miesto tvarkymo skyrius. Gyventojai skundėsi, kad ten nuolatos stovėdavo vanduo, dėl to jausdavosi nemalonus kvapas, veisdavosi uodai. Todėl nuspręsta išvalyti griovio krantus: iškirsti krūmynus, gilinti patį griovį, sutvarkyti vandens pralaidas. Miesto tvarkymo skyrius informavo, kad valymo darbus atliks per mėnesį.

Dėl minėtų darbų paukščių perėjimo metu R.Savickienė paaiškino: "Skirtingų rūšių paukščiai, o ypač smulkieji, šiltuoju metų periodu gali turėti dvi vadas. Tokiu atveju jų perėjimo laikas trunka nuo gegužės iki rugpjūčio pabaigos. Kadangi griovio valymo darbus reikėjo atlikti kuo skubiau, krūmynus pradėta šalinti gegužės pradžioje. Tad paukščiai dar turės pakankamai laiko susisukti lizdus ir laiku išperėti bei užauginti visavertę vadą. Prieš atliekant tokius darbus visada patikrinama, kad nebūtų lizdų su jau išperėtais paukščiukais."

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt arba spauskite čia.

GALERIJA

  • Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai
  • Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai
  • Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai
  • Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai
  • Aleksotiškiai piktinasi: nupjovus medžius, pradingo paukščiai
Vilmanto Raupelio nuotr.
Gairės: Sąnašos upelis, medžiai, Aleksotas, paukščiai, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

nelabieji

o kam iskirto tokius grazius berzus priesais Veiveriu maxima? visa ju parkeli ispjove...

zigra

Ačiū darbininkams, kad užvertė baisų griovį. Nukirto papuvusius aptriušusius gluosnius ir kelią užstojančius krūmus, gražius tvirtus graikinius riešutmedžius PALIKO visiškai nepažeistus. Teoriškai tas griovys gal ir upelis Sąnaša, o praktiškai buvo vasarą smirdantis griovys su po keliu užsikimšusia pralaida. Šalia užkasto griovio gyvenantys žmonės džiaugiasi atliktais darbais ir viskuo patenkinti.

ech

niekas lietuvoje negerai... Gal baigsim dejuoti... patys galejot susitvarkyti pavasari... o dabar bukime bent kiek dekinga, kad kaune vyskta pozityvus pokyciai... Negi geriau gyventi pelkese apsuptiems sparnuociu :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS