Ant tvoros – Šančių gyvenimo piešinys | KaunoDiena.lt

ANT TVOROS – ŠANČIŲ GYVENIMO PIEŠINYS

Šančiuose gyvenanti menininkė Audra Fiserienė-Toleikytė nusprendė įamžinti šio rajono gyvenimą ant ilgos "Šančių autoserviso" tvoros. Tikimasi, kad piešinys bus labai tikroviškas, tad atrodys, kad tvoros visai nėra ir šioje vietoje verda Šančių gyvenimas.

Gyvybės atspindžiai

Greitu metu Šančius papuoš dar vienas piešinys. Jis bus ypatingas ne tik tuo, jog nutūps ant betoninės Kranto alėjos tvoros, matomos nuo Nemuno krantinės, bet ir tuo, jog ant tvoros bus perkelta dalis šio rajono gyvenimo.

Kaip teigė pati piešinio sumanytoja dailininkė A.Fiserienė-Toleikytė, piešinyje bus daug personažų realaus dydžio, kai kur atsiras už tvoros augančių medžių ar pastatytų kopėčių tąsa. Taip pat piešinys leis pažvelgti, kur kokia gatvelė buvo seniau įsispraudusi tarp pastatų.

"Gyvenu daugiabutyje, kuris yra arčiausiai šios tvoros, beveik visą savo gyvenimą. Tad noriu nutapyti tiek atsiminimus iš savo vaikystės, tiek iš dabartinių laikų. Atsimenu, kad ten buvo takai, vedantys prospekto link, taip pat pas kaimynus visada giedodavo gaidys. Atsimenu, kad kai buvau vaikas, gaudžiau tą gaidį ir uodega liko pas mane rankose, todėl ir norisi tą gaidį įamžinti", – apie tai, kaip gimė idėja ant ilgos tvoros tapyti, pasakojo menininkė.

Tikri personažai

Idėjos autorė tikino, kad ji tapo realistiškus paveikslus, todėl nori, kad ir ant tvoros nutapytas piešinys būtų kuo tikroviškesnis. Pasak A.Fiserienės-Toleikytės, norisi, jog atrodytų taip, kaip kažkada atrodė gyvenimas, kol dar nebuvo tvoros.

"Vienur bus nupiešta tvora, kokia buvo pas kaimynus, kitur stovės vyras, žais vaikai, sėdės močiutė ir prižiūrės anūkus. Mano dukra sakė, kad būtinai turiu įamžinti ir dabartinę mūsų kaimynę, kuri išeina su šuniuku pasivaikščioti. Ant kampinės tvoros sienos noriu pavaizduoti taip, jog vieni vaikai stovėtų ir žiūrėtų į Nemuną, o kiti tarsi ateitų nuo Kranto alėjos ir susitiktų su kitais, galbūt eitų žvejoti", – apie personažus, kurie turėtų atsirasti ant tvoros, pasakojo menininkė.

Visi ant tvoros nutapyti žmonės bei gyvūnai bus realaus ūgio. Praeiviai matys, kaip juos stebi nutapyti Šančių herojai.

Pirmas kartas

Kaunietė prisipažino, kad lauke ji dar nėra tapiusi, tad šis bandymas – pirmasis. Iki tol dalininkė piešė tik ant drobės ir kūrė freską uždarose patalpose. Dabar ji nemažai konsultavosi su gatvės meno atstovu Vyteniu Jaku, kurio ne vienas piešinys jau puošia Kauno sienas.

A.Fiserienė-Toleikytė norėjo piešinį pabaigti iki Šančinių, kurios šiemet vyko rugsėjo 21 d., tačiau planus pakoregavo subjurę orai. Dėl kelių lietingų dienų teko darbus pavėlinti. Dabar menininkė, jei tik leidžia orai, išeina tapyti. Prieš imantis teptuko, dar reikėjo nuo sienos nušveisti įsikerojusias kerpes bei tvorą padengti gruntu.

Savaitgalį pradėjo ryškėti piešinio kontūrai, tad jau artimiausiomis dienomis pasimatys visas grožis. "Jei bus geros oro sąlygos, man turėtų labai greitai viskas eiti", – pridūrė dailininkė.

GALERIJA

  • Atmintis: A.Fiserienė-Toleikytė ant tvoros įamžins Šančių gyvenimą.
  • Ant tvoros – Šančių gyvenimo piešinys
  • Ant tvoros – Šančių gyvenimo piešinys
  • Ant tvoros – Šančių gyvenimo piešinys
Laimučio Brundzos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Kaunas

Labai gera idėja toks piešinys, kuris įsilieja į aplinką ir tampa aplinkos dalimi. Europos miestuose tokie gatvės menai dažnai tampa turistų atrakcijomis. Sėkmės autorei! Kauno Šančių rajonas nepaliauja stebinti iš gerosios pusės.

Sanciske jau 40 metu...

Nesvaikit kai kurie..jokiu statybu cia nebus.pats graziausias ir geriausiad rajonas.kokie namai kyla privatus.skiypu kainos nerealios..Sanciai-mano mylimi Sanciai..Nepasiduosim bajorui.o Jus-saunuole...Bukime vieningi...

natalija

Sanciai tai utikalusgamtos kampelis ypac musu krantine daug zmoniu vasara cia atvyksta su vaikuciais cia daug zalumos o ziema visas krantas gulbiu ziemojimo vieta cia suskrenda visos lietuvos gulbes ir tikrai zmones neleis tam biznieriui matijosiui su savo vaikuciais daryti bizni darkyti krantine
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS